
Μέχρι την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έφτασε σήμερα η υπόθεση της διαρροής e mails αποδήμων Ελλήνων που έφτασαν στην πρώην ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Τόσο η ίδια,όσο και δύο στελέχη της ΝΔ και το ίδιο το κόμμα στους οποίους έχει επιβληθεί πρόστιμο από την Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για παραβίαση του κανονισμού ζητούν την ακύρωση των προστίμων.
Στη διάρκεια της συζήτησης προέβαλαν, κατά περίπτωση τον ισχυρισμό ότι δεν επεξεργάστηκαν το επίμαχο αρχείο, ότι δεν γνώριζαν το περιεχόμενό του ή ακόμα ότι κάποιος ήταν γραμματοκομιστής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.
Παρέμβαση υπέρ του κύρους των αποφάσεων της Αρχής πραγματοποίησαν εννέα πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού οι οποίοι ήταν αποδέκτες των επίμαχων μηνυμάτων.
Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασίας ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ με πρόεδρο τον Μιχάλη Πικραμένο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ιωάννη Παπαγιάννη, όλοι οι εμπλεκόμενοι ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου..
Από την πλευρά της κυρίας Ασημακοπούλου, επισημάνθηκε ότι με αφορμή την απόφαση της Αρχής που τις επέβαλε το πρόστιμο, περίπου 200 παραλήπτες των e-mail έχουν καταθέσει σε βάρος της αγωγές για παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων και διεκδικούν συνολικά 4.000.000 ευρώ.
Ακόμη, ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις των εννέα πολιτών υπέρ του κύρους των αποφάσεων της Αρχής πρέπει να απορριφθούν ως απαράδεκτες, καθώς σύμφωνα με τους δικονομικούς κανόνες, αλλά και τη νομολογία του ΣτΕ, δεν θεμελιώνουν έννομο συμφέρον.
Επίσης, υποστηρίχθηκε ότι η απόφαση της Αρχής εκδόθηκε παράνομα λόγω εσφαλμένης ερμηνείας και εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ), ενώ παράλληλα δεν τηρήθηκε η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Τι υποστήριξαν στελέχη της ΝΔ
Από την πλευρά τους τα δύο στελέχη της ΝΔ υποστήριξαν ο μεν πρώτος ότι ήταν ενταγμένος στην κομματική γραμμή και με εντολή μετέφερε το επίμαχο αρχείο στην κυρία Ασημακοπούλου χωρίς να κάνει κάποια επεξεργασία ή παρέμβαση στο επίμαχο αρχείο και πως λανθασμένα χαρακτηρίστηκε ως υπεύθυνος επεξεργασίας . Ο δεύτερος εξ αυτών μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου του προέβαλε τον ισχυρισμό πως δεν γνώριζε το περιεχόμενο του αρχείου.
Ο δικηγόρος της ΝΔ ανέφερε ότι η λίστα των αποδήμων δεν διακινήθηκε στα πληροφοριακά συστήματα του κόμματος και ότι ουδέποτε έλαβε το επίμαχο αρχείο, αλλά ούτε καθ΄ οιονδήποτε τρόπο οργάνωσε ή έστω ενθάρρυνε της επεξεργασία του.
Ακόμη, υποστήριξε η ΝΔ, ότι τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα καταδεικνύουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι δεν υπήρχε δυνατότητα εξαγωγής προσωπικών δεδομένων από τον διακομιστή (server) του κόμματος, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η παραβίαση της εμπιστευτικότητας των αρχείων που τηρεί η ΝΔ.
Από τη δική του πλευρά ο δικηγόρος των εννέα υποστήριξε ότι οι εντολείς του ,οι οποίοι έχουν προσφύγει και στα αστικά δικαστήρια, είναι θύματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων, καθώς χωρίς να ερωτηθούν διακινήθηκαν προσωπικά δεδομένα τους και χωρίς να ξέρουν καν που έχουν σταλεί αυτά (δεδομένα).
Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε αφού άκουσε τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.
Πηγή: In.gr


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια