
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε ότι αναμένει ότι η αμερικανική αγορά κατοικίας θα ανακάμψει, αφού οι πρόσφατοι δείκτες ήταν κατώτεροι των προβλέψεων, και βλέπει τη δυνατότητα να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ «γρήγορα».
«Προς το παρόν εξακολουθούμε να ζούμε τον πληθωρισμό του Μπάιντεν», δήλωσε ο Μπέσεντ σε συνέντευξή του στο Bloomberg, αναφερόμενος στον ισχυρισμό της κυβέρνησης Τραμπ ότι ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν οδήγησε τις τιμές των καταναλωτών σε άνοδο με τις οικονομικές πολιτικές του.
«Κατά τους επόμενους έξι έως 12 μήνες, καθώς απελευθερώνουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο, κάνουμε γεωτρήσεις για περισσότερη αμερικανική ενέργεια και φέρνουμε βεβαιότητα για την παράταση των φοροελαφρύνσεων του 2017, θα μπορούσαμε πολύ γρήγορα να επιστρέψουμε στον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του 2%», δήλωσε ο Μπέσεντ.
Οι δυσκολίες με τον πληθωρισμό και τι λέει ο Μπέσεντ για τα ομόλογα
Ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών μίλησε λίγες ώρες αφότου ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed έδειξε αύξηση 2,6% σε ετήσια βάση για τον Ιανουάριο. Ο λεγόμενος βασικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και τα ενεργειακά είδη, αυξήθηκε κατά 0,3% από τον Δεκέμβριο, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων τριών μηνών.
Οι ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κολλώδης, ή ακόμη και θα επιταχυνθεί καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτελεί αυξήσεις δασμών σε εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, έχουν τροφοδοτήσει τις ανησυχίες για το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού που επίσης παραμένει σημαντικά υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία.
Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών τίτλων, για τους οποίους ο Μπέσεντ επανέλαβε ότι αποτελούν στόχο του, είναι περίπου 4,2%, σε σύγκριση με μέσο όρο περίπου 2,5% την τελευταία δεκαετία. Αυτό έχει διατηρήσει το κόστος δανεισμού για τα 30ετή στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου – τα οποία χρησιμοποιούν τα κρατικά ομόλογα ως σημείο αναφοράς – πολύ πάνω από το 6%, δημιουργώντας αντίθετο άνεμο για την αγορά κατοικίας της χώρας.
Οι εκκρεμείς πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ τον Ιανουάριο, καθώς ο βαρύς χειμώνας επιβράδυνε τη δραστηριότητα και οι καταναλωτές αντιδρούσαν στις υψηλές τιμές και τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων. Η έναρξη κατασκευής κατοικιών επιβραδύνθηκε επίσης τον Ιανουάριο, καθώς οι κατασκευαστές απέσυραν την κατασκευή μονοκατοικιών και πολυκατοικιών εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το κόστος δανεισμού και τα απούλητα ακίνητα.


Latest News

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα