
Την ώρα που η πολιτική αντιπαράθεση επικεντρώνεται για μία ακόμα φορά στην υπόθεση των Τεμπών, με την αντιπολίτευση να βάλει κατά στελεχών της κυβέρνησης, στη Βουλή είναι προγραμματισμένη μία ακόμα ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πρόκειται για την τρίτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία – σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες που χρειάζονταν 200 ψήφοι- απαιτείται πλειοψηφία των 3/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους.
Η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 το πρωί.
Οι υποψήφιοι
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον Κωνσταντίνο Τασούλα, η αξιωματική αντιπολίτευση τον Τάσο Γιαννίτση, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τη Λούκα Κατσέλη και η Νίκη τον Κ. Κυριακού.
Ο κ. Τασούλας είχε λάβει στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες 160 ψήφους, ο κ. Γιαννίτσης 34 ψήφους, η κυρία Κατσέλη 40 ψήφους, ενώ ο κ. Κυριακού 14 ψήφους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν συνολικά 297 βουλευτές, ενώ στη δεύτερη ψήφισαν και οι 300 του Κοινοβουλίου, με τη μόνη αλλαγή που καταγράφηκε να είναι στα «παρών» που από 49 στην α’ ψηφοφορία έγιναν 52 στη δεύτερη.
Διαφορετικά στην επόμενη
Αν και σήμερα δεν υπάρξει εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε η διαδικασία θα επαναληφθεί έπειτα από 5 ημέρες και συγκεκριμένα στις 12 Φεβρουαρίου.
Τότε, για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφοι, κάτι που φαντάζει εύκολο με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στη Βουλή και τον αριθμό των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την αλλαγή του Συντάγματος, ακόμα και στην περίπτωση που ένας υποψήφιος δεν καταφέρει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε διεξάγεται νέα ψηφοφορία –πάλι έπειτα από πέντε ημέρες- με το πρόσωπο που θα εξασφαλίσει σχετική πλειοψηφία να εκλέγεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.


Latest News

Ντεμπούτο στο Κολωνάκι για τους Τούρκους της Vakko - Τι δήλωσε ο πρόεδρός της
Η εταιρεία Vakko με ιστορία 91 χρόνων άνοιξε στην περιοχή του Κολωνακίου το πρώτο της κατάστημα στην Ελλάδα

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου
Η Ρούλα Πισπιρίγκου κρίθηκε ένοχη για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.

Αλλαγή σκηνικού με ισχυρές καταιγίδες, τσουχτερό κρύο και χιόνια
Αλλάζει απότομα ο καιρός με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια – Αναλυτική πρόγνωση

Καταρρέει η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα - Ολονύκτιοι βομβαρδισμοί
Η κυβέρνηση Τραμπ ανέφερε ότι πριν από τα νέα επιδρομή στη Γάζα το Ισραήλ ζήτησε τη γνώμη της.

Λευκός Οίκος: «Ποτέ δεν ήμασταν τόσο κοντά σε ειρηνευτική συμφωνία» ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λίβιτ μίλησε για τις συνομιλίες για την Ουκρανία εν όψει της επικοινωνίας Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν

Διήμερο με τσουχτερό κρύο: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία [χάρτες]
Αλλαγή σκηνικού στον καιρό από την Τρίτη με «βουτιά» του υδραργύρου . Σε ισχύει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Μητσοτάκης: Μειώσεις φόρων χωρίς να αποκλίνουμε από τη δημοσιονομική σταθερότητα
Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών άνοιξε ο κύκλος επισκέψεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στα υπουργεία

Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου: Οι πολιτιστικές δράσεις του Δήμου Αθηναίων στην Πλατεία Κοραή
Ο Δήμος Αθηναίων και η Greenpeace δίνουν «Ραντεβού στις Βρύσες»για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Νέα ανάρτηση Δοξιάδη: Δεν ήταν στο χέρι του Πρωθυπουργού να μείνω ως υφυπουργός
Τι ανάρτησε στα social media ο Αρίστος Δοξιάδης μετά την παραίτηση του από μέλος της κυβέρνησης

Μητσοτάκης: Από το Οικονομικών ανοίγει σήμερα ο κύκλος επισκέψεων στα υπουργεία
Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό, το Σάββατο το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οικονομία ως έναν τομέα που δίνεται προτεραιότητα