
Προειδοποίηση απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, προς τον πρόεδρο του Παναμά, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον θα «λάβει τα απαραίτητα μέτρα» εάν ο Παναμάς δεν λάβει άμεσα μέτρα για να τερματίσει αυτό που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ως επιρροή και έλεγχο της Κίνας στη Διώρυγα του Παναμά.
Ο Μουλίνο, μετά τις συνομιλίες με τον κορυφαίο Αμερικανό διπλωμάτη στην πόλη του Παναμά, έδωσε σήμα ότι θα επανεξετάσει τις συμφωνίες που αφορούν την Κίνα και τις κινεζικές επιχειρήσεις και ανακοίνωσε περαιτέρω συνεργασία με τις ΗΠΑ στο μεταναστευτικό. Επανέλαβε όμως ότι η κυριαρχία της χώρας του επί της δεύτερης πιο πολυσύχναστης πλωτής οδού στον κόσμο δεν τίθεται προς συζήτηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.
Τραμπ: Ο κρυμμένος θησαυρός σε Γροιλανδία και Παναμά που «άνοιξε» την όρεξη του [γράφημα]
Η θέση του Τραμπ
Ο Ρούμπιο μετέφερε το μήνυμα του Τραμπ ότι η παρουσία της Κίνας μέσω της εταιρείας με έδρα το Χονγκ Κονγκ που διαχειρίζεται δύο λιμάνια κοντά στις εισόδους της διώρυγας αποτελεί απειλή για την πλωτή οδό και παραβίαση της συνθήκης ΗΠΑ-Παναμά, ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τάμι Μπρους.
«Ο υπουργός Ρούμπιο κατέστησε σαφές ότι αυτό το status quo είναι απαράδεκτο και ότι αν δεν υπάρξουν άμεσες αλλαγές, θα απαιτηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους βάσει της Συνθήκης», δήλωσε η Μπρους.
Ο Ρούμπιο δεν διευκρίνισε ποια ακριβώς μέτρα πρέπει να λάβει ο Παναμάς ή πώς θα έμοιαζαν τα αντίποινα των ΗΠΑ.
Με την επιστροφή του στο αξίωμα, ο Τραμπ απείλησε να αναλάβει τον έλεγχο της διώρυγας του Παναμά, που κατασκευάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 20ού αιώνα και παραδόθηκε στον Παναμά το 1999, υποστηρίζοντας ότι η διώρυγα λειτουργεί από το Πεκίνο.
Αρνήθηκε να αποκλείσει τη χρήση στρατιωτικής βίας έναντι του Παναμά.
Την Κυριακή, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι θα χρειαστούν στρατεύματα, αλλά ότι ο Παναμάς παραβίασε τη συμφωνία και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πάρουν πίσω τη διώρυγα.
Η Κίνα αρνείται ότι παρεμβαίνει
Η κυβέρνηση του Παναμά και ορισμένοι εμπειρογνώμονες απορρίπτουν αυτόν τον ισχυρισμό, κυρίως επειδή τα λιμάνια δεν αποτελούν μέρος των λειτουργιών της διώρυγας.
Η διώρυγα λειτουργεί από την Αρχή Διώρυγας του Παναμά, έναν αυτόνομο οργανισμό που εποπτεύεται από την κυβέρνηση του Παναμά.
Η Κίνα έχει δηλώσει ότι δεν παίζει κανένα ρόλο στη λειτουργία της διώρυγας και ότι σέβεται την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του Παναμά επί της υδάτινης οδού.
«Ποτέ η Κίνα δεν έχει παρέμβει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους αμερικανικούς ισχυρισμούς τον περασμένο μήνα, προσθέτοντας ότι η Κίνα αναγνωρίζει τη διώρυγα ως «μόνιμα ουδέτερη διεθνή πλωτή οδό.»
Στον πάγο βάζει την Κίνα ο Παναμάς
Μια ευρεία συμφωνία μεταξύ του Παναμά και της Κίνας για τη συμβολή στην κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road, στο πλαίσιο της οποίας η ασιατική χώρα επέκτεινε τις επενδύσεις στον Παναμά κατά τη διάρκεια προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν θα ανανεωθεί, σημείωσε ο Μουλίνο.
«Θα μελετήσουμε το ενδεχόμενο πρόωρου τερματισμού της», πρόσθεσε.
«Δεν αισθάνομαι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πραγματική απειλή κατά της συνθήκης (ουδετερότητας), της εγκυρότητάς της και πολύ περισσότερο κατά της χρήσης στρατιωτικής βίας για την πραγματοποίηση της συνθήκης» σημείωσε ο Μουλίνο, προσθέτοντας ότι θα είναι σημαντικό να υπάρξουν συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο με τον Τραμπ.


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια