
Οι υψηλότεροι δασμοί των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές είναι πιθανό να έχουν μικρή επίδραση στον πληθωρισμό της ευρωζώνης, δήλωσε Φάμπιο Πανέτα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προσθέτοντας ότι ο κύριος κίνδυνος παραμένει ο μεσοπρόθεσμος πληθωρισμός να πέσει κάτω από το 2%.
Κλάας Κνοτ: Η πτώση του πληθωρισμού θα φέρει πιο επιθετικές μειώσεις στα επιτόκια
Στο κείμενο ομιλίας του που προετοιμάστηκε για το ετήσιο οικονομικό συνέδριο Assiom-Forex της Ιταλίας, ο κορυφαίος παράγοντας της ΕΚΤ ζήτησε επίσης οι αποφάσεις πολιτικής να «υποστηρίζονται από ανακοίνωση που επικεντρώνεται στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την πραγματική οικονομία και τον πληθωρισμό».
Η κύρια απειλή για τις εξελίξεις των τιμών προέρχεται από τις ενεργειακές αγορές, όπου οι τιμές, ειδικά για το φυσικό αέριο, αυξάνονται εν μέσω εντεινόμενης αστάθειας
Ο Πανέτα, ο οποίος είναι διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, είπε ότι η κύρια απειλή για τις εξελίξεις των τιμών προέρχεται από τις ενεργειακές αγορές, όπου οι τιμές, ειδικά για το φυσικό αέριο, αυξάνονται εν μέσω εντεινόμενης αστάθειας, γεγονός που δικαιολογεί στενή παρακολούθηση.
Πανέτα: Κίνδυνος ο πληθωρισμός κάτω από 2%
Ωστόσο, «συνολικά, οι διαθέσιμοι δείκτες φαίνεται να υποδηλώνουν ότι ο κυρίαρχος κίνδυνος παραμένει ο πληθωρισμός κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα», είπε.
Μια πιθανή αποδυνάμωση του ευρώ ως απάντηση στην εισαγωγή υψηλότερων δασμών στις ΗΠΑ και σε οποιαδήποτε αντίποινα από την Ευρώπη, είπε ο Πανέτα, θα αντιμετωπιστεί από μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και από την εκτροπή που θα επιχειρήσει η Κίνα για την διακίνηση στις διεθνείς αγορές των αγαθών της που πλήττονται από τους δασμούς στις ευρωπαϊκές αγορές.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η καθαρή επίδραση των δασμών στον πληθωρισμό θα ήταν περιορισμένη, αν όχι ελαφρώς αρνητική», είπε.
Η πλήρης εφαρμογή των δασμών που ανακοινώθηκαν πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, ακολουθούμενη από αντίποινα, θα μειώσει κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες από την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, όπως εκτίμησε ο Πανέτα.
«Για τη ζώνη του ευρώ, ο αντίκτυπος θα ήταν πιο περιορισμένος – περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα – αλλά η Γερμανία και η Ιταλία θα επηρεαστούν περισσότερο λόγω των ισχυρών εμπορικών τους δεσμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.


Latest News

Η DHL αναστέλλει αποστολές δεμάτων άνω των 800 δολαρίων προς τους Αμερικανούς καταναλωτές
Η DHL διευκρίνισε όμως ότι οι αποστολές αξίας κάτω των 800 δολαρίων, είτε είναι προς επιχειρήσεις είτε προς καταναλωτές, δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές

Οι δασμοί Τραμπ και οι άλλες προκλήσεις για τον κλάδο του καφέ
Οι δασμοί Τραμπ αναμένεται να είναι μία ακόμα πρόκληση για τον κλάδο του καφέ, που ήδη δοκιμάζεται από τις συνεχείς ανατιμήσεις και την κλιματική αλλαγή

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Το σχέδιο του Κρετίνσκι πίσω από εξαγορά της Daily Mail - Πώς σκοπεύει να την μεταμορφώσει
Η Royal Mail αναμένεται -εκτός απροόπτου- να περάσει στα χέρια του Τσέχου μεγιστάνα, Ντάνιελ Κρετίνσκι, στα τέλη Απριλίου

Με καθυστέρηση οι προπαραγγελίες του Nintendo Switch 2 λόγω δασμών
Η προπαραγγελίες για το Nintendo Switch 2 θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου - Οι προπαραγγελίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου

Επένδυση 256 εκατ. ευρώ από την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία Tofas
Η Αρχή Ανταγωνισμού στην Τουρκία ενέκρινε την πώληση της επιχείρησης τοπικής διανομής από την Stellantis στην Tofas

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας