![Τεχνητή Νοημοσύνη: Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το τρένο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/ot_artificial23.png)
Η δυναμική είσοδος στην Τεχνητή Νοημοσύνη από τη νεοφυή εταιρείας DeepSeek της Κίνας που έρχεται να ανταγωνιστεί τα μεγαθήρια από τις ΗΠΑ, φανερώνει την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει για την Ευρώπη να αναπτύξει τις δικές τις τεχνολογίες. Στόχος είναι να μην μείνει πίσω στην κούρσα αφού οι εξελίξεις τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς.
Το τεράστιο βάθος των χρηματιστηριακών αγορών στις ΗΠΑ επιτρέπει σε εταιρείες όπως οι Nvidia, Google, Open AI, Microsoft, Meta, Apple και άλλες να συγκεντρώνουν τεράστια κεφάλαια για έρευνες –αλλά και να έχουν πρόσβαση σε άπλετες ποσότητες ενέργειας που απαιτούνται για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Από την άλλη πλευρά η Κίνα με εταιρείες όπως η DeepSeek μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι, αφού το όνομα της νεοφυούς εταιρείας ΑΙ έγινε γνωστό ανά τον κόσμο μέσα σε ελάχιστες ώρες. Ξεπέρασε σε δημοφιλία στον ανάλογο κλάδο στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple ακόμη και το Chat GPT της Open AI, έχοντας τη στήριξη ολόκληρου του τεχνολογικού κλάδου της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου –και του ίδιου του Πεκίνου.
Ο διαχωρισμός Ανατολής – Δύσης θα κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 5,7 τρισ.
Η Ευρώπη μέχρι τώρα έχει βασίσει τις ελπίδες της για ανάπτυξη ΑΙ σε εταιρείες όπως η Mistral και η PoolSide AI από τη Γαλλία και η Helsing AI η DeepL από τη Γερμανία. Τα αποτελέσματα μένουν να φανούν.
Οι επενδύσεις σε ΑΙ στην Ευρώπη
Όπως αναφέρει στην έκθεσή του το Tech.eu για την ευρωπαϊκή τεχνολογία, με τίτλο «European Tech 2024: The big picture», οι ευρωπαϊκές εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης συγκέντρωσαν πέρσι σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω 137 ντιλς. Πρόκειται για ποσό 35% υψηλότερο από το 2023.
Οι γαλλικές εταιρείες κατέλαβαν την πρώτη θέση σε εθνικό επίπεδο, εξασφαλίζοντας πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 14 ντιλ χρηματοδότησης. Το ποσό αυτό αποτέλεσε σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των επενδύσεων AI στην Ευρώπη το 2024. Οι γερμανικές εταιρείες βρέθηκαν στη δεύτερη θέση με κεφάλαια 910 εκατ. ευρώ που άντλησαν σε 23 ντιλς, ενώ η Βρετανία κατέλαβε την τρίτη θέση με 318 εκατ. ευρώ από 33 τέτοια ντιλς χρηματοδότησης. Οι επενδυτές –και οι ευρωπαίοι- περιμένουν τώρα τα αποτελέσματα.
Ο ρόλος της γαλλικής Mistral
Ως η πιο γνωστή ευρωπαϊκή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης προβάλλει αυτό το διάστημα στην Ευρώπη η γαλλική Mistral η οποία άντλησε πέρσι κεφάλαια 600 εκατ. ευρώ. Η αξία της στην αγορά υπολογίζεται πλέον σε 5,4 δις ευρώ. Όμως η πρόοδος στο ΑΙ σε γαλλικό ή ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι ακόμη μεγάλη.
«Η Mistral είναι ακόμη πιο μόνη στην Ευρώπη από ό,τι πριν», δήλωσε στο Bloomberg ο Jean Charles Samuelian-Werve, συνιδρυτής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ΑΙ την οποία χαρακτήρισε ως «στρατηγικά σημαντική στην Ευρώπη».
Η Mistral καλείται να φέρει αποτελέσματα την ώρα που οι κεφαλαιαγορές της Ευρώπης, οι επενδύσεις στην τεχνολογία και η οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ υστερούν αρκετά σε σχέση με τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί ευρεία ενίσχυση στη βιομηχανία και την τεχνολογία και πιο χαλαρή εποπτεία για την ανάπτυξη Τεχνητής Νοημοσύνης. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του προέδρου της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν αγωνίζεται να επιβιώσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει έναν από τους πιο περιεκτικούς νόμους που θέτει προστατευτικά όρια γύρω από τη συγκεκριμένη τεχνολογία, σχολίαζε το Bloomberg
Ειδικά η Mistral φαίνεται ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα αλλά και κεφάλαια για να ανταγωνιστεί τα άλλα μεγαθήρια. Είναι ενδεικτικό ότι ανταγωνιστές όπως οι OpenAI και Anthropic έχουν συγκεντρώσει πολύ μεγαλύτερα διαθέσιμα κεφάλαια, ανεβάζοντας τις αποτιμήσεις τους στην αγορά σε 157 και σε 60 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα, δείχνουν στοιχεία του Bloomberg.
Καμπανάκι για την Ευρώπη και το ΑΙ από το Bruegel
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να κλείσουν το χάσμα στην καινοτομία της Τεχνητής Νοημοσύνης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων ως τρόπο για να επιταχυνθεί η καθυστερημένη αύξηση της παραγωγικότητας.
Η ΕΕ επικεντρώνεται στην επέκταση ενός υπάρχοντος δικτύου υπερυπολογιστών με περισσότερο υλικό Τεχνητής Νοημοσύνης και υπολογιστική υποδομή, όλα χρηματοδοτούμενα με κρατικό χρήμα. Ωστόσο, αυτή η υπολογιστική υποδομή δεν είναι προσαρμοσμένη στη μοντελοποίηση AI, σχολιάζει το ινστιτούτο Bruegel της Γερμανίας.
«Το κόστος της κάλυψης της διαφοράς που υπάρχει με κορυφαία μεγάλα τεχνολογικά κέντρα υπολογιστών Τεχνητής Νοημοσύνης (όπως στις ΗΠΑ και πλέον στην Κίνα) είναι ήδη απαγορευτικό για τους προϋπολογισμούς της ΕΕ και αυτό πρόκειται να γίνει ακόμη περισσότερο», αναφέρεται.
Εκλείπουν από την Ευρώπη συμπληρωματικές υπηρεσίες που απαιτούνται για τη δημιουργία επιτυχημένων κέντρων Τεχνητής Νοημοσύνης: εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας από εταιρείες για μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης οι οποίες θα μπορούν να δημιουργούν επαρκή έσοδα για την κάλυψη τεράστιων δαπανών εκπαίδευσης μοντέλων ΑΙ, για υποδομές cloud-computing πολύ μεγάλης κλίμακας και για χρηματοδοτήσεις προς νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης. Ελλείψει ή λόγω μη επαρκών αγορών ανάλογων υπηρεσιών στην ΕΕ, οι νεοφυείς επιχειρήσεις αναγκάζονται να συνεργαστούν με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, σημειώνει το Ινστιτούτο. Η διοχέτευση κεφαλαίων των φορολογουμένων για να αντισταθμίσει αυτές τις ελλείπουσες αγορές μπορεί να στρεβλώσει περαιτέρω τις αγορές της ΕΕ. Το κόστος συμμόρφωσης με τους κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τις ρυθμίσεις εφαρμογής του νόμου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, προσθέτει στα προβλήματα της αγοράς, προειδοποιεί το Bruegel.
Το Ινστιτούτο ζητά από την ΕΕ να διευκολύνει τις επενδύσεις και τις εφαρμογές υπηρεσιών που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και σημειώνει ότι απαιτείται «ιδιαίτερη εστίαση σε κατευθυντήριες γραμμές υπέρ της καινοτομίας, πρότυπα και διατάξεις εφαρμογής για τη νομοθεσία της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη, συντομεύοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τον ορίζοντα εποπτικής αβεβαιότητας του νόμου και διευκολύνοντας τις συνεργασίες μεταξύ νεοφυών επιχειρήσεων Τεχνητής Νοημοσύνης της ΕΕ και μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. Η διεύρυνση και η εμβάθυνση της αγοράς ιδιωτικών (private equity) και επιχειρηματικών κεφαλαίων της ΕΕ θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμη», σημειώνεται.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες