![Γερμανία: Σκληρό τεστ για οικονομία το εξαγωγικό αναπτυξιακό μοντέλο – Καμπανάκι από Fitch [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_germany_down.png)
Πυκνώνουν κι άλλο τα σύννεφα πάνω από την οικονομία της Γερμανίας, η οποία βασίζεται για την ανάπτυξή της κατά κύριο λόγο στις εξαγωγές, την ώρα που η κατανάλωση στην Κίνα έχει μειωθεί και η χώρα εισάγει λιγότερα και ο Ντόναλντ Τραμπ ως νέος ένοικος του Λευκού Οίκου απειλεί με δασμούς και την Ευρώπη.
Εντωμεταξύ βασικοί κλάδοι της γερμανικής οικονομίας και ειδικά η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε μεταίχμιο λόγω της πράσινης μετάβασης και της στροφής στα ηλεκτρικά οχήματα. Ταυτόχρονα άλλοι κλάδοι βιομηχανικής παραγωγής αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις από το αυξημένο κόστος ενέργειας και ειδικά το κόστος του φυσικού αερίου από το οποίο παράγεται ρεύμα. Μέχρι την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η Γερμανία εισήγαγε τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, κάτι που πλέον δεν γίνεται λόγω των κυρώσεων.
Γερμανία: Η μεγάλη στροφή των ψηφοφόρων – Ζητούν περισσότερο δανεισμό για χρηματοδότηση επενδύσεων
Η προειδοποίηση από την ένωση βιομηχανιών της χώρας BDI είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί για την ατμομηχανή της Ευρώπης. Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά κρίση με το ΑΕΠ να είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά 0,1% φέτος, ανακοίνωσε η BDI. Εάν συμβεί αυτό, θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η οικονομική δραστηριότητα της χώρας θα παρουσιάσει μείωση, σηματοδοτώντας το μέγεθος των προκλήσεων.
Η BDI αναφέρει για λόγους σύγκρισης ότι για το 2025 η οικονομία στην ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,1% και η παγκόσμια οικονομία κατά 3,2%. Οι βιομήχανοι κάνουν λόγο για αυξανόμενο ανταγωνισμό από το εξωτερικό, για υψηλό ενεργειακό κόστος, για επιτόκια που παραμένουν ακόμη σε αρκετά υψηλά επίπεδα και για αβέβαιες οικονομικές προοπτικές οι οποίες έχουν επιβαρύνει την οικονομία της Γερμανίας.
Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και οι προμηθευτές τους έχουν ανακοινώσει ήδη δεκάδες χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας λόγω της κρίσης. Συνολικά, η μεταποιητική βιομηχανία της χώρας, η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο, συρρικνώνεται σταθερά εδώ και επτά χρόνια, δείχνουν στοιχεία της Wall Street Journal.
Βασικοί κλάδοι της γερμανικής οικονομίας και ειδικά η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε μεταίχμιο λόγω της πράσινης μετάβασης και της στροφής στα ηλεκτρικά οχήματα
Καμπανάκι από τη Fitch
Σε έκθεσή της με τίτλο «Η οικονομία της Γερμανίας αντιμετωπίζει μάχη καθώς οι προκλήσεις αυξάνονται», η Fitch αναθεωρεί προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για ανάπτυξη φέτος. Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, αναθεωρεί τις προβλέψεις για αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας φέτος από 0,8% προηγουμένως σε 0,3% τώρα και σε 0,8% από 1,5% για το 2026. Η αναθεώρηση έγινε μετά την ανακοίνωση του Βερολίνου πως η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το 2024.

«Το 2025 και το 2026 αναμένουμε ότι οι κυρίαρχοι αντίθετοι άνεμοι που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές και επενδυτικές προοπτικές θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό σε ισχύ, ενώ οι κίνδυνοι θα αυξηθούν. Στο πλαίσιο αυτών των πολύπλευρων προκλήσεων, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη μάχη για να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά», ανέφερε ο οίκος. Η Γερμανία οδεύει προς γενικές εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου.
Μέχρι την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η Γερμανία εισήγαγε τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, κάτι που πλέον δεν γίνεται λόγω των κυρώσεων
Τα στοιχεία για εισαγωγές και εξαγωγές
Τους τελευταίους μήνες οι εξαγωγές της Γερμανίας καταγράφουν συνεχή μείωση σύμφωνα με τα στοιχεία από την στατιστική υπηρεσία της χώρας, τη Destatis. Τα τελευταία συγκεντρωτικά στοιχεία διαθέσιμα αφορούν τον Οκτώβριο του 2024 σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς και το διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2023.
Αυτά δείχνουν ότι σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο του 2024 οι συνολικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,8%. Το δεκάμηνο του 2024 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,2% σε σύγκριση με το δεκάμηνο του 2023.
Σύμφωνα επίσης με προβλέψεις της Destatis, σε ημερολογιακή και εποχικά προσαρμοσμένη βάση οι γερμανικές εξαγωγές σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκαν κατά 0,8% τον Δεκέμβριο του 2024 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2024. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, η Γερμανία εξήγαγε αγαθά στην αξίας 58,8 δισ. ευρώ σε αυτές τις χώρες τον Δεκέμβριο του 2024.


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια