
Με το ρολόι να μετράει αντίστροφα για την πρεμιέρα των νέων φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ έχει ανεβάσει ταχύτητα ώστε όλα να είναι έτοιμα στις 17 Μαρτίου που θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη για το ετήσιο ραντεβού σχεδόν 9 εκατ. φορολογουμένων με την Εφορία.
Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να έχουν υποβάλει στη φορολογική διοίκηση όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για τους προσυμπληρωμένους κωδικούς των φορολογικών δηλώσεων. Από τους μισθούς και τις συντάξεις έως τους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων, τα ποσά που καταβλήθηκαν για εξόφληση δανείων, τις δαπάνες που εξοφλήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα, τα δίδακτρα που πληρώθηκαν σε ιδιωτικά σχολεία το 2024.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη 343 από τους 1.250 φορείς του Δημοσίου έχουν αποστείλει τα δεδομένα στην ΑΑΔΕ για αποδοχές, συντάξεις, επιδοτήσεις, μερίσματα και κάθε άλλο εισόδημα απαραίτητο για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Σε περίπτωση καθυστέρησης αποστολής των στοιχείων επιβάλλονται πρόστιμα στα φυσικά πρόσωπα και όχι στον φορέα ύψους 2.500 ευρώ. Μάλιστα το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης, με ανώτατο όριο προσαύξησης το ποσό των 2.500 ευρώ.
Σε περίπτωση καθυστέρησης αποστολής των στοιχείων επιβάλλονται πρόστιμα στα φυσικά πρόσωπα και όχι στον φορέα
Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλοι ιδιωτικοί φορείς που δεν θα διαβιβάζουν έγκαιρα στοιχεία στην ΑΑΔΕ, αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 20.000 έως 50.000 ευρώ, με δημοσιοποίηση των παραβάσεων.
Νέες φορολογικές δηλώσεις: Τι ισχύει
Για πρώτη φορά, με τις νέες φορολογικές δηλώσεις:
• Η έκπτωση φόρου για όσους εξοφλούν εφάπαξ τον φόρο κυμαίνεται από 2% έως 4% ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Συγκεκριμένα η έκπτωση ανέρχεται σε 4% για δηλώσεις που υποβάλλονται έως τις 30 Απριλίου, 3% για δηλώσεις έως τις 15 Ιουνίου και 2% για δηλώσεις έως τις 15 Ιουλίου.
• Οσοι δεν είναι συνεπείς κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με «κοστούμι» φόρου που θα τους ράψει η Εφορία.
• Οι κωδικοί για τα έσοδα και τα έξοδα του εντύπου Ε3 που συμπληρώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις θα είναι προσυμπληρωμένοι και κλειδωμένοι με βάση τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDΑΤΑ.
• Στο έντυπο Ε2 θα προστεθεί νέος κωδικός ο οποίος θα αποτελεί το κλειδί που θα ξεκλειδώνει την τριετή φοροαπαλλαγή για τα εισοδήματα από ενοίκια που θα κερδίσουν όσοι νοικιάσουν κλειστές κατοικίες ή επιστρέψουν ακίνητα από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση.
Αιτήματα λογιστών
Με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να διαμηνύει πως φέτος δεν θα υπάρξει παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι λογιστές προκειμένου να κυλήσει ομαλά η διαδικασία ζητούν από υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ:
• Εγκαιρη έκδοση των υπουργικών αποφάσεων καθώς επίσης και όλων των απαραίτητων ενεργειών πριν από το άνοιγμα της πλατφόρμας των φορολογικών δηλώσεων.
• Να υπάρξει ολιγοήμερη δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος υποβολής των δηλώσεων πριν από τις 15 Μαρτίου.
• Νομοθετική πρόβλεψη ώστε για κάθε ημέρα δυσλειτουργίας του συστήματος υποβολής να παρατείνεται ισόχρονα η καταληκτική ημερομηνία υποβολής.
• Απόσυρση της κλιμακωτής έκπτωσης φόρου για εφάπαξ εξόφληση του φόρου η οποία φτάνει το 4% σε περίπτωση που η δήλωση υποβληθεί έως 30 Απριλίου.
• Εξορθολογισμό της διαδικασίας επιβολής προστίμων. Να επιβάλλονται αυτοτελή πρόστιμα μετά το πέρας, τουλάχιστον 2 μηνών από τη λήξη της υποχρέωσης. Εφόσον μέσα σε αυτό το διάστημα, πραγματοποιηθεί η υποβολή, να επιβαρύνεται ο υπόχρεος μόνο με τη νόμιμη προσαύξηση, σε συνδυασμό με μία, σταθερή ταυτότητα οφειλής για κάθε φορολογούμενο, ώστε να μπορεί να πληρώνει «έναντι».


Latest News

Ημέρα Καριέρας: Στα Χανιά 25 επιχειρήσεις προσφέρουν 800 θέσεις εργασίας
Οι θέσεις εργασίας στην Ημέρα Καριέρας που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά είναι όλων των επιπέδων εκπαίδευσης και εξειδίκευσης

Οκτώ στους 10 εργαζόμενους ζητούν συλλογικές συμβάσεις - Τι δείχνει έρευνα της ΓΣΕΕ
Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, το 43% των εργαζομένων δηλώνει ότι έλαβε αύξηση το 2024

Πάνω από 500 νέες προσλήψεις στη Θεσσαλία μέσω δράσεων της ΔΥΠΑ
Επιπλέον, 720 άνεργοι έχουν υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης, για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση

Με το σταγονόμετρο οι συμβάσεις εργασίας και οι αυξήσεις μισθών
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν για το 2024 περιορισμένες συμβάσεις εργασίας και αύξηση μόλις 2% στον μέσο μισθό

Πακέτο 1,5 δισ. ευρώ με μειώσεις άμεσων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών
Στο επίκεντρο η μεσαία τάξη – Το καλοκαίρι οι οριστικές αποφάσεις - Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Τι θέλουν σήμερα οι εργαζόμενοι - Έρευνα της MARC για την Παπαστράτος, αποκαλύπτει νέα δεδομένα
Οι αμοιβές και η worklife balance στο επίκεντρο της έρευνα της MARC για λογαριασμό της Παπαστράτος

Τα SOS για τα ανείσπρακτα ενοίκια - Οι κινήσεις που μηδενίζουν το φόρο
Οδηγός της ΠΟΜΙΔΑ για τα ανείσπρακτα ενοίκια - Ποιοι, πότε και πώς δικαιούνται αναβολής φορολόγησής τους

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις - Πώς θα κερδίσετε έκπτωση φόρου
Τι προβλέπει απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή για τις νέες φορολογικές δηλώσεις

Τα 12 SOS για προθεσμίες, εκπτώσεις και δόσεις στις φετινές φορολογικές δηλώσεις
Τι ισχύει στις νέες φορολογικές δηλώσεις για τις αυτόματες δηλώσεις, τους συζύγους, τους κατοίκους εξωτερικού, τις δηλώσεις με επιφύλαξη

Ποια ειναι τα 30 «κλειδιά» στη φορολογική δήλωση για λιγότερο φόρο
Βήμα - βήμα η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα