Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αν και ο πληθωρισμός χονδρικής «τσίμπησε» τον Ιανουάριο.
Η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε 8 μονάδες βάσης στο 4,554% και του 2ετούς κατά 4 μονάδες βάσης στο 4,321%.
Wall Street: Νευρικότητα και προσεκτικές κινήσεις στην αγορά
Ο πληθωρισμός χονδρικής
Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (PPI), αυξήθηκε κατά ένα εποχικά προσαρμοσμένο 0,4% τον Ιανουάριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν άνοδο 0,3%. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,3%, σύμφωνα με την πρόβλεψη.
Οι επενδυτές ενδέχεται να επικεντρωθούν σε ορισμένες υποκείμενες λεπτομέρειες της έκθεσης που έδειξαν χαλάρωση των τιμών.
Παρά τον υψηλότερο αριθμό στην επιφάνεια, η έκθεση PPI του Ιανουαρίου και τα δεδομένα του δείκτη τιμών καταναλωτή δείχνουν έναν πιο ήπιο δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανανών από ό,τι φοβόντουσαν οι έμποροι. Ο δείκτης είναι ο αγαπημένος της Fed για την κατανόηση των πληθωριστικών πιέσεων.
Ο πληθωρισμός
Οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν εκτιναχθεί την Τετάρτη μετά από μια καυτή έκθεση για τον πληθωρισμό των καταναλωτών. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε 0,5% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο και 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αυξήσεις 0,3% και 2,9% αντίστοιχα.
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,4% για τον μήνα και 3,3% σε ετήσια βάση. Αυτό ήταν επίσης υψηλότερο από την αναμενόμενη μηνιαία άνοδο 0,3% και την αύξηση 3,1% σε ετήσια βάση.
«Στην ουσία, ο επίμονος πληθωρισμός είναι εμφανής ακόμη και πριν από τους δασμούς, αλλά η λήψη ορισμένων από τις συνιστώσες της υγειονομικής περίθαλψης που εισρέουν στο PCE και που ήταν καλοήθεις είναι ο λόγος που τα ομόλογα αυξάνονται» σημειώνει ο Peter Boockvar, επικεφαλής επενδύσεων στην Bleakley Financial Group.