
Τον κίνδυνο να εκτοξευτούν οι τιμές στα λιπάσματα ακόμα και δύο φορές επάνω, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος παραγωγής και για τους Έλληνες αγρότες, στην περίπτωση που επιβληθούν οι ευρωπαϊκοί δασμοί στην εισαγωγή των ρωσικών προϊόντων, εξέφρασε στον ΟΤ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) Δημήτρης Ρουσσέας.
Ήδη από τις πρώτες συζητήσεις, όπως δήλωσε στον ΟΤ ο κ. Ρουσσέας στο περιθώριο της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου, είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν αυξήσεις και μάλιστα μεγάλες: «Ήδη με το ξεκίνημα των συζητήσεων η αύξηση στην τιμή φτάνει στο 13%, ενώ στη συνέχεια μπορεί να φτάσει και στο 100% αλλά και ακόμα παραπάνω».
«Όταν βγάζουμε από το παιχνίδι σημαντικούς παραγωγούς όπως είναι η Ρωσία είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οδηγούμαστε σε αύξηση τιμών των πρώτων υλών και των λιπασμάτων, το οποίο θα μετακυλήσει στον αγρότη και τελικά στον καταναλωτή»
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει προτείνει την επιβολή κυρώσεων στα λιπάσματα από τη Ρωσία, μια κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις καθώς εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σοβαρά την αγροτική παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα, με την αύξηση του κόστους παραγωγής να είναι πλέον δεδομένη.
«Όταν βγάζουμε από το παιχνίδι σημαντικούς παραγωγούς όπως είναι η Ρωσία είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οδηγούμαστε σε αύξηση τιμών των πρώτων υλών και των λιπασμάτων, το οποίο θα μετακυλήσει στον αγρότη και τελικά στον καταναλωτή. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια για πληθωρισμό των τροφίμων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει», τόνισε στον ΟΤ ο κ. Ρουσσέας, επισημαίνοντας την ανάγκη, «η Ευρώπη σε κάθε μέτρο και σε κάθε διαδικασία, που πάει να εφαρμόσει, να κάνει πρώτα μια μελέτη επιπτώσεων», επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΣΠΕΛ, να στηριχθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία λιπασμάτων.
Οι νέες προκλήσεις για τον ΣΠΕΛ
Στο μεταξύ, λίγο πριν κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο κ. Ρουσσέας τόνισε τις προτεραιότητες του Συνδέσμου για το νέο έτος, αναφερόμενος στη σημασία της καινοτομίας και της συνεργασίας. Όπως ανέφερε: «Τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα είναι μεγάλα, αλλά με δυο λόγια θα πρέπει να εστιάσουμε στο να παράξουμε περισσότερο με λιγότερο, άρα να γίνουμε πιο παραγωγικοί, αυτός είναι ο στόχος του κλάδου και πάνω σε αυτόν δουλεύουμε, δεδομένου της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων στην αγροτική παραγωγή. Ο ΣΠΕΛ λειτουργεί ως κοιτίδα γνώσης, συνεργασίας και καινοτομίας με τα κέντρα λήψης αποφάσεων, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, καθώς και άλλους ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς. Οι εξελίξεις είναι μεγάλες και ο κλάδος των λιπασμάτων καλείται να δώσει λύσεις για την αύξηση της αξίας της παραγωγής».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίο παρευρέθηκε στην εκδήλωση, τόνισε τη σημασία της ανθεκτικότητας, ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας ως βασικούς άξονες για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. «Να έχουμε το 2025 παραγωγές χωρίς ζημιές από την κλιματική κρίση, την οποία έχουμε βιώσει πολύ τα τελευταία χρόνια είτε με τους έντονους καύσωνες είτε με τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, είτε με τα φαινόμενα των πλημμυρών του ‘23 και τον καθολικό παγετό του ‘21. Τα τελευταία 5-6 χρόνια έχουμε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, που καλούμαστε όλοι μας να την αντιμετωπίσουμε. Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να βρούμε λύσεις. Πρέπει να καταστήσουμε την αγροτική εκμετάλλευση βιώσιμη, ανταγωνιστική και ανθεκτική σε αυτό που ζούμε. Όλοι μας με διάλογο μπορούμε να συμμετέχουμε σε αυτόν τον στόχο. Έχουν αρχίσει και οι παραγωγοί και αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, να εφαρμόσουν την ευφυή γεωργία και όλα τα συστήματα που θα βοηθήσουν σε μεγαλύτερες αποδόσεις και μικρότερο κόστος παραγωγής», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικών φορέων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, του αγροδιατροφικού κλάδου και όλου του κλάδου των λιπασμάτων και του τύπου, αναδεικνύοντας τον κεντρικό ρόλο του ΣΠΕΛ, ως συλλογικό όργανο στη διαμόρφωση στρατηγικής για το μέλλον της γεωργίας.


Latest News

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης