
Μετά από μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, το χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε σε αρνητικά εδάφη, χωρίς όμως να δείχνει κάποιο σημάδι επιδείνωσης της τάσης του, αφού και η συναλλακτική δραστηριότητα έμεινε σε χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο των προηγούμενων ημερών.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,23% στις 1.517,35 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.514,50 μονάδων (-0,42%) και 1.521,86 μονάδων (+0,07%). Ο τζίρος ανήλθε στα 101,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,5 εκατ. τεμάχια αξίας 12,9 εκατ. ευρώ.
Wall Street: Υπό την πίεση της Alphabet και της Uber
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,42% στις 3.688,34 μονάδες, ενώ στο +0,37% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.416,32 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,27% στις 1.367,54 μονάδες.
Εξισορρόπηση
Η σημερινή συνεδρίαση έλαβε περισσότερο στοιχεία εξισορρόπησης μετά τις μεγάλες αναταράξεις της Δευτέρας και της ήπιας αντίδρασης της Τρίτης, με πολλά χαρτοφυλάκια να δείχνουν ακόμη απρόθυμα να προσθέσουν μεγαλύτερο κίνδυνο στις θέσεις τους. Και πως θα μπορούσαν άλλωστε μέσα σε διεθνές περιβάλλον ουσιαστικά ναρκοθετημένο, καθώς κάθε ημέρα υπάρχει και μια εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα κάποιους κλάδους.
Έτσι, τα περισσότερα χαρτοφυλάκια, στην προσπάθεια τους να διαγνώσουν με ακρίβεια τον κίνδυνο της έκθεσής τους, έχουν «συρρικνώσει» σημαντικά τον ορίζοντα πολλών θέσεων και στην ελληνική αγορά, αφού ουσιαστικά διανύουμε μια περίοδο που κατά γενική ομολογία δεν αναμένεται να κλείσει σύντομα, δεδομένου ότι η νέα αμερικανική διοίκηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, να ξεδιπλώνει την πολιτική του.
Υποστηρικτικά πάντως λειτούργησε σήμερα και η εκτίμηση της ομάδας ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, ότι οι εμπορικές συναλλαγές της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, η περιορισμένη έκθεση στην εν λόγω αγορά και η διάρθρωση των ελληνικών εξαγωγών φαίνεται να περιορίζουν τις άμεσες επιπτώσεις των αποφάσεων του Λευκού Οίκου στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος μέσω πιθανής επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών στην ΕΕ.
Βέβαια, ο «εχθρός» των long δεν είναι μόνο το διεθνές κλίμα αβεβαιότητας, αλλά και η εγχώρια πολιτική ατμόσφαιρα που επιβαρύνεται από δυσάρεστα γεγονότα που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να επιφέρουν πλήγμα στην κυβέρνηση. Προς ώρας ένα αρνητικό σενάριο δεν είναι ορατό, εντούτοις το πολιτικό θερμόμετρο παραμένει σε υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζοντας το γενικότερο κλίμα.
Εάν πάντως συντηρηθούν τα επίπεδα και δεν απειληθεί εκ νέου το επίπεδο των 1.510 μονάδων, ο γενικός δείκτης θα διατηρήσει σε ισχύ το θετικό σενάριο. Εάν μάλιστα υπάρξει αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και οι ΗΠΑ με την Ευρώπη βρουν τη χρυσή τομή δίχως να καταφύγουν σε ένα μπρα – ντε – φερ δασμών, τότε το σενάριο μιας ανοδικής κίνησης, με καύσιμα τη βελτιωμένη ρευστότητα, θα συγκεντρώσει περισσότερες πιθανότητες.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλο ώρα, Jumbo, Aegean, Optima Bank, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Metlen, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Πειραιώς, Σαράντης, Coca Cola, Alpha Bank, Eurobank, ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ.
Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ σημείωσε άλμα 3,23%, ενόψει και της επιστροφής κεφαλαίου που εγκρίθηκε, με τη Λάμδα να κερδίζει 2,09%. ΔΑΑ και Helleniq Energy έκλεισαν με κέρδη 1,41% και 1,27% αντίστοιχα, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Cenergy και Τιτάν να κλείνουν ήπια ανοδικά. Αμετάβλητη έκλεισε η Εθνική.


Latest News

Κέρδη στο ΧΑ με έκρηξη τζίρου και καταιγισμό πακέτων
Μοιρασμένο ταμπλό, στοχευμένο profit taking, μεγάλες εντολές, πολλά πακέτα και έκρηξη τζίρου στο ΧΑ

Έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο με «καταιγισμό» πακέτων
Το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει μια μικρή δυσκολία να διαπεράσει το ψυχολογικό όριο των 1.700 μονάδων

«Πολιορκεί» τις 1.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Ξεχωρίζουν Πειραιώς και Optima Bank
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να βρει και πάλι τις ισορροπίες της μετά τα τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν

Ήρθε η ώρα και της ψηφιακής αναβάθμισης του ΧΑ - Τι έφερε το μπλακ άουτ
Η task force Πιερρακάκη για την ψηφιακή αναβάθμιση του ΧΑ – Τι έχει επενδύσει ο Όμιλος για τη συντήρηση των συστημάτων

Κανονικά η συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου στο ΧΑ - Πού οφείλονταν τα τεχνικά προβλήματα
Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της επανεμφάνισης του προβλήματος στο ΧΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Πρωτοβουλία Πιερρακάκη για ψηφιακή αναβάθμιση του ΧΑ
Η ανακοίνωση του υπουργείου μετά την τεχνική δυσλειτουργία στο ΧΑ

Πρόωρο κλείσιμο στο ΧΑ λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων - Χωρίς συναλλαγές σχεδόν 3ώρες
Η διοίκηση της ΕΧΑΕ ενημέρωσε τα μέλη της ότι αγορά θα επαναλειτουργήσει μόνο για να υπολογισθούν οι τιμές κλεισίματος

Καμία συναλλαγή στο ΧΑ, λόγω τεχνικού προβλήματος - Ανεστάλη η συνεδρίαση μέχρι τις 17.20
Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών σταμάτησαν με τον γενικό δείκτη να γράφει κέρδη 0,19% στις 1.696,85 μονάδες και τον τζίρο στα 110,8 εκατ. ευρώ

Τεχνική δυσλειτουργία στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι συναλλαγές σταμάτησαν με τον γενικό δείκτη να γράφει κέρδη 0,19% στις 1.696,85 μονάδες και τον τζίρο στα 110,8 εκατ. ευρώ

Μάχες για το πρόσημο δίνει το ΧΑ - Mε στηρίγματα από Βιοχάλκο και Alpha Bank
Όπως είναι φυσικό η αγορά δέχεται κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, εντούτοις βρίσκει τα στηρίγματα ώστε να κρατηθεί σε θετικά εδάφη, αλλά και να μην χάσει την επαφή του με τις 1.700 μονάδες