
Οκτώ εβδομάδες μετράει ήδη το Χρηματιστήριο Αθηνών στην άνοδό του, η οποία όχι μόνο δεν δείχνει σημάδια κόπωσης, αλλά επιταχύνεται καθώς από τις αρχές του Δεκεμβρίου έχουν προσθέσει στον γενικό δείκτη περί τις 200 μονάδες, ή πάνω από 14%. Σε αυτό μάλιστα το δίμηνο, η αξία, ή αλλιώς ο «πλούτος» που προστέθηκε στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι πάνω από 14 δισ.
Ο πρώτος στόχος της νέας χρονιάς επιτεύχθηκε. Δηλαδή οι 1.600 μονάδες, οι οποίες έμοιαζαν πολύ μακρινές την ώρα που στο μεγαλύτερο μέρος του 2024 ο γενικός δείκτης αναλώθηκε σε μια παλίνδρομη κίνηση μεταξύ 1.350 – 1.450 μονάδων. Κι εκεί που η κεφαλαιοποίηση της αγοράς πάσχιζε να διαπεράσει το ψυχολογικό όριο των 100 δισ., δηλαδή χαμηλότερα του 45% του ελληνικού ΑΕΠ, πλέον φαίνεται να κατακτά και τα 110 δισ. ευρώ.
Ελληνικές τράπεζες: Ελκυστικές οι μετόχες παρά το σημάδι ανόδου
Και όλα αυτά, την ώρα που οι ξένοι της αγοράς πραγματοποίησαν εκροές ύψους 176,40 εκατ. κατά το μήνα Δεκέμβριο και εισροές μόλις 2,01 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. Με άλλα λόγια, οι βασικοί κινητήριοι μοχλοί της αγοράς ήταν οι εσωτερικές δυνάμεις, όπως και η εισαγωγή της Alter Ego Media, η οποία έφερε σημαντικά κεφάλαια στην αγορά και ενεργοποίησε χιλιάδες κωδικούς λιανικής στη Λ. Αθηνών.
Η αναμονή
Το κλίμα παραμένει θετικό δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται στη μεταβατική εκείνη περίοδο κατά την οποία η εγχώρια μετοχική αγορά ετοιμάζεται να ακολουθήσει την επενδυτική βαθμίδα των ελληνικών ομολόγων και να αναβαθμιστεί στις ώριμες, πιθανόν το δεύτερο εξάμηνο του 2025 ή το πρώτο του 2026. Και η άτυπη αυτή κούρσα, ψήγματα της οποίας ήδη έχουμε δει στο ταμπλό τους τελευταίους μήνες, το πιθανότερο είναι να οδηγήσει την κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε υψηλότερα επίπεδα.
Ο μετασχηματισμός πολλών εισηγμένων είναι επί της ουσίας ένας μεγάλος καταλύτης που μπορεί να ενισχύσει τις αποτιμήσεις, σε μια αγορά που κατά γενική ομολογία παραμένει υποτιμημένη, παρά το γεγονός ότι έρχεται από μια τετραετή ανοδική πορεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι κεφαλαιοποιήσεις και οι σταθμίσεις των ελληνικών εισηγμένων στους διεθνείς δείκτες είναι ένα ζήτημα που θα βρίσκεται στο επίκεντρο τους επόμενους μήνες, καθώς όσο καλύτερες οι θέσεις τους τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι ροές των passive index funds, δημιουργώντας μια ισχυρή βάση στα μετοχολόγια τους. Μια πρόγευση άλλωστε παίρνει η ελληνική κεφαλαιαγορά και οι τίτλοι αιχμής (ειδικά αυτού που συμμετέχουν στους δείκτες του MSCI) στα τριμηνιαία rebalancing λόγω αλλαγών στις συνθέσεις των δεικτών.
Η πίτα
Με απώτερο λοιπόν στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων, βρίσκεται σε εξέλιξη μια άτυπη κούρσα για το όριο του 1 δισ. ευρώ (1Β). Δηλαδή ένα όριο πάνω από το οποίο πολλά passive funds “μοιράζουν” τα κεφάλαια τους στο πλαίσιο της έκθεσης σε μία χώρα. Την μεγαλύτερη «πίτα» σαφώς θα μοιραστούν οι τίτλοι με τη μεγαλύτερη στάθμιση στους δείκτες του MSCI, δηλαδή οι εννέα που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece. Ήτοι Eurobank, Metlen, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Πειραιώς.
Πέραν αυτών όμως, ο Τιτάνας, ο Διεθνείς Αερολιμένας Αθηνών, η Motor Oil, η Helleniq Energy, η Cenergy, η ΓΕΚ Τέρνα και η Βιοχάλκο, είναι επίσης με κεφαλαιοποιήσεις που προσελκύουν ad hoc πολλά χαρτοφυλάκια, με τη Lamda επίσης να βρίσκεται σε καλή θέση με τα 1,2 δισ. αξία της.
Από εκεί και πέρα, η μάχη του 1 δισ. θα συνεχιστεί για τέσσερις ακόμη μετοχές, οι οποίες εάν λάβουν μέρος στην τάση της αγοράς μπορούν εύκολα να περάσουν τον πήχη του ραντάρ. Αυτές είναι οι Attica Bank με 1,1 δισ., ο AKTOR με 1 δισ., η Optima με 997 εκατ. και η Aegean με 963 εκατ. ευρώ.


Latest News

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης