
Το μέτωπο της ακρίβειας, που συνεχίζει να «πληγώνει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, επιχειρεί να κλείσει η κυβέρνηση πριν να είναι αργά και ξεφύγουν (πάλι) προς τα πάνω οι τιμές.
Θεοδωρικάκος: «Μειώστε τα κέρδη στα τρόφιμα» – Σύσταση σε βιομηχανία και λιανεμπόριο
Βασικός στόχος είναι να διατηρηθεί σε μηδενικά επίπεδα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και στα βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης σε μια συγκυρία που το κόστος εισαγόμενων ειδών, όπως το κακάο, ο καφές, οι χυμοί –κυρίως πορτοκαλιού- και το μοσχαρίσιο κρέας έχει εκτιναχθεί επηρεάζοντας την αλυσίδα παραγωγής και κατ’ επέκταση τις τιμές μεγάλης γκάμας προϊόντων.
Οι χαμηλές αυξήσεις και οι καθόλου αυξήσεις
Υπό αυτό το πρίσμα στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, με τους εκπροσώπους των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, της εγχώριας βιομηχανίας και των πολυεθνικών ομίλων το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: «βάλτε πλάτη και μειώστε το μεσοσταθμικό κέρδος σας».
Για να αποφευχθεί λοιπόν μια νέα αναζωπύρωση του πληθωρισμού τροφίμων, ο υπουργός Ανάπτυξης, σύμφωνα πληροφορίες του ΟΤ, ζήτησε από τους εκπροσώπους της αγοράς δύο πράγματα: Πρώτον να απορροφηθούν κατά μεγάλο μέρος οι επιπλέον επιβαρύνσεις από τις εισαγωγές των εν λόγω ειδών, προχωρώντας σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες αυξήσεις στα προϊόντα που επηρεάζονται. Και δεύτερον να μην υπάρξουν καθόλου ανατιμήσεις σε όλα τα άλλα προϊόντα. Δηλαδή να μην προσπαθήσουν κάποιοι να ισοσκελίσουν τις εισαγόμενες επιβαρύνσεις μέσα από αυξήσεις τιμών σε άλλους κωδικούς.
Το κατά πόσο η πίεση από την πλευρά του υπουργείου θα έχει αποτέλεσμα θα φανεί στο… πεδίο, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Τάκης Θεοδωρικάκος φέρεται να είναι αποφασισμένος «να πράξει ότι πρέπει να γίνει», όπως αναφέρουν πηγές με γνώση, ειδικά σε επίπεδο ελέγχων προκειμένου να υπάρξει συγκράτηση τιμών χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Άλλωστε «το οπλοστάσιο μιας κυβέρνησης πάντοτε υπάρχει» είπε ο ίδιος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Πάντως σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ήδη τον Ιανουάριο υπήρξαν ανατιμήσεις σε: μοσχάρι (5,7%), χοιρινό (2%), ψάρια νωπά (7,1%), αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς (4,8%), Λαχανικά κατεψυγμένα (4,6%), ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά- παγωτά (3,9%), καφέ – κακάο – τσάι (2,2%), μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (7,6%) και αλκοολούχα ποτά – μη σερβιριζόμενα (1,2%).
Ο γρίφος του πλαφόν
Η πίεση για μείωση του μεσοσταθμικού κέρδους των επιχειρήσεων ασκείται ενώ βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους, το οποίο με βάση τα σημερινά δεδομένα εκπνέει στις 30 Απριλίου.
Από την πλευρά του υπουργού δεν υπήρξε δέσμευση για το πότε θα λήξει το συγκεκριμένο μέτρο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα παράταση και μετά τον Απρίλιο.
«Η βιομηχανία τρώει τις σάρκες της»
Από πλευράς της βιομηχανίας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων Ιωάννης Γιώτης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης με τον υπουργό Ανάπτυξης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές πρώτες ύλες οι τιμές των οποίων επιβαρύνονται πολύ και επηρεάζουν πολύ το κόστος, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις η πρώτη ύλη αφορά στο 50% του κόστους. Τι μπορεί να κάνει η βιομηχανία; Η βιομηχανία τρώει τις σάρκες της. Και αυξήσεις μισθών κάνουμε και η ενέργεια έχει πάει στα ύψη. Για μένα είναι η χειρότερη περίοδος που έχει βιώσει η βιομηχανία τροφίμων. Για την βιομηχανία τροφίμων ο χειρότερος εχθρός είναι η ακρίβεια. Δε μας συμφέρει να αυξάνονται οι τιμές. Ακριβαίνει το προϊόν δεν πουλάει το προϊόν».
Πρόσθεσε δε ότι «βρισκόμαστε σε αδιέξοδο» ως προς τον τρόπο περαιτέρω μείωσης των περιθωρίων κέρδους.
Δεν υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας
Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ ελάχιστα μπορούν να κάνουν εάν οι προμηθευτές αυξήσουν τις τιμές, αναφέρουν στον ΟΤ στελέχη του οργανωμένου λιανεμπορίου.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας για απορρόφηση υψηλότερου ποσοστού ανατιμήσεων», επισημαίνουν οι ίδιοι, αναφέροντας πως οι υπόλοιποι παράγοντες κόστους, όπως τα ενοίκια, η ενέργεια, οι μισθοί κ.λπ., κινούνται σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα.


Latest News

Νέο τοπίο στα αποταμιευτικά προϊόντα - Πώς η ΕΚΤ αλλάζει τον χάρτη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μειώσει επτά φορές από τον περασμένο Ιούνιο τα επιτόκια

Δημογραφικό: Το «αγκάθι» στα...σπλάχνα της ελληνικής οικονομίας
Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών βαίνει αναλογικά μειούμενη, ενώ αυξάνονται οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Φορο-μπόνους έως 16.000 ευρώ για ανακαινίσεις και το 2025
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα