
Σταθερά υψηλές, δηλαδή πάνω από τις 200.000, παρέμειναν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης και το 2024 επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη χρονιά την αυξημένη τάση εξόδου που έχει καταγραφεί την τελευταία πενταετία.
Αρκεί να σημειωθεί ότι αθροιστικά από το 2020 έχουν αποχωρήσει πάνω από 990.000 ασφαλισμένοι ασκώντας μεγάλη οικονομική πίεση στους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων.
Συντάξεις: Δώρον άδωρον η ρύθμιση για την Εισφορά Αλληλεγγύης
Η έκρηξη στις συνταξιοδοτήσεις
Η έκρηξη των συνταξιοδοτήσεων αποδίδεται – εν πολλοίς – στην ωρίμανση δικαιωμάτων πολλών ασφαλισμένων γεννημένων την δεκαετία 1955 – 1965, αλλά και στη δυνατότητα που παρέχεται – πλέον – σε συνταξιούχους να συνεχίσουν να εργάζονται, χωρίς να χάνουν μέρος της σύνταξής τους.
Ταυτοχρόνως, σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει οι επιπτώσεις του οξυμένου δημογραφικού προβλήματος που επαναφέρουν στο τραπέζι το ενδεχόμενο αύξησης των γενικών ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης μετά το 2027, γεγονός που ωθεί όσους έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ οι αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά το 2024 έφθασαν τις 201.000 αριθμός ιδιαιτέρως υψηλός παρότι δεν ξεπέρασε το ρεκόρ του έτους 2021, όταν υποβλήθηκαν συνολικά 212.151 αιτήσεις.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι την τελευταία πενταετία έχουν συνταξιοδοτηθεί περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι (συνολικά υποβλήθηκαν 990.357 αιτήσεις αποχώρησης). Αναλυτικά το 2020 υποβλήθηκαν 175.705 αιτήσεις συνταξιοδότησης, το 2021 κοντά στις 212.151 αιτήσεις, το 2022 υποβλήθηκαν 211.133 αιτήσεις, το 2023 κατατέθηκαν 190.368 αιτήσεις συνταξιοδότησης και το 2024 περίπου 201.000 αιτήσεις.
Οι εκκρεμείς συντάξεις
Στο μεταξύ, ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης συνέχισε να μειώνεται και κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024, ακολουθώντας την πορεία που καταγράφεται τα τελευταία έτη.
Σύμφωνα με στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, που περιλαμβάνονται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη (δεν περιλαμβάνονται εκείνες που αφορούν συνταξιοδότηση με διεθνείς κανόνες) άγγιξε τον Σεπτέμβριο του 2024 τις 43.874, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 1.674 αιτήσεις.
Ωστόσο, το πλήθος των αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης συνεχίζει την πτωτική του πορεία σε ετήσια βάση, καθώς κατέγραψε μείωση κατά 11.600 αιτήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Παρόμοια είναι και η εξέλιξη του πλήθους των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης (εκκρεμείς πάνω από 90 ημέρες), το οποίο άγγιξε στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2024 τις 25.604 αιτήσεις, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (κατά 863 αιτήσεις), αλλά μείωση κατά 11.066 αιτήσεις σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023.
Τα όρια συνταξιοδότησης
Τις τάσεις φυγής των ασφαλισμένων προς τη σύνταξη ενισχύουν τα σενάρια για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μετά το 2027, εξαιτίας της μεγάλης επιβάρυνσης που προκαλεί στο ασφαλιστικό σύστημα το δημογραφικό πρόβλημα. Ήδη η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει την επανεξέταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης – από το έτος αυτό – σε συνδυασμό με το προσδόκιμο επιβίωσης στη χώρα μας.
Ήδη, μέτρα όπως, η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης, η παράταση του εργασιακού – ασφαλιστικού βίου και η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο δημόσιο διάλογο. Οι δηλώσεις αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές, τις οποίες – ωστόσο – τοποθετούν μετά το συγκεκριμένο έτος (2027).
Τα μέτρα για το ασφαλιστικό, επανήλθαν στην επικαιρότητα με την πρόσφατη αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, η οποία περιγράφεται στην αντίστοιχη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η έκθεση κατ’ ουσίαν έθεσε επί τάπητος τις δυσοίωνες δημογραφικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε συνδυασμό βέβαια με τις περιορισμένες γεννήσεις και τη γήρανση του πληθυσμού, έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Η έκθεση αναφέρει για την χώρα μας το ενδεχόμενο η θεσμοθετημένη ηλικία συνταξιοδότησης να αυξηθεί στα 67,5 έτη από τα 62 έτη που είναι σήμερα – με 40 έτη ασφάλισης.
Στο μεσοδιάστημα και μέχρι το 2030, προτείνεται η αύξηση του σημερινού ορίου του 62ου έτους της ηλικίας με 40 χρόνια ασφάλισης στα 63,5 έτη. Ταυτοχρόνως το γενικό όριο ηλικίας που σήμερα είναι στα 67 έτη, ενδέχεται να φθάσει στα 68,5 έτη το 2030 και τα 72,5 έτη το 2070.


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας