
Εν αναμονή των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων του 2024 και της επικαιροποίησης των business plans των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται η UBS, η οποία στο μηναίο tracker για τον κλάδο, επιβεβαιώνει ότι παρά το πρόσφατο ράλι, ο κλάδος παραμένει χρηματιστηριακά ελκυστικός.
Όπως υπενθυμίζει, η περίοδος των αποτελεσμάτων αρχίζει με την Πειραιώς στις 24 Φεβρουαρίου, με την κερδοφορία να αναμένεται να έχει παραμείνει ισχυρή το τέταρτο τρίμηνο. Στο επίκεντρο θα είναι τα επικαιροποιημένα επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία θα αποκαλυφθούν στα αποτελέσματα και εάν οι τράπεζες διατηρήσουν τουλάχιστον τις προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές τους για τα επιτοκιακά έσοδα (NII) για το 2026 ή τις αναβαθμίσουν.
Η εστίαση θα είναι επίσης στις ενημερώσεις σχετικά με τα σχέδια διανομής τους και τον συνδυασμό μερισμάτων σε μετρητά έναντι εξαγορών μετοχών. Παρά το πρόσφατο ράλι, ο κλάδος παραμένει ελκυστικός, αναφέρει η UBS.
Η εταιρική πιστωτική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο μετά από έναν ισχυρό Νοέμβριο
Στη δεύτερη έκδοση του μηνιαίου tracker της, που αναλύει δεδομένα του κλάδου από την Τράπεζα της Ελλάδος, η UBS διαπιστώνει ότι αν και η τάση αύξησης των εταιρικών πιστώσεων παραμένει ισχυρή, ο Δεκέμβριος ήταν ένας πιο αργός μήνας, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης να επιβραδυνθεί από 16,5% ετησίως (+2,2% σε μηνιαία βάση) τον Νοέμβριο σε 10,2% ετησίως τον Δεκέμβριο (+0,4% σε μηνιαία βάση).
Ωστόσο, η UBS εκτιμά ότι η περαιτέρω εκκαθάριση των NPE είχε αντίκτυπο σε κάποιο βαθμό, όπως υποδεικνύεται από την Alpha (~250 εκατ. ευρώ μείωση NPE για να φέρει τον δείκτη χαμηλότερα του 4%) και την Πειραιώς (δεν είναι γνωστό το ποσό).
Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύει ότι οι υποκείμενες τάσεις παρέμειναν ισχυρές, όπως υποδεικνύεται από τις νέες επιχειρηματικές τάσεις. Ο συνολικός ρυθμός αύξησης των πιστώσεων του ιδιωτικού τομέα ανήλθε στο 4% ετησίως, καθώς η πίστωση των νοικοκυριών εξακολουθεί να συρρικνώνεται (-5,8% ετησίως), αλλά οι τάσεις φαίνονται ισχυρές.
Συνολικά, το 2024 ήταν μια δυνατή αρχή για τα μεσοπρόθεσμα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών, κατά την άποψη της UBS.
Οι αποδόσεις των δανείων μειώνονται συνεχώς, το κόστος των καταθέσεων υστερεί
Η μέση απόδοση των εταιρικών δανείων του κλάδου συμπιέστηκε κατά 33 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο στο 5,19%, αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για την UBS. Οι αποδόσεις των δανείων των νοικοκυριών είναι πιο σταθερές.
Επίσης το κόστος των καταθέσεων υστερεί έναντι της μείωσης του επιτοκίου Euribor, ιδίως των καταθέσεων των νοικοκυριών, ενώ το κόστος των εταιρικών καταθέσεων έχει αρχίσει να μειώνεται.
Είναι σημαντικό ότι οι καταθέσεις όψεως στο μείγμα παραμένουν σταθερές χωρίς ένδειξη αλλαγής από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές, όπως αρχικά αναμενόταν από τις τράπεζες και συνυπολογίστηκε στα αρχικά τους σχέδια. Ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων ήταν ισχυρός το τέταρτο τρίμηνο, ιδίως οι εταιρικές καταθέσεις (+6,6% σε μηνιαία βάση).


Latest News

Νέος πρόεδρος της ΚΕΕΕ ο Γιάννης Βουτσινάς
Στη ψηφοφορία o Γιάννης Βουτσινάς επικράτησε του Γιάννη Μπρατάκου, με 69 έναντι 49 ψήφων

Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΕ να φτάσει τις ΗΠΑ στις startups - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Η Ευρώπη επενδύει πολλά στο κομμάτι των startups, ειδικά στην ΑΙ, ώστε να κλείσει το κενό με τις ΗΠΑ - Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Vodafone: Ολοκλήρωση δύο έργων για την ψηφιακή αναβάθμιση του Δημοσίου Τομέα
Τα έργα που ολοκλήρωσε η Vodafone είναι το νέο πληροφοριακό σύστημα για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και ο μετασχηματισμός των υπηρεσιών στα ελληνικά Προξενεία

Οι αυξήσεις στις τιμές ρίχνουν το τζίρο στις επιχειρήσεις εστίασης
«Όσο μπορούμε κρατάμε τις τιμές, αλλά ο κόσμος κάνει πλέον μικρό λογαριασμό» λένε οι επαγγελματίες της εστίασης παραδεχόμενοι ότι η ακρίβεια αποτελεί πρόβλημα

Πενήντα χρόνια χωρίς τον Αριστοτέλη Ωνάση - Ο βίος και η πολιτεία του Έλληνα κροίσου
Ο επιχειρηματίας που άφησε το στίγμα του στην ιστορία της Ελλάδας - Τα μυστικά της επιτυχίας του

Ανατροπή στις επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ – Τι αλλάζει
Το βαθύ discount στις μετοχές των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και οι προσδοκίες – Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο

Με ταχείς ρυθμούς ο «γάμος» Entersoft-Softone
Η ενιαία Entersoft-Softone βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής εμπορικής ονομασίας, ενοποίησης διοικητικών δομών αλλά και διαμόρφωσης του protfolio λύσεων που θα προσφέρει προς τους πελάτες της

Αktor: Στα 32,4 εκατ. ευρώ το Enterpise Value (EV) της Sun Force One
Η AKTOR Ανανεώσιμες θα καταβάλει ως ίδια συμμετοχή για την αγορά του 51% της Sun Force One το ποσό των 4,1 εκ. ευρώ περίπου

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Οκτώ νέα αεροσκάφη στο στόλο της Aegean
Προσθέτει 8 νέα αεροσκάφη Airbus A321 - Έφτασε τα 58 στο σύνολο