
Συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Βουλγαρίας και υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Γκροζντάν Καραντζόφ, τον έτερο Αντιπρόεδρο και υπουργό Καινοτομίας και Ανάπτυξης Τομισλάβ Ντόντσεβ και τον υπουργό Οικονομίας και Βιομηχανίας Πέταρ Ντίλοβ, είχαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Τάκη Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζήτησαν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, τη διεύρυνση των οικονομικών δεσμών, για την επιχειρηματική/εξαγωγική δραστηριότητα, τις επενδύσεις σε επιμέρους τομείς, για κοινούς στρατηγικούς στόχους, για θέματα διαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων, καθώς και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Ακόμα, ο κ. Δήμας μίλησε στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργάνωσε στη Σόφια το Βουλγαρικό-Ελληνικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (BHCCI) σε συνεργασία με το Βουλγαρικό Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο και με τίτλο «Ελλάδα και Βουλγαρία: Στρατηγική Συνεργασία».
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στην ομιλία του στο Επιχειρηματικό Φόρουμ μίλησε για τις ισχυρές οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Βουλγαρίας και για την θετική πορεία και τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στους στόχους, τις προκλήσεις και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των αποδοχών, τη μείωση του δημοσίου χρέους, την αύξηση των επενδύσεων και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές.
Ο κ.Δήμας παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν τη δυναμική τάση που έχουν αποκτήσει οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας.
Υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο του NATO, και τη σπουδαιότητα της ένταξης της Βουλγαρίας στη Συνθήκη Σένγκεν από 01/01/2025 με την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών σε εμβληματικά έργα συνδεσιμότητας, που σχετίζονται με τις μεταφορές, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, και βεβαίως, την επιχειρηματικότητα.
Στο επιχειρηματικό φόρουμ συμμετέχουν περίπου 100 επιχειρήσεις, από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, αλλά και από τη Ρουμανία, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της τεχνολογικής καινοτομίας, των ακινήτων, του τουρισμού και του εμπορίου.
Με τη λήξη των εργασιών, ο κ. Δήμας ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της Κυβέρνησης της Βουλγαρίας για την εξαιρετική φιλοξενία, την υποδοχή και τη συνεργασία και τους προσέφερε ως δώρο κρασί από τη Νεμέα Κορινθίας.
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής: «Η Βουλγαρία είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας και οι διμερείς μας σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Είναι γεγονός πως ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να επενδύσουν από τη μία στην άλλη χώρα και αντίστροφα, και μάλιστα ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δυο χώρες ενισχύεται διαρκώς την τελευταία τριετία.
Κοινός μας στόχος είναι να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τις οικονομικές μας σχέσεις σε επίπεδο επενδύσεων και να χτίσουμε ακόμα πιο ισχυρές γέφυρες συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των ελληνικών και βουλγαρικών επιχειρήσεων. Υπογραμμίσαμε σήμερα εδώ στη Σόφια επίσης, την ανάγκη για ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και την Ν.Α Ευρώπης, σε μια περίοδο με έντονες γεωπολιτικές προκλήσεις».


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας