
Μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη των εργασιών στη στεγαστική πίστη, μέσω της κρατικής δράσης επιδοτούμενων δανείων «Σπίτι Μου», έχουν αποφασίσει να ρίξουν οι τραπεζικές διοικήσεις.
Βάση του προϋπολογισμού του προγράμματος οι τράπεζες μπορούν να διαθέσουν μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο 1 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα κρίσιμο μέγεθος στη μάχη που δίνουν για την επιστροφή της πιστωτικής επέκτασης στη συγκεκριμένη κατηγορία χορηγήσεων σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.
Πώς θα πάρετε δάνειο από το «Σπίτι μου 2»: Οδηγός με 32 ερωτήσεις – απαντήσεις
Όπως επισημαίνει γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου, «σε αντίθεση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος, στον οποίο σε κάθε δάνειο δίναμε μόνο το 25% του ποσού, στον τρέχοντα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50%. Αξίζει λοιπόν περισσότερο τον κόπο να αναλάβουμε όλο το διοικητικό βάθος για να προωθήσουμε τη δράση».
Η στρατηγική
Στο πλαίσιο αυτό, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν διαμορφώσει τη στρατηγική τους με τρόπο που να ευνοεί την έγκριση όσο το δυνατόν περισσότερων δανείων.
Αναλυτικότερα, το σχέδιό τους προβλέπει τα εξής:
- Χαμηλά spreads
Το μέσο περιθώριο κέρδος που εφαρμόζουν στα δάνεια του «Σπίτι Μου» διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Κατά μέσο όρο φτάνει στο 1,5% – 1,6%, ενώ υπάρχουν προσφορές με spreads που ξεκινούν ακόμη και από το 0,80%.
Αυτά προστίθενται στους δείκτες euribor μηνός ή τριμήνου, ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας, για να προκύψει το τελικό κόστος για τον πελάτη.
Με δεδομένο ότι σήμερα οι συγκεκριμένοι δείκτες κινούνται στην περιοχή του 2,6% – 2,7% και λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι το 50% του δανείου είναι άτοκο, το κυμαινόμενο επιτόκιο που τελικά πληρώνει ο δανειολήπτης υποχωρεί στη ζώνη του 2%.
Η διαμόρφωσή του σε τόσο χαμηλά επίπεδα αυξάνει το ποσό της χορήγησης που μπορεί να λάβει, δεδομένου του διαθέσιμου εισοδήματός του. Άρα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στην εύρεση μίας κατάλληλης κατοικίας.
- Πιστοληπτική αξιολόγηση
Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αξιολογούν κάθε αίτημα για δάνειο που δέχονται βάση της πολιτικής ρίσκου που εφαρμόζουν, η οποία πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες που ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σε αντίθεση λοιπόν με τα υπόλοιπα δάνεια λιανικής, στις χορηγήσεις του «Σπίτι Μου», ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται δίνει μεγαλύτερο βάρος σε ένα συγκεκριμένο δείκτη, που είναι πιο ευνοϊκός για τους δανειολήπτες.
Με τον τρόπο αυτό, χωρίς να παραβλέπονται οι εποπτικοί κανόνες, καθίσταται πιο εύκολη η έγκριση των αιτήσεων που δέχονται για τη συγκεκριμένη δράση.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής το ποσοστό εγκρισιμότητας στα συγκεκριμένα δάνεια είναι υψηλότερο του 70%.
- Προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση
Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, οι τράπεζες θέλουν να τρέξουν το συντομότερο δυνατόν τις χορηγήσεις του.
Στο πλαίσιο αυτό δίνουν προτεραιότητα στα σχετικά αιτήματα, ορίζοντας ταχύτερα τα αναγκαία ραντεβού, ενώ έχουν θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικά κέντρα αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων για το «Σπίτι Μου».
- Εύρεση ακινήτου
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της συγκεκριμένης δράσης είναι η έλλειψη προσφοράς ακινήτων που πληρούν τα κριτήριά της.
Μέχρι στιγμής μόνο 1 στους 1 αιτούντες προσέρχεται στην τράπεζα δηλώνοντας πως έχει βρει την κατοικία που θέλει να αγοράσει.
Οι περισσότεροι απλά κάνουν την αίτηση και παράλληλα αναζητούν σπίτι που να πληροί τις προδιαγραφές που θέτουν.
Ωστόσο, πρόκειται για μία δύσκολη εξίσωση, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου η ζήτηση είναι πιο ισχυρή.
Και σε αυτό το πεδίο οι τράπεζες επιχειρούν να διευκολύνουν τους πελάτες τους.
Συγκεκριμένα, τους προτείνουν επιλογές από το στοκ των ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω πλειστηριασμών, ενώ συνεργάζονται και με εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων για την αξιοποίηση του αντίστοιχου αποθέματος σπιτιών που έχουν αποκτήσει τα funds.
Γίνεται δηλαδή μία προσπάθεια από τις τράπεζες να κουμπώσουν τα δάνεια με κατοικίες που έχουν τακτοποιηθεί ή η σχετική διαδικασία βαίνει προς ολοκλήρωση.


Latest News

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο