
Μειώνει την έκθεση της στο αμερικανικό χρέος η Κίνα, με τα αμερικανικά ομόλογα που βρίσκονται σε κινεζικά χαρτοφυλάκια να έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Finanancial Times.
Η αξία του αμερικανικού κρατικού χρέους που κατέχουν οι Κινέζοι επενδυτές μειώθηκε κατά 57 δισ. δολάρια στα 759 δισ. δολάρια το 2024, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη. Tο Πεκίνο κατέχει περισσότερα από τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ μέσω λογαριασμών χαμηλότερου προφίλ και διαφοροποιείται σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία .Αυτό δεν περιλαμβάνει κρατικά ομόλογα που βρίσκονται σε κινέζικους λογαριασμούς σε άλλες χώρες.
Γιατί η Κίνα μειώνει την έκθεση σε αμερικανικά ομόλογα
Οι αναλυτές λένε ότι η αλλαγή αντανακλά εν μέρει την επιθυμία της Κίνας να διαφοροποιήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός. Προσθέτουν όμως ότι το Πεκίνο επιδιώκει να αποκρύψει την πραγματική έκταση των κρατικών χαρτοφυλακίων μεταφέροντάς τα σε λογαριασμούς θεματοφυλακής που είναι καταχωρισμένοι αλλού.
«Η Κίνα πήρε μια απόφαση γύρω στο 2010 ότι η κατοχή κρατικών ομολόγων αποτελούσε κίνδυνο, φαινόταν άσχημο οπτικά ότι τόσος πλούτος της Κίνας βρισκόταν στα χέρια ενός γεωπολιτικού αντιπάλου» εκτιμά ο Brad Setser, ανώτερος συνεργάτης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων και πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Η μείωση των χαρτοφυλακίων της Κίνας ήταν πιθανό να μην είναι σε αυτό το ποσό λόγω της μετακίνησης ορισμένων περιουσιακών στοιχείων σε θεματοφύλακες τίτλων, όπως η Euroclear με έδρα το Βέλγιο και η Clearstream με έδρα το Λουξεμβούργο, πρόσθεσε ο Setser, γεγονός που θα ενίσχυε τα χαρτοφυλάκια των χωρών αυτών στα επίσημα στοιχεία.
«Με την πάροδο του χρόνου έχει γίνει πιο δύσκολο να παρακολουθήσουμε τι κάνει η Κίνα και πώς οι κινεζικές ροές επηρεάζουν τις παγκόσμιες αγορές», είπε.
Οι μετατοπίσεις στην ξένη ιδιοκτησία των κρατικών ομολόγων παρακολουθούνται στενά, δεδομένης της ανάγκης της αμερικανικής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, τη στιγμή που η κεντρική της τράπεζα μειώνει τα δικά της χαρτοφυλάκια κρατικού χρέους.
Οι αναφερόμενες τοποθετήσεις της Κίνας σε κρατικά ομόλογα έχουν μειωθεί κατά περίπου 550 δισ. δολάρια από την κορύφωσή τους το 2011. Η Ιαπωνία παραμένει ο μεγαλύτερος κάτοχος με περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια.
H διαφοροποίηση
«Δεν φιλοξενούνται άμεσα στα αμερικανικά ιδρύματα όλα τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που κατέχει η Κίνα», δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει τη διαχείριση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας. Το Πεκίνο κατέχει μέρος των αποθεματικών του μέσω οντοτήτων όπως η Euroclear ή η Clearstream «με σκοπό τη διαφοροποίηση του κινδύνου», είπαν.
«Οι συνολικές τοποθετήσεις της Κίνας σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου θα μειωθούν σιγά-σιγά, η τάση είναι σαφής, καθώς η Κίνα συνεχίζει να διαφοροποιεί τα αποθεματικά της περιουσιακά στοιχεία», πρόσθεσε το πρόσωπο.
Τα αποθέματα χρυσού
Ο Mark Sobel, πρόεδρος του Φόρουμ Επίσημων Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων των ΗΠΑ, εξήγησε ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει αυξήσει την έκθεσή της σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως ο χρυσός, που συνήθως θεωρείται καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής και αγοραίας πίεσης.
Η τιμή των ράβδων χρυσού έχει σημειώσει άλμα κατά περίπου 12% μέχρι στιγμής φέτος, σε ένδειξη της αυξανόμενης ζήτησης μεταξύ των μεγάλων αγοραστών. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού έδειξαν ότι η Κίνα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού τους τελευταίους τρεις μήνες του 2024, προσθέτοντας 15,24 τόνους στα αποθέματά της.
Ωστόσο, ενώ τα αποθέματα χρυσού της PBoC αυξήθηκαν κατά 13% τα τελευταία δύο χρόνια, το πολύτιμο μέταλλο εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει ένα σχετικά μικρό μέρος των συνολικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας.
Ο Sobel σημείωσε ότι η μείωση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Κίνα ξεπουλάει γενικά περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η Κίνα έχει αυξήσει τις αγορές άλλων ασφαλών χρεογράφων των ΗΠΑ, όπως τα ομόλογα οργανισμών. Οι μεταβολές στην αξία των κινεζικών κρατικών χαρτοφυλακίων αντικατοπτρίζουν επίσης τις διακυμάνσεις στην αγοραία αξία των ομολόγων.
«Το αν έχουν μειώσει τις συνολικές τοποθετήσεις σε δολάρια δεν το γνωρίζω, αλλά σίγουρα επενδύουν σε ένα ευρύτερο φάσμα μέσων μέσω διαφορετικών οχημάτων», δήλωσε ο Sobel.


Latest News

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων