
Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, θα παραμείνουν για άλλη μια χρονιά, περισσότεροι από 300.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, λόγω οφειλών στον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Εκατοντάδες χιλιάδες μικροί και πολλοί μικροί βιοτέχνες, θα πρέπει να εξυπηρετηθούν μόνο από τις δημόσιες δομές υγείας, επειδή οφείλουν εισφορές άνω των 100 ευρώ.
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από τις ηγεσίες των οικονομικών υπουργείων, την ενεργοποίηση μιας νέας ρύθμισης οφειλών έως 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να αποπληρωθούν εκατομμύρια οφειλές σε 24 ή 48 δόσεις, που προβλέπει η πάγια ρύθμιση οφειλών.
Μικρομεσαίοι: Πλήγμα για μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους το νέο φορολογικό
«Τα 12 χρόνια οικονομικής, υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, δεν μπορούν να ξεπεραστούν με μερικούς μήνες κανονικότητας, τη στιγμή μάλιστα που η ακρίβεια και το κόστος ενέργειας, έχουν αυξήσει κατακόρυφα τη λειτουργία μια μικρομεσαίας επιχείρησης. Η κυβέρνηση, πρέπει να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στους μη μισθωτούς, να επιβιώσουν και να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, δίνοντάς τους την δυνατότητα να ρυθμίσουν τα βάρη του παρελθόντος. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να περάσουν στην επόμενη μέρα και να μετεξελιχθούν. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν έχουμε βρει «ευήκοα ώτα». Σε μια περίοδο που διαφαίνονται σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει έμπρακτα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, πολλαπλασιάζοντας με τον τρόπο αυτό, τα οφέλη και για τις δύο πλευρές», επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΒΕΑ Κωνσταντίνος Δαμίγος.
Οι προτάσεις του ΒΕΑ
Σε αυτή την κατεύθυνση, το Β.Ε.Α προτείνει:
-Να υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, έως και 100 δόσεις, ανάλογα όμως με το προφίλ του κάθε οφειλέτη, όπως γίνεται και στην περίπτωση του εξωδικαστικού. Είναι αδύνατον οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί μέχρι σήμερα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση οφειλών σε 24 ή σε 48 δόσεις (για συγκεκριμένες περιπτώσεις).
-Να αυξηθεί το όριο της οφειλής των 100 ευρώ, σε 500 ευρώ, για να έχει ένας μη μισθωτός ασφαλιστική ικανότητα.
Οι οφειλές που έχουν περάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών από τον τ. ΟΑΕΕ, ανέρχονται σε 13,8 δισ. ευρώ με την συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματικών να οφείλει έως 15.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, στο ΚΕΑΟ οι ασφαλισμένοι με οφειλές έως 15.000 ευρώ, σε 1,62 εκατ. με το χρέος να φτάνει τα 6,53 δισ. ευρώ. Ίδια είναι η εικόνα και στην εφορία, με τους οφειλέτες με χρέη έως 10.000 ευρώ να φτάνουν τα 3,54 εκατομμύρια και συνολική οφειλή 3,9 δισ. ευρώ.
Δεν αποτελεί λύση να επιβαρυνθούν υπέρογκα για άλλη μια φορά οι δημόσιες δομές υγείας, από 300.000 μη μισθωτούς που θα θεωρούνται πλέον ανασφάλιστοι, χάνοντας την πρόσβασή τους σε παρόχους υγείας, φαρμακεία και συμβεβλημένους γιατρούς, οι οποίοι εξακολουθούν να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λόγω της ακρίβειας και της έλλειψης ρευστότητας.
Το Β.Ε.Α, για άλλη μια φορά, ζητάει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να προστατευτούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη, με την ενεργοποίηση ρύθμισης οφειλών.


Latest News

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank