![Υδρογονάνθρακες: Πόσα πρέπει να δώσουν Chevron και πετρελαϊκές για τα blocks στο Ιόνιο Πέλαγος [χάρτες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/24_01_ot_Notia_pelopon.png)
Λίγο πριν τη δημοσίευση της βρίσκεται η διακήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τις έρευνες σε υδρογονάνθρακες στα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια της Πελοποννήσου» και «Α2».
Ο ΟΤ παρουσιάζει ορισμένα από τα κυριότερα σημεία του διαγωνισμού για τα blocks που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η Chevron και η HELLENiQ ENERGY, αντίστοιχα.
Το κείμενο των διαγωνισμών ενέκριναν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, ενώ το περιεχόμενο του ετοίμασε η ΕΔΕΥΕΠ υπό τη διοίκηση του CEO Άρη Στεφάτου.
Η σύμβαση μίσθωσης και η έκταση των δύο blocks
Το περίπου 100 σελίδων κείμενο της διακήρυξης του διαγωνισμού που είδε ο ΟΤ και αφορά στην πρόσκληση υποβολής προσφορών για τη χορήγηση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Α2» και «Νότια της Πελοποννήσου» κάνει γνωστή τη μέθοδο της συμφωνίας που θα υπογράψουν για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου η ΕΔΕΥΕΠ και οι επιλέγοντες επενδυτές. Είναι η σύμβαση μίσθωσης και για την επιλογή των επενδυτών θα ακολουθηθεί διαδικασία με ανταγωνιστικές προσφορές αλλά και διαπραγμάτευσης για βελτίωση σημείων των προσφορών.
Τα δύο θαλάσσια blocks που πρόκειται να παραχωρηθούν είναι το «Νότια της Πελοποννήσου» έκτασης 10.211 τετραγωνικών χιλιομέτρων και το «Α2» έκτασης 826 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η διάρκεια του διαγωνισμού και η υπογραφή σύμβασης
Σύμφωνα πάντα με τους όρους του διαγωνισμού που είδε ο ΟΤ, προκύπτει ότι οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν εντός 90 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της διακήρυξης στην Εφημερίδα της Ε.Ε.
Η περίοδος αξιολόγησης προσφορών είναι 60 ημέρες και η σύμβαση μίσθωσης θα πρέπει να έχει υπογραφεί εντός 60 ημερών από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Άρα συνολικά η διαδικασία μέχρι την επιλογή του επενδυτή ή των επενδυτών θα κρατήσει 7 μήνες.

Τα ανταγωνιστικά σημεία των προσφορών
Η επιλογή των επενδυτών θα βασιστεί σε ανταγωνιστικές προσφορές και κυρίως στο τι θα δώσουν οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τη Chevron και την HELLENiQ ENERGY δικαίωμα να αιτηθούν τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό έχουν κι άλλες πετρελαϊκές εταιρείες εφόσον μεταξύ άλλων τεκμηριώσουν την τεχνική επάρκεια τους για έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Τα σημεία κλειδιά που θα κρίνουν την επιλογή είναι:
- Το πρόγραμμα με τις ελάχιστες ερευνητικές εργασίες
- Οικονομική εγγύηση σε ευρώ για τις ελάχιστες ερευνητικές εργασίες
- Royalty (μίσθωμα) στο ελληνικό δημόσιο
Το μίσθωμα αυτό συνδέεται με το λόγο των σωρευτικά ακαθάριστων εσόδων προς τα σωρευτικά έξοδα. Το ύψος του μισθώματος κλιμακώνεται με κατώτερο το 4% επί των υδρογονανθράκων και των παραπροϊόντων τους που θα παραχθούν.
- Ποσοστό αποσβέσεων ως ποσοστό επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων
- Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό πρέπει να το προσδιορίσουν μεταξύ 70% και 40%
- Signature bonus και production bonus
Αυτό προσδιορίζεται σε ευρώ και είναι επί της ουσίας ένα χρηματικό ποσό ως αντάλλαγμα με την υπογραφή της σύμβασης και ένα αντάλλαγμα παραγωγής.
- Ετήσιο ποσό για την εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη του προσωπικού της ΕΔΕΥΕΠ
Το κατ’ ελάχιστον ποσό είναι 100.000 ευρώ.
- Ποσοστό αποδέσμευσης της περιοχής
Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να προτείνουν ποσοστό αποδέσμευσης της αρχικής συμβατικής περιοχής σε ποσοστό που θα κυμαίνεται από 20% έως και 50% στο τέλος της κάθε φάσης του σταδίου ερευνών.
- Στρεμματική αποζημίωση σε ευρώ ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο
Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα πρέπει να προτείνουν στις τρεις φάσεις των ερευνών και στη φάση της εκμετάλλευσης ποσό ως στρεμματική αποζημίωση, το οποίο θα αυξάνεται όσο προχωρούν τα έτη της κάθε φάσης.
Η φορολογία των πετρελαϊκών
Επίσης, όπως ισχύει και με τους επενδυτές που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα επιβαρύνεται με φορολογία εισοδήματος.
Πιο συγκεκριμένα ο μισθωτής θα πληρώνει ειδικό φόρο εισοδήματος 20% αλλά και περιφερειακό φόρο 5%, χωρίς καμία άλλη τακτική εισφορά.
Επιπροσθέτως ο επενδυτής αναλαμβάνει ο ίδιος όλους τους κινδύνους έρευνας και τις δαπάνες κατά το στάδιο έρευνας.
Το στάδιο ερευνών κατανέμεται σε τρεις φάσεις και κάθε μία από αυτή περιλαμβάνει χωριστό πρόγραμμα εργασιών.
Επίσης κάθε αιτών καταβάλλει στην ΕΔΕΥΕΠ τέλος υποβολής αίτησης 10.000 ευρώ για κάθε αίτηση.
Τα στάδια των ερευνών
Το πρώτο στάδιο των ερευνών διαρκεί τρία χρόνια και περιλαμβάνει σεισμικές έρευνες 2D και 3D, το δεύτερο στάδιο κρατά δύο χρόνια και περιλαμβάνει σεισμικές έρευνες 2D και 3D αλλά και ερευνητικές γεωτρήσεις και το τρίτο στάδιο διαρκεί δύο χρόνια με σεισμικές έρευνες 3D και ερευνητικές γεωτρήσεις.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ