
Θετική παραμένει η σύγκριση ανάμεσα στην ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας και ορισμένες από τις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές προέλευσης των αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο. Σύμφωνα με ανάλυση της Elxis – At Home in Greece η πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στην ευρωζώνη, έχει οδηγήσει σε ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων, μετά την πτώση του 2023.
Τιμές και τάσεις στη ζήτηση
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2023, οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Ευρωζώνη υποχώρησαν κατά 1,2%. Στη Γερμανία η πτώση ήταν 8,5% και στην Ολλανδία 1,9%, ενώ στο Βέλγιο σημειώθηκε αύξηση κατά 2,3%. Ωστόσο, από τις αρχές του 2024 και μετά και ιδίως κατά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, οι τιμές στην Ευρωζώνη επέστρεψαν σε τροχιά ανόδου (+1,9% και +1,4% αντίστοιχα). Αυτό συνέβη επειδή τα επιτόκια δανεισμού άρχισαν να υποχωρούν, τα εισοδήματα των πολιτών ενισχύθηκαν κι έτσι η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε κατά 4% με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ, παραμένοντας όμως περίπου 30% χαμηλότερα από το επίπεδο του 2022.
Όπως αναφέρει η Elxis, «σε πρόσφατη ανάλυση της ING για την ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας, επισημαίνεται ότι οι παράγοντες αυτοί θα συνεχίσουν να επιδρούν θετικά στις τιμές, όχι μόνο λόγω της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που θα συνεχιστεί κατά την διάρκεια του 2025, αλλά κι επειδή υπάρχουν δομικές ανισορροπίες σε πολλές αγορές ακινήτων χωρών της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, σε Ολλανδία και Γερμανία, η προσφορά νέων κατοικιών συνεχίζει να υστερεί δραματικά της ζήτησης, ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω». Με βάση τα σχετικά στοιχεία, στην Γερμανία, οι νέες οικοδομικές άδειες για κατοικίες υποχώρησαν το 2023 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2024 κάνουν λόγο για πρόσθετη μείωση κατά 45%.
Εναλλακτική για τους ευρωπαίους αγοραστές η Ελλάδα
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Elxis, κ. Γιώργο Γαβριηλίδη, «η επιστροφή της πορείας των τιμών των κατοικιών στις αγορές της Βορειοδυτικής Ευρώπης σε ανοδική τροχιά, θα λειτουργήσει ευνοϊκά για την ελληνική αγορά εξοχικών κατοικιών. Παρά τις αυξήσεις τιμών των παραθεριστικών ακινήτων με έναν μέσο ετήσιο ρυθμό 8% – 10% τα τελευταία 4-5 χρόνια, η σύγκριση με το εξωτερικό παραμένει πολύ ευνοϊκή. Για παράδειγμα, στην Ολλανδία, απαιτούνται σήμερα 500.000 ευρώ για να αγοράσει κανείς ένα σύγχρονο σπίτι. Στο Μόναχο της Γερμανίας, μια μονοκατοικία αποτιμάται προς 1,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, στην Κρήτη, μια νεόδμητη βίλα με πισίνα και δύο υπνοδωμάτια στοιχίζει 280.000 ευρώ, ή 360.000 ευρώ αν έχει τρία υπνοδωμάτια», σημειώνει ο κ. Γαβριηλίδης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, «με τα χρήματα αυτά, στην Ολλανδία αγοράζει κανείς ένα σπίτι από κοντέινερ, ή πλαστικό, σε κάποιο πάρκο, χωρίς καν να έχει στην κατοχή του την γη, την οποία νοικιάζει από τον οικείο δήμο».
Φορολογικό πλεονέκτημα και επενδυτική προοπτική
Εκτός από το πλεονέκτημα των τιμών, η Ελλάδα έχει – παραδόξως – και ευνοϊκότερο φορολογικό πλαίσιο, τουλάχιστον για τους Ευρωπαίους, που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα εξοχικό. «Ενώ για την αγορά πρώτης κατοικίας, στην Ολλανδία, ο φόρος μεταβίβασης είναι 2%, για την αγορά δευτερεύουσας/εξοχικής κατοικίας, εκτοξεύεται στο 10,4%, ενώ στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 3%», τονίζει ο κ. Γαβριηλίδης.
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο, είναι η προοπτική μελλοντικών υπεραξιών, που εξακολουθεί να προσφέρει η Ελλάδα. «Έχουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα πελατών μας, που αγόρασαν ένα σπίτι στην περιοχή της Πρέβεζας πριν από 4 χρόνια, πληρώνοντας 360.000 ευρώ. Σήμερα, το πουλάνε και βρήκαν αγοραστή έναντι 650.000 ευρώ. Τέτοια παραδείγματα είναι συχνά και λειτουργούν θετικά για την προσέλκυση και νέων αγοραστών», καταλήγει ο κ. Γαβριηλίδης.
Σχετικά με την Elxis – At Home in Greece Η Elxis – At Home in Greece (https://elxis.com/) είναι κορυφαία εταιρεία παροχής κτηματομεσιτικών και νομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Με γραφεία στη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και την Ουτρέχτη της Ολλανδίας και με μια ομάδα επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης, έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση αγοραπωλησιών κατοικιών. Καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες του διεθνούς πελατολογίου της με μια επταμελή ομάδα δικηγόρων, καθώς και με προσωπικό με μητρική γλώσσα τα αγγλικά, τα ολλανδικά και τα γερμανικά.


Latest News

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
![Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή

Νέο μπλόκο της Δικαιοσύνης στα μπόνους δόμησης - Φρένο και στις σοφίτες
Στον «πάγο» μπαίνουν οι σοφίτες στο πλαίσιο των μπόνους δόμησης - Κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μη προσμέτρησή τους στον συντελεστή δόμησης μιας οικοδομής

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς

Τα δύο σχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου
Τι αλλάζει σε σχολάζουσες κληρονομιές, και δωρεές

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2