
Η επικείμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη, εν όψει των επίσημων ανακοινώσεων της Κυβέρνησης Trump σχετικά με τις πολιτικές που θα ακολουθήσει στο επόμενο διάστημα.
Η προεκλογική ρητορική του νέου Προέδρου είναι γνωστή σε όλους και συνυπολογίζοντας τη συνέπεια στα λεγόμενά του από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά τη νίκη του Νοεμβρίου, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση των επενδυτών.
Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου το γεγονός ότι οι βασικές κατευθυντήριες οδηγίες αφορούν στην ισχυροποίηση της αμερικανικής οικονομίας, μέσα από ένα πλέγμα ρυθμίσεων/μεταρρυθμίσεων που με τη σειρά τους αποκαλύπτουν με μεγάλες πιθανότητες την εικόνα που θα σχεδιαστεί.
Μια εικόνα που εν ολίγοις ενέχει ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων ( ή έστω ελάχιστη πιθανότητα υποτίμησης), μέτριο εγχώριο πληθωρισμό ( ή έστω μειωμένη πιθανότητα απομείωσης), και πανίσχυρη μετοχική αγορά.
Ειδικά για το τελευταίο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η προσδοκώμενη μείωση της φορολογίας, το ανθεκτικό μακροοικονομικό περιβάλλον, οι υψηλοί αναμενόμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης αλλά και το ήδη εξαιρετικό momentum στα αμερικανικά ταμπλό δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφιβολίας.
Ακόμα κι αν βραχυπρόθεσμα εμφανιστούν αναταράξεις από παράγοντες που προς το παρόν δεν υπάρχουν, οι αγοραστές θεωρητικά θα είναι εκεί να αγοράζουν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες αποτιμήσεις.
Οι προβλέψεις είναι ευοίωνες στο χρηματοοικονομικό σκέλος, μιας και η συνδυασμένη αφήγηση του μειωμένου κόστους φορολογίας και της υψηλότερης αναμενόμενης συνολικής ζήτησης συνθέτουν ένα παραδεισένιο τοποί και για το 2025.
Ενδεικτικά, 2 στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα δ’ τριμήνου, εκ των οπίων το 80% (!) παρέδωσε κερδοφορία υψηλότερη από την αναμενόμενη (η οποία ήταν ήδη αισιόδοξη πριν τα αποτελέσματα), κάτι που από μόνο του είναι αρκετό για να δώσει ένα πρώτο δείγμα γραφής. Μεταξύ αυτών, και οι τραπεζικοί κολοσσοί-χρηματοοικονομικά ιδρύματα, που αν και λιγότερο σταθμισμένες ως προς την κεφαλαιοποίηση παραμένουν σηματωροί για την οικονομία (λ.χ. ιστορικά υψηλά κερδοφορίας ανακοίνωσε η JPMorgan και 9% ανώτερα των προβλέψεων, ενώ η θετική έκπληξη ανήλθε στο +22,6% για την Goldman Sachs και και 19,7% για την Wells Fargo). Το παραπάνω στατιστικό είναι επίσης εντυπωσιακό σε διαχρονική ανάλυση, καθώς αφορά ρεκόρ τετραετίας.
Κι αν κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει “υψηλές” τις αποτιμήσεις των περισσοτέρων ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα, με μέσο όρο πενταετίας P/E 19,7x και δεκαετίας 18,2x (βαίνει συνεχώς ανοδικά), ο υπολογιζόμενος για το επόμενο 12μηνο είναι ..22,2x. Επομένως, φανταστείτε ότι ακόμα και με τόσο υψηλά ποσοστά αναμενόμενης αύξησης κερδών ανά μετοχή (o παρονομαστής), αναμένεται να διαπραγματεύονται οι μετοχές πάνω από 22 φορές τα κέρδη (πάνω από 14% υψηλότερα). Εξάλλου, αυτό είναι και το επιχείρημα του τόσο υψηλό Ρ/Ε αυτήν τη στιγμή, υπολογιζόμενο λίγο κάτω από 28x, κάτι που συνηθίζεται στην αρχή της περιόδου ανακοινώσεων, καθώς τα αυξημένα EPS θα διορθώσουν τελικά τον μεσοσταθμικό αριθμοδείκτη.
Κατά τα λοιπά, αναμένονται ανακοινώσεις από τις κεντρικές τράπεζες. Η αγορά δεν δίνει πιθανότητες η Fed να παρέμβει στα επιτόκια (29/1, τρέχον 4,25%-4,5%), δίνει όμως στην ΕΚΤ (29-30/1, τρέχον Refinance Rate 3,15) για άλλες 25μ.β., κάτι που ενδεχομένως πιέσει ακόμα περισσότερο το ευρώ και τη μεταξύ τους ισοτιμία, ίσως και κάτω από 1:1.
Ο Συμεών Μαυρουδής είναι Διαχειριστής Α/Κ και ιδιωτικών χαρτοφυλακίων στη Fast Finance ΑΕΠΕΥ


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο