
H οικονομική κατάσταση της χώρας έχει βελτιωθεί σημαντικά ανέφερε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Joong Shik Kang κατά την συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα, ολοκληρώνοντας τις διαβουλεύσεις της Αθήνας με τον διεθνή οργανισμό για το άρθρο IV.
Το σαφές μήνυμα του Κορεάτη επικεφαλής είναι ότι, όποιος δημοσιονομικός χώρος προκύπτει θα πρέπει να αξιοποιείται για την ενίσχυση της παιδείας αλλά και της υγείας.
Ανάπτυξη 2,1% «βλέπει» το ΔΝΤ για την Ελλάδα το 2025 – Οι κίνδυνοι
Μισθοί και συντάξεις
Όσον αφορά τις αυξήσεις σε μισθούς στο δημόσιο και συντάξεις και εάν μπορεί να επανέλθει ο 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο, το ΔΝΤ δηλώνει πως παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, οι δαπάνες για μισθούς στο δημόσιο τομέα και συντάξεις παραμένουν υψηλές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η σύστασή μας είναι να περιοριστεί η υπερβολική αύξηση των συντάξεων ή των μισθών στο δημόσιο τομέα, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για πιο παραγωγική χρήση πολύτιμων πόρων», είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Οι φορολογικοί συντελεστές
Σε ερώτηση για το εάν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω οι φορολογικοί συντελεστές , το ΔΝΤ τονίζει πως είναι στη σωστή κατεύθυνση η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ενώ αποκάλυψε πως θα ακολουθήσει άλλη μια μείωση κατά 0,5% το 2027.
« Χάρη στη σημαντική προσπάθεια της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δημιουργήθηκε επαρκής δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο, ακόμα υψηλός, φορολογικός συντελεστής στην εργασία. Χαιρετίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης τα τελευταία πέντε χρόνια να μειώσει το φορολογικό βάρος στην εργασία κατά 4,5%, με επιπλέον 1% μείωση φέτος. Σύμφωνα με την πληροφόρησή μου, υπάρχει σχεδιασμός για περαιτέρω μείωση κατά 0,5% το 2027. Προχωρώντας μπροστά, πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα σχεδιάσει στοχευμένα μέτρα για τη διατήρηση της αποδοτικότητας του φορολογικού συστήματος, ενώ παράλληλα θα διασφαλίσει την προοδευτικότητά του στη χώρα.»
Η υποτονική ανάπτυξη της Ευρωζώνης
Για το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την ελληνική οικονομία η αναιμική ανάπτυξη της Ευρώπης, το ΔΝΤ πιστεύει πως καθώς η Ευρωζώνη, αποτελεί τον κύριο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, αποτελεί σαφή κίνδυνο επιβράδυνσης αλλά με μικρό αντίκτυπο.
Σύμφωνα με το στέλεχος του ΔΝΤ: «Από τη δική μας οπτική, αυτοί οι κίνδυνοι είναι σχετικά περιορισμένοι για την Ελλάδα, καθώς ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι η εγχώρια ζήτηση. Όπως ανέφερα, η επενδυτική ζήτηση είναι πολύ ισχυρή, ενώ αναμένουμε ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει ανθεκτική, λόγω της αύξησης της απασχόλησης και της ανάπτυξης των μισθών. Σαφώς, η εξωτερική ζήτηση παρουσιάζει κάποια αδυναμία, αποτελώντας έναν εξωτερικό κίνδυνο, αλλά δεν αναμένουμε ότι αυτοί οι παράγοντες θα εκτροχιάσουν τη δυναμική ανάκαμψη ή τη ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας βραχυπρόθεσμα.»
Τα ευρωπαϊκά κονδύλια και το δημόσιο χρέος
Από την άλλη το ΔΝΤ αναμένει ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει πλήρως τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια και θα τα διοχετεύσει σε επενδύσεις που θα ενισχύσουν την οικονομία μακροπρόθεσμα .
Επιπλέον το ΔΝΤ δεν ανησυχεί για το δημόσιο χρέος μετά το 2032 καθώς στο μοντέλο του ΔΝΤ ,οι επιπλέον τόκοι που είναι «πέσουν» στο χρέος το 2032 έχουν ενσωματωθεί στις προβλέψεις του και παρόλα αυτά βλέπουν πως η μείωση του χρέους θα συνεχιστεί.


Latest News

Νέο τοπίο στα αποταμιευτικά προϊόντα - Πώς η ΕΚΤ αλλάζει τον χάρτη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μειώσει επτά φορές από τον περασμένο Ιούνιο τα επιτόκια

Δημογραφικό: Το «αγκάθι» στα...σπλάχνα της ελληνικής οικονομίας
Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών βαίνει αναλογικά μειούμενη, ενώ αυξάνονται οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα