
Οι χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο και τα ασθενέστερα πριθώρια διύλισης περιόρισαν την αύξηση κερδών του ιταλικού πετρελαϊκού κολοσσού Eni το τέταρτο τρίμηνο.
Η ιταλική εταιρεία είναι η τελευταία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που ανέφερε κέρδη, με τον υπόλοιπο κλάδο να παρουσιάζει παρόμοιες τάσεις εν μέσω ευρείας οικονομικής αδυναμίας και ανησυχιών για τη ζήτηση καυσίμων.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν 892 εκατ. ευρώ (934 εκατ. δολ.), μειωμένα κατά 46% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 995 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την Πέμπτη. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη στις έρευνες και στην παραγωγή ήταν 1,80 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δισ. ευρώ.
Η χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου περιόρισε τα κέρδη παρά την αύξηση της παραγωγής κατά 3% λόγω των εργασιών στο Καζακστάν, τη Λιβύη, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Κονγκό και τη Μοζαμβίκη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.
Οι επιδόσεις των διυλιστηρίων και των χημικών ήταν αδύναμες, αναφέροντας ζημίες 275 εκατ. ευρώ.
Κοινοπραξία
Νωρίτερα την Πέμπτη, η Eni και η Petronas Nasional Bhd της Μαλαισίας ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε λεπτομερείς συζητήσεις για τη σύσταση μιας κοινής εταιρείας συμμετοχών που θα επιβλέπει επιλεγμένα περιουσιακά στοιχεία στην Ινδονησία και τη Μαλαισία.
Η Eni δραστηριοποιείται στην Ινδονησία από το 2001 και διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων σε φάσεις εξερεύνησης, ανάπτυξης και παραγωγής. Η τρέχουσα παραγωγή μετοχών της είναι περίπου 95.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα στο Ανατολικό Καλιμαντάν, σύμφωνα με την εταιρεία.
Η συμφωνία είναι μια περαιτέρω κίνηση στο λεγόμενο δορυφορικό μοντέλο της Eni, όπου χωρίζει τις δραστηριότητες για να μειώσει τον κίνδυνο διατηρώντας παράλληλα ένα ενδιαφέρον.
Η συναλλαγή προωθεί το σχέδιο του Διευθύνοντος Συμβούλου Claudio Descalzi να συγκεντρώσει περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, τα μισά από τα οποία θα είναι στο upstream.


Latest News

Πως αντιδρούν οι εταιρείες στους δασμούς Τραμπ
Αυξήσεις τιμών, αλλαγή προμηθευτών, μεταφορά παραγωγης και επενδύσεις είναι τα όπλα των εταιρειών στους δασμούς Τραμπ

Λαγκάρντ: Ελπίζω ότι ο Τραμπ δεν θα απολύσει τον Πάουελ – Τι λέει για συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τις επιπτώσεις στις αγορές ενός γεγονότος που ελπίζει πως «δεν βρίσκεται καν στο τραπέζι»

Πρόωρες εκλογές στη Γαλλία εξετάζει ο Μακρόν
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αυξημένη δημοτικότητά του που προέρχεται από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των ευρω-ατλαντικών σχέσεων

Κομισιόν: Νέος κανονισμός για την τόνωση των αμυντικών επενδύσεων
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι προτεινόμενες αλλαγές θα ενισχύσουν την ικανότητα της ΕΕ και των κρατών μελών να αναπτύσσουν, να κλιμακώνουν και να καινοτομούν σε βασικές αμυντικές ικανότητες

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν στο έργο για το κύριο άρμα μάχης (MBT)
Υπο το συντονισμό της Thales, το project για το κύριο άρμα μάχης (MBT) - Μια ελληνική και δυο κυπριακές εταιρείες στην ευρωπαική κοινοπραξία

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η δυσκολία των ρομπότ να φτιάξουν παπούτσια και οι δασμοί Τραμπ
Οι δασμοί δεν θα δώσουν δουλειά σε αμερικανικά χέρια, αλλά σε ακούραστες πλην αδέξιες μηχανές - Τι έδειξε το φιάσκο με τα παπούτσια της Nike

Mega deal στο χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών - Συγχώνευση Helvetia - Baloise
Η συγχώνευση των Helvetia - Baloise θα δημιουργήσει εναν απο τους 10 μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς ομίλους στις ασφάλειες

Τη μείωση της τιμής των φαρμάκων εξετάζει ο Τραμπ- Ανησυχία στις φαρμακοβιομηχανίες
Σχεδόν τρεις φορές ακριβότερα είναι τα φάρμακα στις ΗΠΑ σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες -Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να ρίξει τις τιμές
![ΔΝΤ: Σοκ στην οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο – Οι προβλέψεις για Ελλάδα, Ευρωζώνη, ΗΠΑ, Κίνα, κόσμο [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dnt01-600x388.jpg)
Σοκ στην οικονομία - Οι μεγαλύτεροι δασμοί εδώ και ένα αιώνα [γραφήματα]
«Βουτιά» στις προβλέψεις ΔΝΤ για παγκόσμια ανάπτυξη - «Καμπανάκι» για Ευρωζώνη, Γερμανία - Οι προκλήσεις της Κίνας