
Μπορεί να δυσκολεύτηκε λίγο, αλλά τελικά κατάφερε να βρει το δρόμο για ακόμη υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, δημιουργώντας μια απόσταση ασφαλείας από τα ψυχολογικά επίπεδα των 1.600 μονάδων, καθώς βρήκε σημαντικά στηρίγματα από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,67% στις 1.615,02 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.598,35 μονάδων (-0,37%) και 1.615,18 μονάδων (+0,68%). Ο τζίρος ανήλθε στα 99,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,4 εκατ. τεμάχια αξίας 11,6 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,61% στις 3.948,30 μονάδες, ενώ στο +0,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.558,08 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,73% στις 1.462,48 μονάδες.
Σταθεροποιητικές κινήσεις
Μόλις στις δημοπρασίες κατάφερε η ελληνική αγορά να ακολουθήσει την ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών, η οποία αποδόθηκε κυρίως στον κλάδο της άμυνας τον οποίο η χώρα δεν διαθέτει, εντούτοις κατάφερε να δημιουργήσει μια απόσταση ασφαλείας από το επίπεδο των 1.600 μονάδων. Και όσο ο γενικός δείκτης συντηρεί τις 1.600 μονάδες δίνει το μήνυμα ότι διατηρεί σε ισχύ το ανοδικό σενάριο, ενώ όσο συντηρεί τις 1.580 μονάδες καταφέρνει να έχει τη επιθετική τάση που χρειάζεται προκειμένου να κατακτήσει νέες κορυφές.
Όπως είναι λογικό, η αγορά χρειάζεται μια διόρθωση επιλεγμένων τίτλων που δεν θα απειλήσει τα κεκτημένα των οκτώ ανοδικών εβδομάδων που προηγήθηκαν. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Γενικός Δείκτης δεν διατηρεί την ανοδική του πορεία, χωρίς διόρθωση, κάτι που, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, έχει εκπλήξει ακόμα και τους πιο αισιόδοξους επενδυτές.
Ο τζίρος έχει αυξηθεί αισθητά και παράλληλα, η άνοδος διαχέεται σε ολόκληρη την αγορά, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη. Για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο, η μεσαία κεφαλαιοποίηση καταγράφει αποδόσεις αντίστοιχες με τους υπόλοιπους κλαδικούς δείκτες, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα φαίνεται να δικαιολογούν απόλυτα αυτή την κίνηση.
Η αύξηση των κεφαλαιοποιήσεων στη μεγάλη κατηγορία αναμένεται να προσελκύσει νέα κεφάλαια, τα οποία θα στραφούν προς μετοχές που έχουν μείνει πίσω και βρίσκονται σε φάση συσσώρευσης, εκτιμά ο κ. Ζαχαράκης. Παράλληλα, το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών για την ελληνική αγορά ενισχύεται, γεγονός που αποτυπώνεται στην καθημερινή αύξηση των πακέτων συναλλαγών. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες, καθώς αναμένονται σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα.
Η ρευστότητα στην αγορά βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, και η ενισχυμένη ψυχολογία των επενδυτών οδηγεί στη σταδιακή τοποθέτηση νέων κεφαλαίων με πιο επιθετικές στρατηγικές. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά, στην τρέχουσα φάση, θυμίζει το 2023, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης έκλεισε με κέρδη 3,47%, με την Metlen να ενισχύεται κατά 2,11%. Ανοδικά κινήθηκε και η ΑΕΜ η οποία έκλεισε υψηλότερα κατά 2,22% και την τιμή της μετοχής στα 4,60 ευρώ. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Εθνική, Jumbo, Cenergy, Coca Cola και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Eurobank, Aegean, ΕΛΧΑ, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Helleniq Energy και Alpha Bank.
Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ συγκράτησε την άνοδο, αφού υποχώρησε κατά 1,26%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Optima Bank, Τιτάν, Λάμδα, ΔΑΑ και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Motor Oil.


Latest News

Κέρδη στο ΧΑ με έκρηξη τζίρου και καταιγισμό πακέτων
Μοιρασμένο ταμπλό, στοχευμένο profit taking, μεγάλες εντολές, πολλά πακέτα και έκρηξη τζίρου στο ΧΑ

Έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο με «καταιγισμό» πακέτων
Το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει μια μικρή δυσκολία να διαπεράσει το ψυχολογικό όριο των 1.700 μονάδων

«Πολιορκεί» τις 1.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Ξεχωρίζουν Πειραιώς και Optima Bank
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να βρει και πάλι τις ισορροπίες της μετά τα τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν

Ήρθε η ώρα και της ψηφιακής αναβάθμισης του ΧΑ - Τι έφερε το μπλακ άουτ
Η task force Πιερρακάκη για την ψηφιακή αναβάθμιση του ΧΑ – Τι έχει επενδύσει ο Όμιλος για τη συντήρηση των συστημάτων

Κανονικά η συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου στο ΧΑ - Πού οφείλονταν τα τεχνικά προβλήματα
Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της επανεμφάνισης του προβλήματος στο ΧΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Πρωτοβουλία Πιερρακάκη για ψηφιακή αναβάθμιση του ΧΑ
Η ανακοίνωση του υπουργείου μετά την τεχνική δυσλειτουργία στο ΧΑ

Πρόωρο κλείσιμο στο ΧΑ λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων - Χωρίς συναλλαγές σχεδόν 3ώρες
Η διοίκηση της ΕΧΑΕ ενημέρωσε τα μέλη της ότι αγορά θα επαναλειτουργήσει μόνο για να υπολογισθούν οι τιμές κλεισίματος

Καμία συναλλαγή στο ΧΑ, λόγω τεχνικού προβλήματος - Ανεστάλη η συνεδρίαση μέχρι τις 17.20
Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών σταμάτησαν με τον γενικό δείκτη να γράφει κέρδη 0,19% στις 1.696,85 μονάδες και τον τζίρο στα 110,8 εκατ. ευρώ

Τεχνική δυσλειτουργία στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι συναλλαγές σταμάτησαν με τον γενικό δείκτη να γράφει κέρδη 0,19% στις 1.696,85 μονάδες και τον τζίρο στα 110,8 εκατ. ευρώ

Μάχες για το πρόσημο δίνει το ΧΑ - Mε στηρίγματα από Βιοχάλκο και Alpha Bank
Όπως είναι φυσικό η αγορά δέχεται κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, εντούτοις βρίσκει τα στηρίγματα ώστε να κρατηθεί σε θετικά εδάφη, αλλά και να μην χάσει την επαφή του με τις 1.700 μονάδες