Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο

Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει

Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο

«Δεν δικαιολογείται» ο δασμός 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από το Μεξικό που διέταξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό πλεόνασμα χάλυβα και αλουμινίου με το Μεξικό, δήλωσε την Τρίτη ο Μεξικανός υπουργός Οικονομίας Μαρσέλο Εμπράρντ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του  Reuters.

«Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ’ ό,τι εξάγει» σημείωσε ο Εμπράρντ σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την πρόεδρο του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ.

Τραμπ: Δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου

Ο Τραμπ αύξησε τη Δευτέρα τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στο ενιαίο 25% «χωρίς εξαιρέσεις ή απαλλαγές», σε μια κίνηση που ελπίζει ότι θα βοηθήσει τις αμερικανικές βιομηχανίες, αλλά η οποία επίσης κινδυνεύει να τροφοδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο με το Μεξικό, τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο του.

Ο  Εμπράρντ επεσήμανε ένα γράφημα, το οποίο προέρχεται από τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ και δείχνει ότι οι μεξικανικές εξαγωγές προϊόντων χάλυβα προς τις ΗΠΑ μειώνονται από το 2022, ενώ οι εισαγωγές αμερικανικού χάλυβα από το Μεξικό αυξήθηκαν την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι δασμοί χάλυβα και αλουμινίου πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 12 Μαρτίου.

Τι σχεδιάζει το Μεξικό

Σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου του χάλυβα που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ εισάγεται και το Μεξικό είναι μεταξύ των μεγαλύτερων προμηθευτών του, μαζί με τον Καναδά και τη Βραζιλία.

Οι μετοχές των μεξικανικών μεταλλευτικών εταιρειών Grupo Mexico και Industrias Penoles σημείωσαν πτώση περίπου 2,7% και 2,6% αντίστοιχα το πρωί της Τρίτης.

Οι σημαντικοί παγκόσμιοι παραγωγοί χάλυβα στο Μεξικό περιλαμβάνουν την ArcelorMittal και την Ternium.

Ο Εμπράρντ δεν ανέφερε αν το Μεξικό σχεδιάζει αμοιβαίους δασμούς στον χάλυβα ή το αλουμίνιο που εισάγει από τις ΗΠΑ.

Το Μεξικό είναι ο κορυφαίος προορισμός για τις αμερικανικές εξαγωγές προϊόντων χάλυβα, τόνισε.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι σχεδιάζει να μιλήσει την επόμενη εβδομάδα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, καθώς και με τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, εν αναμονή της επιβεβαίωσής τους, και θα διατυπώσει τα επιχειρήματα του Μεξικού.

Οι δασμοί της πρώτης θητείας

Στην πρώτη του θητεία, ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, αν και το Μεξικό ήταν μεταξύ των χωρών που αργότερα εξαιρέθηκαν από αυτούς.

Ο Τραμπ έχει ήδη απειλήσει να επιβάλει δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό, καθώς και από τον Καναδά, λέγοντας ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν τη ροή ναρκωτικών και μεταναστών στα σύνορα των ΗΠΑ. Μετά από κάποιες παραχωρήσεις για την ασφάλεια των συνόρων, ο Τραμπ ανέστειλε τους δασμούς μέχρι την 1η Μαρτίου.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο