
Αμετακίνητοι παραμένουν στο δρόμο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας, οι οποίοι από μέρα σε μέρα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσής τους.
Πάνω από 1.500 τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα σε κόμβους και εθνικές οδούς στα πέντε μπλόκα (Ε65, κόμβος Γυρτώνης, κόμβος Μεγαλοχώρι Τρικάλων, παλιά εθνική Λάρισας – Βόλου, Αγιά) στη Θεσσαλία, ενώ σήμερα Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να στηθεί και ένα έκτο από τους αγρότες της Ελασσόνας στην Εθνική Οδό Λάρισας – Κοζάνης.
Αγρότες: Πληθαίνουν τα τρακτέρ σε Ημαθία, Κιλκίς και Πέλλα – Τα αιτήματα
Τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν στις 6 το απόγευμα, όπου οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και οι Συντονιστικές Επιτροπές των Μπλόκων της Θεσσαλίας οργανώνουν πανθεσσαλικη σύσκεψη, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Τυρνάβου.
«Εμείς θα συνεχίσουμε. Τώρα βγαίνουν τα μπλόκα στους δρόμους. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή των κινητοποιήσεων», λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας Ρίζος Μαρούδας
Μέχρι την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στο «χορό των κινητοποιήσεων αναμένεται να μπουν και άλλες περιοχές της χώρας, όπως τα Μάλγαρα, η Ημαθία, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μεσσηνία, η Αταλάντη, το Αγρίνιο, η Ηλεία, τα Χανιά, η Εύβοια, τα Ιωάννινα.
Συλλαλητήριο με τρακτέρ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Λάρισας την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα, όπου οι αγρότες θα συναντηθούν με άλλους φορείς της πόλης για να διαδηλώσουν από κοινού.
Σε αγωνιστικό αναβρασμό όμως βρίσκονται ήδη οι αγρότες σε διάφορες περιοχές, όπως ο Έβρος, τα Ιωάννινα, η Κεντρική Μακεδονία, η Δυτική Μακεδονία, η Στερεά Ελλάδα, οι οποίοι προχωρούν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις όπως συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμους, συλλαλητήρια με τρακτέρ, συγκεντρώσεις.
Προς τα τέλη της εβδομάδας θα συνεδριάσει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων προκειμένου οι αγρότες να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να καθορίσουν τον τρόπο και τη μορφή που θα λάβουν οι κινητοποιήσεις τους το αμέσως επόμενο διάστημα.
«Τώρα βγαίνουν τα μπλόκα»
«Εμείς θα συνεχίσουμε. Τώρα βγαίνουν τα μπλόκα στους δρόμους. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή των κινητοποιήσεων», λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας Ρίζος Μαρούδας.
Τονίζει δε ότι επικρατεί στους αγρότες επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας αναμένοντας ότι ο αγώνας τους θα φέρει αποτελέσματα: «Υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας γιατί μας το επιτρέπει η μαζικότητα της συμμετοχής», εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Μαρούδας.
Οι αγρότες προτάσσουν αιτήματα για την επιβίωση τους, που όπως επισημαίνει ο κ. Μαρούδας, «πρέπει οπωσδήποτε να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας και αυτό θα γίνει με την αναπλήρωση του εισοδήματος μας. Έχει καταστραφεί η παραγωγή σε πολλές καλλιέργειες, οι οποίες δεν αποζημιώνονται ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε από πουθενά και αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες μένουν χωρίς εισόδημα. Αίτημα αιχμής αποτελεί και η μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ όχι στην κατεύθυνση της κυβέρνησης, αλλά στην κατεύθυνση να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή. Πρόκειται για βασικά και πάγια αιτήματα χρόνων, τα οποία ενώ υπάρχουν περιθώρια, δεν ικανοποιούνται».
«Έχουμε, πλέον, φτάσει στο αμήν»
Τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Καρδίτσας και των Φαρσάλων που, με εκατοντάδες τρακτέρ, συμμετέχουν στην αγωνιστική κινητοποίησή, χαιρετίζει η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Ε65 (μπλόκο Καρδίτσας), καλώντας όλους τους συναδέλφους τους, που βρίσκονται ακόμα στα χωριά να έλθουν στο μπλόκο «για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η πάλη μας, να ενισχυθεί η προοπτική της νίκης μας».
Όπως επισημαίνουν σε σχετικό κάλεσμα «οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ”έχουμε, πλέον, φτάσει στο αμήν” και δεν αντέχουμε άλλο. Οι μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες και τις αρρώστιες, το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές στις οποίες πουλάμε τα προϊόντα μας, οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις έχουν συρρικνώσει το εισόδημά μας».
Με τον αγώνα τους «προβάλλουμε αιτήματα που είναι δίκαια κι αφορούν την ίδια την επιβίωσή μας, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να τα ικανοποιήσει, γιατί δεν θέλει να θίξει, ούτε στο ελάχιστο, τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών μας».
Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούν:
- Αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής και των χαμηλών τιμών. Να μην χαθούν οι συνδεδεμένες λόγω μη κάλυψης του πλαφόν εξαιτίας καιρικών συνθηκών. Να εξοφληθούν άμεσα οι ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες.
- Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς και διαχείρισης των υδάτων. Να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.
- Να ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου. Να γίνουν τα φράγματα π.χ. Μουζακίου, Πύλης, Σκοπιάς, κλπ και να γίνουν όλα τα απαραίτητα αρδευτικά έργα με κλειστά κυκλώματα και να ολοκληρωθούν της λίμνης Σμοκόβου, (χωρίς ΣΔΙΤ).
- Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν εισόδημα να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα και να επιβιώσουν οι οικογένειες μας.
- ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
- Σύνδεση της επιδότησης με την γεωργική παραγωγή και το κτηνοτροφικό κεφάλαιο.
- Άμεσα αύξηση των αγροτικών συντάξεων.
«Μαξιμαλιστική αντίληψη»
Σε συνάντηση πριν από τις γιορτές με εκπροσώπους των μπλόκων αναφέρθηκε σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, επισημαίνοντας ότι οι ίδιοι δήλωσαν ευχαριστημένοι με όσα πήραν, αλλά έδωσαν ραντεβού στα μπλόκα. Τόνισε δε, ότι για να επιτευχθεί η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συγκεκριμένη στρατηγική και όχι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις που δεν συνάδουν με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.
Σημείωσε δε ότι πολλές από τις διεκδικήσεις που προβάλλονται, όπως τα αρδευτικά έργα για τα οποία για πρώτη φορά υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα ύψους 4 δισ. ευρώ μέσω του ΥΔΩΡ 2.0, δεν μπορούν να υλοποιηθούν από τη μια στιγμή στην άλλη, αφού δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί.
«Υπάρχουν προβλήματα, που ενισχύονται με την κλιματική κρίση, αλλά πρέπει να βλέπουμε και την πραγματικότητα. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, δημιούργησε και θα δημιουργεί συνέπειες. Έχω πει προς κάθε κατεύθυνση, ότι η πόρτα του Υπουργείου είναι ανοιχτή. Συναντιέμαι καθημερινά με παραγωγικούς φορείς της χώρας, αλλά από εκεί και πέρα το να λέμε πράγματα τα οποία είναι εφικτά και μπορούμε να υποστηρίξουμε, προφανώς θα βρίσκονται στο ενδιαφέρον μιας συζήτησης που μετουσιώνεται σε πράξη και μιας λογικής που τουλάχιστον από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει διάθεση να υλοποιηθεί».
«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια μαξιμαλιστική αντίληψη σε αυτά τα οποία ζητούν, αλλά πρέπει κανείς να βλέπει τα πράγματα μέσα από τις δημοσιονομικές δυνατότητες που υπάρχουν»
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τσιάρας είπε ότι δεν έχει ζητηθεί συνάντηση από τους εκπροσώπους των μπλόκων διευκρινίζοντας: «Προτίθεμαι να κάνω οποιαδήποτε συνάντηση χρειαστεί», είπε.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση