
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προσέφερε στις ΗΠΑ την ευκαιρία για κοινή εξερεύνηση των κοιτασμάτων σπάνιων γαιών της χώρας, καθώς και την προμήθεια αλουμινίου στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ, περιγράφοντας μια μελλοντική οικονομική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, όπως σημειώνει το Reuters.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε νωρίτερα ότι θα πραγματοποιηθούν «σημαντικές συναλλαγές οικονομικής ανάπτυξης με τη Ρωσία». Εντός δύο ωρών από τη δήλωση του Τραμπ, ο Πούτιν προήδρευσε σε συνάντηση με τους υπουργούς και τους οικονομικούς του συμβούλους για τις σπάνιες γαίες.
«Εμείς θα ήμασταν έτοιμοι να προσφέρουμε στους Αμερικανούς εταίρους μας, και όταν λέω «εταίρους», εννοώ όχι μόνο διοικητικές και κυβερνητικές δομές, αλλά και εταιρείες, εάν έδειχναν ενδιαφέρον για κοινή εργασία», δήλωσε ο Πούτιν στην κρατική τηλεόραση μετά τη συνάντηση.
«Αναμφίβολα διαθέτουμε, θέλω να τονίσω, σημαντικά περισσότερους πόρους αυτού του είδους από την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Πούτιν. Ανέφερε ότι ένα δυναμικό που αφορά τα μέταλλα σπάνιων γαιών δεν αποτελεί ανησυχία για τη Ρωσία.
Πούτιν: Πού μπορούν να συνεργαστούν ΗΠΑ-Ρωσία
Σημείωσε ότι οι ρωσικές εταιρείες θα μπορούσαν να προμηθεύουν έως και 2 εκατομμύρια τόνους αλουμινίου στην αμερικανική αγορά ετησίως, εάν η αμερικανική αγορά ανοίξει ξανά. Η Ρωσία παρείχε περίπου το 15% των εισαγωγών αλουμινίου των ΗΠΑ πριν από την επιβολή απαγορευτικών δασμών το 2023.
«Αυτό (οι ρωσικές προμήθειες αλουμινίου) δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη διαμόρφωση των τιμών. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, θα εξακολουθήσει να έχει περιοριστική επίδραση στις τιμές», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν πρότεινε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνεργαστούν από κοινού για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και την παραγωγή αλουμινίου στην περιοχή Κρασνογιάρσκ της Ρωσίας στη Σιβηρία, η οποία είναι η έδρα της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας παραγωγής αλουμινίου, της Rusal.
«Το πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι θα μπορούσαμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να συνεργαστούμε με αμερικανικές εταιρείες σε αυτόν τον τομέα», κατέληξε ο Πούτιν. Σε απομαγνητοφώνηση που αναρτήθηκε από το Κρεμλίνο, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι σπάνιες γαίες αποτελούν τομέα προτεραιότητας για την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ρωσίας.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να «ενισχύσει το δυναμικό της εγχώριας βιομηχανίας» που εκτείνεται από την εξόρυξη έως την «κατασκευή έτοιμων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας». «Με βάση τα αποτελέσματα του εθνικού σχεδίου, ο όγκος παραγωγής τέτοιων αγαθών θα πρέπει να αυξηθεί αρκετές φορές», είπε.


Latest News

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Το σχέδιο του Κρετίνσκι πίσω από εξαγορά της Daily Mail - Πώς σκοπεύει να την μεταμορφώσει
Η Royal Mail αναμένεται -εκτός απροόπτου- να περάσει στα χέρια του Τσέχου μεγιστάνα, Ντάνιελ Κρετίνσκι, στα τέλη Απριλίου

Με καθυστέρηση οι προπαραγγελίες του Nintendo Switch 2 λόγω δασμών
Η προπαραγγελίες για το Nintendo Switch 2 θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου - Οι προπαραγγελίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου

Επένδυση 256 εκατ. ευρώ από την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία Tofas
Η Αρχή Ανταγωνισμού στην Τουρκία ενέκρινε την πώληση της επιχείρησης τοπικής διανομής από την Stellantis στην Tofas

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα