
Στις 21 Φεβρουαρίου ανοίγει, ξανά, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων που αφορούν στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στον Σκάι, ενώ για το «Σπίτι μου ΙΙ» οι αιτήσεις επιλεξιμότητας, από χθες 7 Φεβρουαρίου, εκδίδονται άμεσα πλέον.
«Θα είμαστε έτοιμοι και η πλατφόρμα θα ανοίξει ξανά στις 21 Φεβρουαρίου. Βελτιώσαμε ουσιαστικά το “Ανακαινίζω – Νοικιάζω” καθώς αυξήσαμε την επιδότηση στο 60%, καλύπτουμε δηλαδή το 60% σε δαπάνες οι οποίες θα κινηθούν μέχρι 13.500 ευρώ» επεσήμανε η υπουργός, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μιλάμε για λειτουργική αναβάθμιση και παρεμβάσεις που διευκολύνουν την μακροχρόνια μίσθωση του διαμερίσματος. Η μακροχρόνια μίσθωση είναι προϋπόθεση για την καταβολή της δεύτερης δόσης της επιχορήγησης».
«Σπίτι μου 2»: Πολλές αιτήσεις και προεγκρίσεις αλλά… αγκάθι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου
«Σπίτι μου ΙΙ»
Αναφερόμενη στην πορεία του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ», η Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «Πλέον από χθες όποιος υποβάλλει αίτηση μέσα από την εφαρμογή του Gov.gr. μαθαίνει άμεσα αν είναι επιλέξιμος ή επιλέξιμη. Μέχρι στιγμής ο μέσος όρος επιλεξιμότητας κινείται περίπου στο 72%. Το 72% λοιπόν αυτών που μπαίνουν μέσα να κάνουν την αίτησή τους παίρνουν βεβαίωση επιλεξιμότητας».
Αναφορικά με τον αριθμό των δικαιούχων, διευκρίνισε ότι «περίπου 50% είναι έγγαμοι και 50% άγαμοι ενώ αρχίζει να αυξάνεται αρκετά ο αριθμός και των μονογονεϊκών οικογενειών που κάνουν αίτηση γιατί έχουν αρκετά υψηλότερο εισόδημα. Βέβαια θα δούμε από εδώ και πέρα τι γίνεται με τις εγκρίσεις γιατί το πολύ σημαντικό είναι τι γίνεται στην τράπεζα» επεσήμανε χαρακτηριστικά η Σοφία Ζαχαράκη.
«Δεν διαπιστώσαμε αξιοσημείωτες αυξήσεις τιμών»
Για τη διαδικασία εξεύρεσης σπιτιού μίλησε η υπουργός, τονίζοντας ότι «με τις βελτιώσεις που έγιναν στο πρόγραμμα, υπενθυμίζω ότι η αξία του συμβολαίου ανέρχεται στις 250.000 ευρώ, προσφέρεις, μεγαλύτερες και περισσότερες επιλογές. Έχουμε δει ότι κινούνται περίπου στην περίμετρο των επιλέξιμων διαμερισμάτων περισσότερα από 55.000 διαμερίσματα. Βλέπουμε όμως ότι πάρα πολλοί ενδιαφερόμενοι κινούνται σε περιοχές που έχουν υψηλή ζήτηση όπως π.χ. το κέντρο της Αθήνας, υπάρχουν λίγα διαθέσιμα διαμερίσματα. Επίσης και τα βόρεια προάστια επίσης έχουν δυσκολίες εξεύρεσης διαμερίσματος. Αυτό το οποίο βλέπω διαχρονικά είναι ότι και στο πρώτο πρόγραμμα κάποιοι “φούσκωσαν” περίπου στο 5% με 10% και παραπάνω τις τιμές των διαμερισμάτων, όμως επήλθε μια εξομάλυνση μετά και πλέον παρατηρούμε ότι δεν διαπιστώσαμε αξιοσημείωτες, μέχρι αυτήν τη στιγμή αυξήσεις».
Εκταμιεύσεις για το «Σπίτι μου Ι»
Για τις εκταμιεύσεις του προγράμματος «Σπίτι μου Ι» η Σοφία Ζαχαράκη, υπογράμμισε ότι «οι εκταμιεύσεις κινούνται στις 7.700. Έχουμε ακόμα περιθώριο γιατί έχουν συμβασιοποιηθεί οι υπόλοιπες 9.000. Στο «Σπίτι μου ΙΙ» πέτυχε ο Πρωθυπουργός, το διπλάσιο ποσό και κινούμαστε πλέον στα 2 δις ευρώ. Δίνει περιθώριο αναμονής και βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Καλό είναι να πούμε ότι κινείται καλά το πρόγραμμα και στην περιφέρεια. Στο τέλος του «Σπίτι μου Ι» και του «Σπίτι μου ΙΙ» πάνω από 30.000 συμπολίτες μας, ζευγάρια θα έχουν βρει και θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι και είναι η πρώτη σημαντική παρέμβαση που γίνεται στην στεγαστική πολιτική νομίζω μετά από χρόνια».
Απαντώντας για την πιθανότητα να υπάρξει «Σπίτι μου ΙΙΙ» η υπουργός διευκρίνισε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε το δημοσιονομικό πλαίσιο για ένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα. Μακάρι να βρεθεί το περιθώριο, γιατί και ο πρωθυπουργός, θα ήταν θετικά διακείμενος».


Latest News

Τιμές… ρεκόρ στα ενοίκια - Σε ποιες περιοχές υπάρχουν αυξήσεις
Πώς καθορίζεται το ύψος στα ενοίκια - Το πρόβλημα της μειωμένης διαθεσιμότητας

Αναζητώντας τον νέο «Σκορπιό» - Στο μυαλό των δισεκατομμυριούχων
Η αποκλειστικότητα και η επιχειρηματικότητα της ζωής σε ένα ιδιωτικό νησί ανεβάζει στα ύψη τη σχετική αγορά

Πού ψάχνουν πολυτελή ακίνητα τα βαριά πορτοφόλια - Οι περιοχές
Τα πολυτελή ακίνητα κερδίσουν συνεχώς νέο έδαφος - H Ελλάδα κατατάσσεται στις 10 πρώτες χώρες παγκοσμίως στις προβλεπόμενες καθαρές εισροές εκατομμυριούχων για το 2024

Βγαίνουν από την «κατάψυξη» οικοδομικές άδειες που είχαν ανασταλεί - Τι προβλεπέται
Έρχεται νέο τοπίο στα μπόνους δόμησης - Νέα διάταξη φέρνει η κυβέρνηση

Νέοι ιδιοκτήτες για τα ακίνητα Βωβού και Χατζηιωάννου - Στα αζήτητα της οικογένειας Μαλαματίνα
Αλλάζουν χέρια τα οικόπεδα της Βωβός και της οικογένειας Χατζηιωάννου ενώ «ξεμένουν» τα ακίνητα της Μαλαματίνα

Νέα λίστα με αυθαίρετα στη Μύκονο - Τι έδειξαν οι έλεγχοι
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχίζει τη μάχη κατά της αυθαιρεσίας στη Μύκονο

Υπερταμείο: Ξεκινά το mega project αποτίμησης και αξιοποίησης 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ
Το Υπερταμείο πάτησε το κουμπί για την αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ - Τα εννέα εταιρικά σχήματα που συμμετέχουν

Μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για πολυτελείς κατοικίες η Ελλάδα
Ο παράγοντας που ενισχύει την ελκυστικότητα της Ελλάδας για πολυτελείς κατοικίες είναι οι ανταγωνιστικές τιμές της σε σύγκριση με άλλες αντίστοιχες αγορές

Από τη ΔΕΘ έως το Αχίλλειον: Το προσκλητήριο του Υπερταμείου σε επενδυτές από την MIPIM
Επαφές με κορυφαίους επενδυτές πραγματοποιεί το Υπερταμείο στο πλαίσιο της έκθεσης MIPIM – Τα project που «ταξίδεψαν» στις Κάννες

Η ακρίβεια «μετακόμισε» στα… ενοίκια – Η πηγή της στεγαστικής κρίσης
Τα ενοίκια εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν – Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ οι τιμές δεν έχουν φθάσει ακόμη στο ανώτερο επίπεδο