
Η μέση κατάληψη εδάφους από όλες τις υποδομές των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα (πλατείες ανεμογεννητριών, δρόμοι, έργα σύνδεσης) είναι 3,3 στρέμματα ανά εγκατεστημένο MW.
H κατάληψη αυτή συνεπάγεται ότι η υλοποίηση όλων των χερσαίων αιολικών πάρκων που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για το 2050, θα οδηγήσει σε συνολική κατάληψη μόλις του 0,03% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας.
Για σύγκριση αναφέρεται ότι τα λιγνιτωρυχεία στην Ελλάδα καλύπτουν τετραπλάσια έκταση (0,13%) με, ασφαλώς, πολύ πιο επαχθείς επιπτώσεις για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Τέλος, η μέση κατάληψη εδάφους από τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα ανά μονάδα ενεργειακής παραγωγής είναι 1,28-1,68 τ.μ./MWh.
Η κατάληψη αυτή είναι εντός του εύρους τιμών που διαπιστώνονται σε ανάλογες διεθνείς μελέτης στην Ευρώπη και την Αμερική, και σαφώς μικρότερη από τις τιμές που δίνουν οι μελέτες που εξέτασαν μεγάλο πλήθος αιολικών πάρκων.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα των μετρήσεων που παρουσίασε η ΕΛΕΤΑΕΝ, με βάση δεδομένα από αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 2,6 GW, σε ειδική εσπερίδα που οργάνωσε το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Verde.tec. Σημειώνεται ότι στους υπολογισμούς δεν αφαιρέθηκαν οι αναδασώσεις που εκτελούν τα αιολικά πάρκα, κάτι που θα μείωνε κατά πολύ περισσότερο την τελική κατάληψη γης: υπενθυμίζεται ότι από το 2014, τα αιολικά πάρκα που εγκαθίστανται υποχρεούνται να αναδασώνουν άλλες εκτάσεις ίσες με αυτές που καταλαμβάνουν. Οι προς αναδάσωση εκτάσεις υποδεικνύονται από το αρμόδιο Δασαρχείο και μπορεί να απέχουν πολλές δεκάδες χιλιόμετρα από το έργο. Εναλλακτικά, το Δασαρχείο μπορεί να ζητήσει την εκτέλεση ισοδύναμων δασοτεχνικών έργων.
Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της εσπερίδας παρουσιάστηκε η μελέτη ποσοτικής ανάλυσης της κατάληψης γης από αιολικά πάρκα στην Ελλάδα που εκπονήθηκε από την ΕΛΕΤΑΕΝ με βάση τα δεδομένα αιολικών πάρκων επιχειρήσεων – μελών της, με το συντονισμό επιστημονικής ομάδας αποτελούμενης από τους (με αλφαβητική σειρά): κκ. Ανδρέα Βλαμάκη, Φυσικό Περιβαλλοντολόγο, Σέβη Δήμα, Φυσικό Περιβαλλοντολόγο και Ιωάννα Ελευθερίου, Περιβαλλοντολόγο.
Δείτε εδώ την παρουσίαση με τις μετρήσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ
Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκαν δεδομένα κατάληψης γης από ένα πολύ μεγάλο αριθμό αιολικών πάρκων στη χώρα μας, συνολικής ισχύος περίπου 2,6 GW, με μεγάλη γεωγραφική διασπορά και για πολλούς διαφορετικούς τύπους ανεμογεννητριών. Εκτός από τα ανωτέρω συμπεράσματα, διαπιστώθηκε επίσης ότι η αύξηση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών και της ισχύος των ανεμογεννητριών οδηγεί σε μείωση της κατάληψης εδάφους ανά μονάδα εγκατεστημένης ισχύος. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι καταλαμβανόμενες εκτάσεις δεν περιλαμβάνουν περιοχές προστασίας ή απόλυτης προστασίας της φύσης, οικότοπους προτεραιότητας ή άλλες εκτάσεις υψηλής αξίας που αποτελούν ζώνες αποκλεισμού.
Στην εσπερίδα μίλησαν επίσης:Οι κκ. Αλέξης Οικονόμου και Θωμάς Λάγκας, δασολόγοι περιβαλλοντολόγοι από την εταιρεία μελετών Όλυμπος που αναφέρθηκαν στην περιβαλλοντική διάσταση της κατάληψης γης από αιολικά πάρκα και σε ορθές πρακτικές για το μετριασμό των επιπτώσεων στα ενδιαιτήματα όπου εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες.
Ο κ. Paulo Eduardo Cardoso, Βιολόγος, από την εταιρεία Bioinsight & ECOA, που κατέθεσε την εμπειρία του από τα αιολικά πάρκα της Πορτογαλίας, για την κατάληψη γης και τα περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με αυτή. O κ. Cardoso παρουσίασε ανάλυση της κατάληψης εδάφους από 1,1 GW αιολικών πάρκων στην Πορτογαλία που μέτρησε 3,6 στρέμματα ανά ΜW, ένα μέγεθος ανάλογο με αυτό που τεκμηρίωσε η μέτρηση της ΕΛΕΤΑΕΝ για την Ελλάδα.
Την εκδήλωση έκλεισε με σύνοψη και συμπεράσματα ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ. Ο κ. Παπασταματίου υπογράμμισε το γεγονός ότι η μελέτη που παρουσιάστηκε χρησιμοποιεί δεδομένα από πραγματικά αιολικά πάρκα της πατρίδας μας. Τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η κατάληψη γης από μόνη της δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ασφαλής δείκτης εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός έργου, αφού συμπλέκεται με πάρα πολλές άλλες παραμέτρους. Ειδικά δε στην περίπτωση των αιολικών πάρκων, η κατάληψη αντισταθμίζεται λόγω της αναδάσωσης ίσης έκτασης ή της εκτέλεσης ισοδύναμων δασοτεχνικών έργων.
Κατά τη διάρκεια της εσπερίδας παρουσιάστηκε το infographic που συγκρίνει την κατάληψη εδάφους από το σύνολο των αιολικών πάρκων το 2050 (0,03%) με την σημερινή κατάληψη από τα λιγνιτωρυχεία (0,13%).


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ