
Οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν «περισσότερα και καλύτερα» για τη συλλογική τους ασφάλεια, δεδομένης της «επιτάγχυσης» γύρω από την Ουκρανία και των αμερικανικών θέσεων, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηλύσια Πεδία, παραμονή της συνάντησης Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι.
«Πιστεύουμε ότι, ως συνέπεια της επιτάχυνσης στο ουκρανικό ζήτημα, αλλά και ως συνέπεια των όσων λένε Αμερικανικά ηγετικά στελέχη, υπάρχει ανάγκη οι Ευρωπαίοι να κάνουν περισσότερα, καλύτερα και με συνεκτικό τρόπο για τη συλλογική μας ασφάλεια», τόνισε ο σύμβουλος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Συνάντηση ΗΠΑ-Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
Η άτυπη συνάντηση που κάλεσε για αύριο Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος στο Ελιζέ για την Ουκρανία και την ασφάλεια στην Ευρώπη «θα έχει στόχο να διευκολύνει τη συνέχιση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες», σημείωσε.
Εκτός από τον Μακρόν, θα παρευρεθούν οι επικεφαλής κυβερνήσεων της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Η συνάντηση προγραμματίστηκε να γίνει σε περιορισμένη μορφή για «πρακτικούς» λόγους, αλλά πρόκειται να διευρυνθεί, πρόσθεσε. «Για εμάς, αυτό αφορά όλους, όλοι πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν στη συζήτηση», τόνισε ο σύμβουλος του Γάλλου προέδρου.
«Διαθέτουμε πλέον τα εργαλεία για να συμβάλουμε για μια ισχυρή, σταθερή ειρήνη στην Ουκρανία προς όφελος της Ουκρανίας αλλά και των Ευρωπαίων»
«Ο στόχος είναι να καθοριστεί τι μπορούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι για τους ίδιους, δεδομένης της επιτάχυνσης που βλέπουμε στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών του προέδρου Τραμπ», είπε.
«Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι μια ευκαιρία με την έννοια ότι μπορούν να επιταχύνουν το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά προφανώς πρέπει ακόμα να συμφωνήσουμε και να δούμε υπό ποιες συνθήκες μπορεί να επιτευχθεί το τέλος του πολέμου», σημείωσε ο σύμβουλος, τονίζοντας «τις ανάγκες κυριαρχίας και ασφάλειας της Ουκρανίας καθώς και της Ευρώπης».
Αυτό αφορά ιδιαίτερα «τις εγγυήσεις ασφαλείας που μπορούν να δώσουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, μαζί ή χωριστά», επεσήμανε.
Η Ευρώπη πρέπει τώρα «να αντλήσει συμπεράσματα» όλων των συζητήσεων που ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια για την ευρωπαϊκή κυριαρχία με πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν, τόνισε το Ελιζέ.
«Διαθέτουμε πλέον τα εργαλεία για να συμβάλουμε για μια ισχυρή, σταθερή ειρήνη στην Ουκρανία προς όφελος της Ουκρανίας αλλά και των Ευρωπαίων», κατέληξε ο σύμβουλος.


Latest News

Μαρινάκης: Εξαιρετικά σημαντική η αναβάθμιση από τη Moody's
«Η κυβέρνηση έχει στόχο να μεταφέρει αυτή την επιτυχία στις ζωές των πολιτών, δημιουργώντας δουλειές και αυξάνοντας τους μισθούς», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο
Η νέα κυβέρνηση, ο χρονικός ορίζοντας και οι μπλε φάκελοι της μιας σελίδας

Τα πρώτα μηνύματα των νέων μελών της κυβέρνησης
Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων των νέων μελών στην κυβέρνηση ήταν το δίπτυχο «ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Μητσοτάκης σε υπουργούς: Θέλω χειροπιαστό αποτέλεσμα σε κάθε τομέα
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές σε τρία πεδία: Οικονομία – Υποδομές, Συγκοινωνίες – Μεταναστευτική Πολιτική και Ναυτιλία

Τοπίο στην ομίχλη – Πυκνό νέφος κάλυψε την παραλία Αλίμου
Κολυμβητές και καΐκια στον Άλιμο χάθηκαν μέσα στην ομίχλη μέσα σε λίγα λεπτά – Αφρικανική σκόνη και θερμοκρασίες ρεκόρ επιτείνουν το φαινόμενο

Ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί - Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο με τη νέα σύνθεση
Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης - Σε εξέλιξη το πρώτο υπουργικό συμβούλιο

Η Βρετανία καλεί σε άσκηση οικονομικής πίεσης στη Ρωσια
Λίγες ώρες πριν απο μια διαδικτυακή σύσκεψη με άλλους ηγέτες ο πρωθυπουργος της Βρετανίας ζητά να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα

Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο – Συνομιλία σταθμάρχη με ρυθμιστή για την ηλεκτροδότηση
Στο νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη καταγράφεται συζήτηση σχετικά με την ηλεκτροδότηση της γραμμής, απόφαση την οποία τελικά έλαβε ο σταθμάρχης

Μητσοτάκης για Moody’s: Πλήρως προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις
«Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε Baa3 της Moody's σηματοδοτεί το τελευταίο βήμα για την αποκατάσταση της επενδυτικής μας βαθμίδας από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης», επισημαίνει.

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων