
Στη δυναμική των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της ανάπτυξης και τις νέες προοπτικές σε καινοτόμους τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και η βιοτεχνολογία βρέθηκαν στο επίκεντρο του 6ου Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον.
Ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, περιέγραψε το πλαίσιο των ευκαιριών και των προκλήσεων της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι «η εκπαίδευση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σύγχρονης οικονομίας». Παρά τις βελτιώσεις των τελευταίων ετών, σημείωσε ότι «στην Ελλάδα λείπει ένα ισχυρό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας», φέρνοντας ως παράδειγμα το Ισραήλ.
Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνο ο ωραιότερος προορισμός διακοπών, αλλά ένας τόπος όπου η οικονομία ανθίζει, με την ΑΙ και τη βιοτεχνολογία στο επίκεντρο», δήλωσε.
Αναγνώρισε ότι «η οικονομική κρίση είχε και θετικές πτυχές», καθώς οδήγησε στην εξυγίανση των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας, γεγονός που «έχει μειώσει το ρίσκο των επενδύσεων και αλλάζει την αντίληψη της διεθνούς κοινότητας».
Ωστόσο, εξέφρασε ανησυχία για τη «διαρροή νέων ταλέντων», λέγοντας ότι «οι Έλληνες εγκαταλείπουν τη χώρα επειδή δεν βρίσκουν ευκαιρίες». Επιπλέον, ανέδειξε τις καθυστερήσεις στην έκδοση business visa, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό αποθαρρύνει τις επενδύσεις».
«Ιστορία επιτυχίας» η Ελλάδα
Η Πρόεδρος του U.S. Council on Competitiveness, Deborah Wince-Smith, χαρακτήρισε την Ελλάδα «ιστορία επιτυχίας» στο μακροοικονομικό περιβάλλον, ωστόσο τόνισε την ανάγκη για δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και των υπερβολικών ρυθμίσεων. «Η Ελλάδα πρέπει να κόψει το κεφάλι της Λερναίας Ύδρας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι υπάρχει «μεγάλη δυναμική στον τομέα της ενέργειας» και πως η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει να κάνει τη χώρα «επίκεντρο της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη».
Τόνισε επίσης τη σημασία της βιοοικονομίας, λέγοντας ότι αποτελεί «έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει».
«η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό μονοπάτι»
Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, ανέφερε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό μονοπάτι», επισημαίνοντας ότι η εξωστρέφεια της οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά: «Τα τελευταία 10 χρόνια, έχουμε δει μια μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές προϊόντων», γεγονός που, όπως τόνισε, «αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία γίνεται όλο και λιγότερο κλειστή».
Σημείωσε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι κρίσιμος παράγοντας, αλλά υπογράμμισε ότι «αν θέλουμε να πάμε στο επόμενο επίπεδο, πρέπει να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερες επενδύσεις».
«Η Ελλάδα έχει καλύψει σημαντικό έδαφος, αλλά αν θέλουμε πραγματική ανάπτυξη, πρέπει να γίνουν περισσότερες αλλαγές», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η χώρα «πρέπει να ανοίξει ακόμη περισσότερο την οικονομία της», τόσο στις επενδύσεις όσο και στο ρυθμιστικό της πλαίσιο.
«Να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις»
Ο Co-Chair & Managing Partner του Fortress Investment Group, Dean Dakolias, εξέφρασε αισιοδοξία για τις επενδύσεις στην ενέργεια και τη ναυτιλία, αλλά επεσήμανε σοβαρές προκλήσεις.
«Δεν μιλάμε αρκετά για τις μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις», τόνισε, σημειώνοντας ότι υπάρχει «καθυστέρηση σε αυτόν τον τομέα» και ότι η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις» σε αυτό το πλαίσιο.
Ωστόσο, ανέδειξε το πρόβλημα των καθυστερήσεων στη δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι «η αργή απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα επηρεάζει αρνητικά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι επενδύσεις δεν μπορούν να αγνοούν αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε.
«Η σταθερότητα είναι το κλειδί»
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος, εστίασε στο θετικό επενδυτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, τονίζοντας ότι «η σταθερότητα είναι το κλειδί».
«Έχουμε ένα καθαρό μήνυμα για τις επενδύσεις στην Ελλάδα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αναγνωρίζουμε τα προβλήματα και τα επιλύουμε».
Τόνισε τη σημασία της προβολής των κινήτρων που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στους επενδυτές, λέγοντας πως πρέπει να αναδειχθούν περαιτέρω σε διεθνές επίπεδο.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια