
Σημάδια «ενηλικίωσης» έδειξε αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την εν πολλοίς αναμενόμενη διόρθωση, μετά μάλιστα από ένα εντυπωσιακό σερί εννέα ανοδικών εβδομάδων να μην απειλεί εν τέλει σοβαρά τις στηρίξεις του, αλλά και να δίνει το μήνυμα ότι οι καταλύτες που έχουν οδηγήσει την τετραετή bull market να παραμένουν εν ισχύ.
Ένα μήνυμα που ενισχύθηκε μάλιστα από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα, από δεικτοβαρείς και σηματωρούς εισηγμένες, όπως επίσης και από τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι και τη νέα χρονιά δεν θα έχουμε κάποια «δυσάρεστη» έκπληξη από το μέτωπο της οικονομίας.
Ο Φεβρουάριος ολοκληρώθηκε με τον γενικό δείκτη απλά να ροκανίζει λίγο τα κέρδη του μήνα, τα οποία κινήθηκαν κοντά στο 3,8%, με την πλειονότητα μάλιστα των τίτλων της αγοράς να κλείνουν επίσης τον μήνα με θετικό πρόσημο, παρά το ότι η εικόνα ήταν διαφορετική την τελευταία εβδομάδα. Φυσιολογικό, όμως, το φαινόμενο η κόπωση των long να οδηγεί σε πυκνότερες «επισκέψεις στο ταμείο» για όσους ικανοποιούνται με την απόδοση των τελευταίων εβδομάδων.
Ωρίμανση
Σε ένα δύσκολο ομολογουμένως διεθνές περιβάλλον, το άλλοτε «σπασμωδικό» ΧΑ έδειξε να διαχειρίζεται τις πιέσεις, ακόμη και αν οι άμυνες βγήκαν από τις δεικτοβαρείς μετοχές, όπως η Coca Cola. Πράγματι, η μετοχή της ήταν αυτή που ξεχώρισε ως ο τίτλος – βράχος, με την επίδοση του +21% τον Φεβρουάριο, αλλά και του +4% της τελευταίας εβδομάδας να αποτυπώνει το ρόλο της.
Οριακά ανέτρεψε το αρνητικό πρόσημο της εβδομάδας και η Εθνική, προσφέροντας και αυτή με τη σειρά της στήριξη, ενώ η Alpha Bank έκανε τη διαφορά στην τελευταία ημέρα της εβδομάδας. Θετική και η συμβολή της Eurobank, του Σαράντη και της Helleniq Energy.
Από τους “μικρότερους”, ΑΒΑΞ (+16%), ΕΚΤΕΡ (+12%) και Κύπρου (+6%), ήταν αυτοί που ξεχώρισαν τον Φεβρουάριο, διατηρώντας μάλιστα σε υψηλά επίπεδα τις επιδόσεις τους ακόμη και στην τελευταία εβδομάδα της διόρθωσης.
Η επόμενη ημέρα
Η άνοιξη έρχεται εποχιακά με την αγορά να έχει δώσει τα διαπιστευτήρια της, αλλά και να αποζητά νέους καταλύτες προκειμένου να μπορέσει να σταθεί σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον και ένα απαιτητικό εγχώριο. Ένα περιβάλλον που αν μη τι άλλο αυξάνει τη μεταβλητότητα και τροφοδοτεί τις διαφοροποιήσεις και το κόστος κινδύνου των χαρτοφυλακίων, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που η εγχώρια αγορά βρέθηκε πλησίον ή και στους στόχους της νέας χρονιάς πολύ νωρίτερα ακόμη και από αυτό που περίμεναν οι πιο αισιόδοξοι.
Σε κάθε περίπτωση, διαγραμματικά, η μεγάλη τάση του ΓΔ παραμένει ανοδική και θα χρειαστούν «εξόφθαλμες» διασπάσεις στηρίξεων ώστε να ανατραπεί. Άλλωστε τα εταιρικά θεμελιώδη παραμένουν ισχυρά και αυτό δεν το αλλάζει η μέχρι τώρα πορεία της οικονομίας.
Δεδομένων των συνθηκών, η συμπαγής αφομοίωση, το «χώνεμα» δηλαδή των νέων επιπέδων της γενικότερης ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, είναι στην παρούσα φάση ακόμη σημαντικότερο ίσως και από την «υπόσχεση» γρήγορης καταγραφής νέων υψηλών σε… «αχαρτογράφητα ύδατα».
Οι καταλύτες
Σε κάθε περίπτωση ο Μάρτιος αρχίζει με τις θεμιτές κινήσεις αναδιάρθρωσης θεσμικών χαρτοφυλακίων να συνεχίζονται, όπως είναι φυσιολογικό. Η παρελκυστική εμπορική πολιτική της νέας αμερικανικής ηγεσίας, η στασιμότητα των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης, η διαφορά των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, αλλά και η γεωπολιτική αβεβαιότητα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανεβάσουν το κόστος ρίσκου στις αγορές.
Στο εσωτερικό πεδίο, η αγορά περιμένει να δει να επιβεβαιώνονται οι καλές επιδόσεις της οικονομίας, να βρει και πάλι ρυθμό το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, ειδικά εκείνο που συνδέεται με την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά η ομολογουμένως μεγάλη κινητικότητα στο μέτωπο των επιχειρηματικών deals.
Ειδικά στο τελευταίο μέτωπο το επόμενο διάστημα αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, ειδικά στον ενεργειακό κλάδο και στον κλάδο της πληροφορικής, ενώ στο επίκεντρο είναι και ο κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω μεγάλων projects.
Συνολικά, όπως επισημαίνουν και οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, πλέον αναμένουμε τη διαχείριση της ρευστότητας που «περιμένει στη γωνία», από ποιο επίπεδο και με ποιο πιθανό έναυσμα θα ευαισθητοποιηθεί ώστε να πάρει την θέση όσων αποχωρούν. Επιπλέον, κρίσιμες θα είναι οι επόμενες αξιολογήσεις ελληνικής Οικονομίας και ΧΑ από τους ξένους Οίκους, οι νέες τιμές-στόχοι των αναλυτών κλπ.


Latest News

Κράτησε τις 1.700 μονάδες το ΧΑ, έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα
Ο Απρίλιος αποδεικνύεται «πολύ σκληρός για να πεθάνει» υπερασπίζοντας την φήμη του, ως τον καλύτερο μήνα του έτους

Οπισθοχωρεί στην άμυνα το Χρηματιστήριο - Πιέσεις στους πρωταγωνιστές του Απριλίου
Πολλά χαρτοφυλάκια αποζητούν την κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P