
Τα τελευταία δύο χρόνια ζούμε σε ένα Φαρ Ουέστ που αφορά όχι το κυνήγι του χρυσού, αλλά την τεχνητή νοημοσύνη. Η κούρσα για την απόκτηση της καλύτερης και πιο εξελιγμένης τεχνητής νοημοσύνης έχει πάρει σχεδόν μυθικές διαστάσεις. Κι ενώ είχαμε συνηθίσει να ακούμε για επιτεύγματα της Δύσης, έρχεται τώρα η κινεζική DeepSeek και βάζει το δικό της λιθαράκι – ή μάλλον, βάζει… βουνό ολόκληρο – στην τεχνολογική σκηνή. Η είδηση ότι η DeepSeek ανέπτυξε ένα νεότερο μοντέλο GPT το οποίο είναι «πάρα πολύ καλό», όπως λένε οι ειδικοί, δεν πέρασε απαρατήρητη. Παρακάτω, θα δούμε γιατί αυτό το νέο βήμα αξίζει την προσοχή μας, πού πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά και ποια είναι η θετική πλευρά του.
Καταρχάς, μιλάμε για ένα γλωσσικό μοντέλο τελευταίας γενιάς που έχει υψηλή κατανόηση των εντολών που λαμβάνει και ακόμα καλύτερη ικανότητα κρίσης σε προβλήματα, είναι ταχύτερο από τον δυτικό ανταγωνισμό και απείρως πιο φθηνό. Δεν είναι απλώς ένα ρομπότ που πετάει τυχαίες φράσεις-κλειδιά για να μας εντυπωσιάσει – τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται οι ερευνητές της DeepSeek. Σε μια εποχή όπου τα γλωσσικά μοντέλα χρησιμοποιούνται από την ιατρική έρευνα μέχρι τη δημοσιογραφία, κι από την παροχή νομικών συμβουλών μέχρι την Τέχνη, το να έχεις ένα σύστημα που δεν μένει κολλημένο σε τυπικές ερωταπαντήσεις αλλά παράγει πιο ανθρώπινες (και, ναι, πιο αστείες) απαντήσεις, αποτελεί τεράστια υπόθεση.
Εδώ έρχεται η «ουσία» του ζητήματος. Ο συναγωνισμός στον χώρο των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων μάς θέτει προ των μεγάλων προκλήσεων που συνιστά ο φρενήρης αγώνας ταχύτητας ανάμεσα σε χώρες και εταιρείες. Προκλήσεις που αφορούν την ανθρωπότητα, τη δημοκρατία και τη γεωπολιτική κατανομή ισχύος.
Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία αποτελεί εργαλείο ισχύος, το ότι η DeepSeek παρουσιάζει ένα ανταγωνιστικό GPT φέρνει νέα δεδομένα στο τραπέζι. Θα αποτελέσει μια εναλλακτική για οργανισμούς ή κράτη που δεν επιθυμούν να εξαρτώνται από δυτικές υποδομές; Ισως ναι. Παράλληλα, η κούρσα αυτή μπορεί να επιταχύνει τον ρυθμό καινοτομίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως, προσφέροντας λύσεις που μέχρι χθες ήταν αδιανόητες.
Η εξέλιξη αυτή προκύπτει εντός του πλαισίου που έχει αρχίσει να διαμορφώνει η νέα αμερικανική κυβέρνηση. Η Κίνα απαντά με τον δικό της «διπλωματικό» τρόπο στις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την κυριαρχία των ΗΠΑ στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως.
Αλλο ένα βήμα. Συμπερασματικά, η είδηση πως η DeepSeek λανσάρει ένα GPT «πάρα πολύ καλό» αποτελεί άλλο ένα βήμα στον πυρετό της ΑΙ κούρσας, όχι όμως κάτι που πρέπει να μας πιάσει στον ύπνο. Ας κρατήσουμε τον ενθουσιασμό και την επιφυλακτικότητά μας σε ισορροπία. Τη στιγμή που βιώνουμε μια πραγματική επανάσταση στους τρόπους με τους οποίους αλληλεπιδρούμε με τις μηχανές ταυτόχρονα, καλούμαστε να σκεφτούμε σοβαρά τόσο τα ηθικά όσο και τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν. Εντέλει, το μόνο σίγουρο είναι πως, σε αυτό το παιχνίδι, κανείς δεν θέλει να μείνει θεατής στην εξέδρα. Και αυτό αφορά κυρίως και…δυστυχώς την Ευρώπη. Ο υπαρξιακός πλέον κίνδυνος η Ευρώπη να μείνει πίσω στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και της καινοτομίας με αφετηρία την υψηλή τεχνολογία, είναι υπαρκτός. Δικαίως είμαστε πρωταθλητές στη σωστή ρύθμιση, αλλά ακόμα πιο σωστό είναι να έχουμε και τεχνολογία για να ρυθμίσουμε…
Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου είναι ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού / συντονιστής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ


Latest News

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα