
Ανακοίνωση σχετικά με δημοσιεύματα τα οποία προανήγγειλαν παροχές προς κοινωνικές ομάδες εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κάνοντας λόγο για «φήμες με υπέρογκο δημοσιονομικό κόστος που δεν ευσταθούν», ενώ καλεί τους πολίτες να μην στέκονται σε φήμες και όσους υπόσχονται «λεφτόδεντρα».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η Ελλάδα, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν εντός των ορίων που προβλέπουν οι κοινοί δημοσιονομικοί κανόνες και χωρίς να «ξεφεύγουν» των δημοσιονομικών ορίων που έχουν συμφωνηθεί τροφοδοτώντας νέα ελλείμματα».
Σημειώνεται δε ότι «η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρούν στην απαρέγκλιτη υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού και ταυτόχρονα εντείνεται η μάχη κατά της φοροδιαφυγής».
Προϋπολογισμός: Στα 8,7 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024 – Ποιοι φόροι «φούσκωσαν» τα έσοδα
Η ανακοίνωση
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:
Η Κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στην εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής που συνδυάζει την δημοσιονομική σταθερότητα με την κοινωνική ευαισθησία. Για αυτό, από την μια, τηρεί απαρέγκλιτα τις προβλέψεις του προϋπολογισμού και από την άλλη επιστρέφει στους πολίτες σημαντικό μέρος των επιπλέον εσόδων που προκύπτουν από την πολιτική αυτή.
Αυτό άλλωστε κάνουμε και το 2025 με τις 18 μειώσεις φόρων και βαρών και τα 7 μέτρα αύξησης των εισοδημάτων, της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ. Μέτρα που ενισχύουν με τρόπο μόνιμο και κοινωνικά δίκαιο το εισόδημα των πολιτών και που έρχονται σε συνέχεια των παρεμβάσεων που υλοποιεί η Κυβέρνηση από το 2019 καταργώντας ή μειώνοντας συνολικά πάνω από 70 φόρους. Ενδεικτικά αναφέρονται η μείωση κατά 1 επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, οι αυξήσεις 2,4% στις συντάξεις, η απαλλαγή 132.000 χαμηλοσυνταξιούχων από την συμμετοχή τους στα φάρμακα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, η ενίσχυση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με την προσαύξηση κατά 100 ευρώ του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών και επικινδυνότητας, η κατάργηση και οι μειώσεις 6 βασικών τραπεζικών προμηθειών, οι φοροαπαλλαγές για τα κλειστά ακίνητα κλπ.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν εντός των ορίων που προβλέπουν οι κοινοί δημοσιονομικοί κανόνες και χωρίς να «ξεφεύγουν» των δημοσιονομικών ορίων που έχουν συμφωνηθεί τροφοδοτώντας νέα ελλείμματα. Όσα γράφονται ή λέγονται το τελευταίο διάστημα για νέες παροχές, με υπέρογκο πολλές φορές δημοσιονομικό κόστος, δεν ευσταθούν και δεν λαμβάνουν υπόψη τόσο τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας όσο και τους κανόνες που ισχύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και που καθορίζουν ετήσια όρια για τις αυξήσεις δαπανών. Το ίδιο ισχύει και για δημοσιεύματα που αναφέρονται σε νέες ρυθμίσεις για οφειλές προς το Δημόσιο και μάλιστα τη στιγμή που ο εξωδικαστικός μηχανισμός σημειώνει εντυπωσιακή πρόοδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρούν στην απαρέγκλιτη υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού και ταυτόχρονα εντείνεται η μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Εφόσον η προσπάθεια αυτή πετύχει όπως πιστεύουμε, τότε οι όποιες επιπλέον μειώσεις φόρων, εντός πάντα των δημοσιονομικών ορίων, θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ. Καλούμε λοιπόν τους πολίτες να μην στέκονται σε φήμες και όσους υπόσχονται «λεφτόδεντρα».


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας