
Μπορεί οι τιμές των τροφίμων (ανατιμήθηκαν πάνω από 30% την τελευταία τριετία) που «εκτροχίασαν» το καλάθι του νοικοκυριού να υποχωρούν σταθερά, νέες αυξήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες έρχονται να υποδαυλίσουν τη «μάχη» κατά της ακρίβειας.
Εν μέσω χειμώνα, κατακόρυφη αύξηση παρουσίασαν οι τιμές στο φυσικό αέριο. Οι ανατιμήσεις είναι κομβικής σημασίας καθώς επηρεάζουν και το ηλεκτρικό ρεύμα καθώς η συσχέτιση είναι άμεση.
Νέα πληθωριστικά μέτωπα στον ορίζοντα: Φυσικό αέριο, ρεύμα, ενοίκια τραβούν την «ανηφόρα»
Μια δεύτερη μεγάλη «πληγή» αποτελούν τα ενοίκια. Το 2024 έκλεισε με ετήσιο ρυθμό αύξησης πάνω από 8,5% και έπεται συνέχεια καθώς οι ανανεώσεις των μισθωτηρίων γίνονται σε ολοένα και υψηλότερες τιμές.

Αυξήθηκαν τα «ενοίκια κατοικιών» κατά 9,2%
Τι έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου (2025) φανερώνουν πως ο στόχος (ΕΚΤ) του 2% μέχρι το τέλος του έτους μοιάζει μακρινός. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,7% (από 2,6% τον Δεκέμβριο), σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής.
O πληθωρισμός τροφίμων κινήθηκε μόλις στο 0,1%, ενώ τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημείωσαν οι κατηγορίες «μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο» με 31,6%, το φυσικό αέριο με 26,5%, τα «ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία» με 16,8%, τα «ενοίκια κατοικιών» με 9,2% και τα «πακέτα διακοπών» με 8,4%. Οι ανατιμήσεις στα «ασφάλιστρα υγείας» ήταν της τάξεως του 7%.
Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών κατέγραψαν: Το ελαιόλαδο (-10,5%), ο εξοπλισμός ήχου και εικόνας (-8,7%), τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (-5%), τα στερεά καύσιμα (-4,2%) και τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (-4%).
Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat) οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα παραμένουν αισθητά πιο έντονες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, για τον Ιανουάριο. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ΤτΕ δύο παράγοντες που επηρεάζουν τη δυναμική του πληθωρισμού είναι η «ακαμψία των τιμών» και η «ακαμψία των μισθών».

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,7% τον Ιανουάριο του 2025
«Γονατίζουν» τα νοικοκυριά
Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε σε έξι στα δέκα νοικοκυριά τα χρήματα τελειώνουν πριν τελειώσει ο μήνας, όπως αποτυπώνει η νέα ετήσια έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης (2024).
Αν και υπάρχει οριακή βελτίωση σε σύγκριση με το 2023, έτος κατά το οποίο καταγράφηκαν και οι χειρότερες επιδόσεις διαχρονικά από τότε που ξεκίνησε η έρευνα, η οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών παρέμεινε δύσκολη και τη χρονιά που πέρασε.
Το 60% (από 60,7% το 2023) δηλώνουν ότι το εισόδημά τους δεν επαρκεί για όλο το μήνα. Για όσους αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση, τα χρήματα αρκούν κατά μέσο όρο μόλις για 19 ημέρες – ακριβώς όπως και το 2023. Στον μέσο όρο των νοικοκυριών το μηνιαίο εισόδημα τελειώνει στις 23 του μήνα, αφήνοντας μια εβδομάδα χωρίς λεφτά.
Στα θετικά είναι ότι μειώθηκε το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν εισοδηματική απώλεια, στο 26,2% έναντι 30,7% το 2023.

Πάνω από το 2% θα παραμείνει ο πληθωρισμός και την επόμενη διετία
Ο άγνωστος «Χ» από τις μακρινές ΗΠΑ και οι προβλέψεις της ΤτΕ
Έχοντας αυτά τα δεδομένα η ανησυχία μεγαλώνει καθώς στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κρατά στο τραπέζι το «όπλο» των δασμών που μοιραία θα προκαλέσουν νέες ανατιμήσεις προϊόντων πιέζοντας προς τα πάνω και τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) o πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ (HICP) αναμένεται να αποκλιμακωθεί προσεγγίζοντας το 2% έως το τέλος του 2026, αν και θα παραμείνει ελαφρώς πάνω από αυτό το επίπεδο. Ωστόσο, το 2027 αναμένεται προσωρινή αύξηση στο 2,5%, λόγω της εφαρμογής του ETS2 στον ενεργειακό τομέα. Ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί στο 2,2% έως το 2027, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας και, σε μικρότερο βαθμό, στις υπηρεσίες.
Πηγή: in.gr


Latest News

Νέο τοπίο στα αποταμιευτικά προϊόντα - Πώς η ΕΚΤ αλλάζει τον χάρτη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μειώσει επτά φορές από τον περασμένο Ιούνιο τα επιτόκια

Δημογραφικό: Το «αγκάθι» στα...σπλάχνα της ελληνικής οικονομίας
Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών βαίνει αναλογικά μειούμενη, ενώ αυξάνονται οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Φορο-μπόνους έως 16.000 ευρώ για ανακαινίσεις και το 2025
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα