
Εποικοδομητική δηλώνει για τις ελληνικές τράπεζες η Mediobanca, καθώς ο κλάδος συνεχίζει να έχει υγιείς αποδόσεις, υποστηρίζοντας τη σταθερή απόδοση κεφαλαίου, αν και με μια αλλαγή στις σχετικές εκτιμήσεις καθώς τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται, πλήττοντας τις τράπεζες που είναι πιο ευαίσθητες στα επιτόκια με χαμηλό κόστος.
Σύμφωνα με την Mediobanca, αν και οι ελληνικές τράπεζες είναι ευαίσθητες στη μείωση επιτοκίων, διαθέτουν το χαμηλότερο κόστος καταθέσεων από τις αντίστοιχες της ΕΕ, ενώ η τάση αύξησης των ελληνικών δανείων παραμένει ισχυρή και πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Επιπλέον τα υψηλά επιτόκια τα τελευταία 2 χρόνια επέτρεψαν στις ελληνικές τράπεζες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μείωσης του κινδύνου και να επιδιορθώσουν τις κεφαλαιακές τους θέσεις.
Goldman Sachs: Ανεβάζει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών – Αναβαθμίζει την Alpha [πίνακες]
Σε αυτό το πλαίσιο, πέραν της Eurobank, για την οποία άρχισε σήμερα την κάλυψη με τιμή στόχο στα 2,80 ευρώ, η Mediobanca αυξάνει την τιμή στόχο της Alpha Bank στα 2,30 ευρώ, από 2 ευρώ προηγουμένως, για την Πειραιώς στα 5,40 ευρώ, από 4,30 ευρώ, και για την Εθνική στα 9,50 ευρώ, από 8,20 ευρώ.
Οι συστάσεις
Η Mediobanca αρχίζει την κάλυψη της Eurobank με σύσταση για ουδετερότητα, αν και η αξιολόγηση της είναι πολύ θετική. Όπως αναφέρει, είναι η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα τόσο σε σύνολο ενεργητικού όσο και σε καταθέσεις, γεωγραφικά πιο διαφοροποιημένη, ενώ η πρόσφατη εξαγορά και ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας ήταν καθοριστικής σημασίας για τη διαφοροποίηση και την ενίσχυση του αναπτυξιακού προφίλ της τράπεζας. Αναμένει, επίσης, από την τράπεζα να συνεχίσει να τροφοδοτεί το αναπτυξιακό της προφίλ μέσω οργανικών και ανόργανων πρωτοβουλιών.
Ωστόσο, η Mediobanca βλέπει τη Eurobank να διαπραγματεύεται σε δίκαιη τιμή (διαπραγμάτευση σε 0,95x σε όρους P/TE με σταθερό 15% RoTE το 2025-27), με λίγα περιθώρια περαιτέρω αναβαθμίσεων της κερδοφορίας (EPS) βραχυπρόθεσμα.
Την ίδια ώρα, η προτίμηση της Mediobanca είναι σε Alpha και Πειραιώς (και για τις δύο αναβάθμισε τη σύσταση σε Outperform), με την πρώτη να δείχνει την πιο ανθεκτική τροχιά των επιτοκιακών εσόδων (NII) και τη δεύτερη για τη στρατηγική ανάπτυξης και διαφοροποίησης.
Αυτό θα πρέπει να καθησυχάσει την αγορά σχετικά με τη βιωσιμότητα των μελλοντικών RoTE τους, προκαλώντας συμπίεση του χάσματος αποτίμησης έναντι του κλάδου (διαπραγματεύονται με discount 30% στον τομέα, η Alpha στο 0,55x P/TE και η Πειραιώς στο 0,7x P/TE).
Παρά τις μη απαιτητικές αποτιμήσεις (0,93x P/TE για 14% RoTE), η Mediobanca παραμένει ουδέτερη στην Εθνική καθώς η δυναμική του EPS μειώνεται και λόγω της χαμηλής ορατότητας στην ανάπτυξη πλεονάζοντος κεφαλαίου.
Η περίπτωση της Πειραιώς
Ειδική αναφορά κάνει η Mediobanca για τις στρατηγικές των ελληνικών τραπεζών στην επέκταση, την ενίσχυση και τη διαφοροποίηση των επιχειρηματικών τους μοντέλων. Ως εκ τούτου, η δημιουργία προμηθειών βρίσκεται στο επίκεντρο.
Ωστόσο, υπενθυμίζει ότι οι προμήθειες του 2025 θα πληγούν από τα μέτρα της νέας κυβέρνησης για τη μείωση των τελών βασικών υπηρεσιών, οδηγώντας σε μια χαμηλά μονοψήφια αύξηση τους.
Τέλος, βλέπει την πιθανή εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Πειραιώς ότι θα ξεκλειδώσει περαιτέρω αξία, ανάπτυξη και διαφοροποίηση (+5% αύξηση EPS, διψήφιο RoAC, +3 π.μ. αμοιβών/βασικών εσόδων).
Η Eurobank θα μπορούσε να ακολουθήσει την ίδια στρατηγική κάποια στιγμή, εξαγοράζοντας την Eurolife, κατά την άποψη της Mediobanca.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο