
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου SoftBank, Μασαγιόσι Σον, σχεδιάζει να δανειστεί 16 δισεκατομμύρια δολάρια για να επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως δήλωσαν στελέχη της εταιρείας σε τράπεζες την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε το Σάββατο ο ειδησεογραφικός ιστότοπος τεχνολογίας The Information, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Ιάπωνας επενδυτής τεχνολογίας ενδέχεται να δανειστεί άλλα 8 δισ. δολάρια στις αρχές του 2026, πρόσθεσε το δημοσίευμα. Το Reuters ανέφερε τον Ιανουάριο ότι η SoftBank βρίσκεται σε συνομιλίες για να επενδύσει έως και 25 δισεκατομμύρια δολάρια στον ιδιοκτήτη της ChatGPT OpenAI, καθώς ο ιαπωνικός όμιλος συνεχίζει να επεκτείνεται στον τομέα.
Η επένδυση της SoftBank θα προστεθεί στα 15 δισ. δολάρια που έχει ήδη δεσμευτεί για την Stargate, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο άτομο που γνωρίζει το θέμα. Το The Information ανέφερε προηγουμένως ότι η SoftBank σχεδίαζε να επενδύσει συνολικά 40 δισεκατομμύρια δολάρια στην Stargate και την OpenAI και είχε ξεκινήσει συνομιλίες για να δανειστεί έως και 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση, υποστηριζόμενη από τα εισηγμένα στο χρηματιστήριο περιουσιακά της στοιχεία.
Η Stargate είναι μια κοινοπραξία της Oracle, της OpenAI και της SoftBank, η οποία σχεδιάζει να επενδύσει έως και 500 δισ. δολάρια για να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν μπροστά από την Κίνα και άλλους αντιπάλους στην παγκόσμια κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης. Το εγχείρημα ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον Son της SoftBank, τον διευθύνοντα σύμβουλο της OpenAI Σαμ Άλτμαν και τον πρόεδρο της Oracle Λάρι Έλισον στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.
Στο κόκκινο οι επενδύσεις του Vision Fund της Softbank
Ο όμιλος της SoftBank ανακοίνωσε πρόσφατα τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου σύμφωνα με τα οποία εμφανίζει απώλειες, καθώς οι επενδύσεις στο πλαίσιο του Vision Fund της (ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων που ιδρύθηκε το 2017) έπεσαν στο κόκκινο. Τα έσοδα της ιαπωνικής εταιρείας έχασαν επίσης τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Πιο συγκεκριμένα, η SoftBank ανακοίνωσε έσοδα 1,83 τρισ. γιεν έναντι 1,84 τρισεκατομμυρίων γεν και καθαρή ζημία 369,17 δισ. γιεν έναντι κερδών 298,53 δισ. γιεν, το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.
Οι επενδύσεις του Vision Fund της εταιρείας σημείωσαν απώλειες 352,75 δισεκατομμυρίων γιεν για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Οι επενδύσεις του Vision Fund παρουσίαζε κέρδη για τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.
Ο ευρύτερος τομέας του Vision Fund – ο οποίος επηρεάζει το διοικητικό κόστος, τις διακυμάνσεις του νομίσματος, μεταξύ άλλων – ανέφερε ζημία 309,93 δισεκατομμυρίων γεν κατά τη διάρκεια του τριμήνου.
Η SoftBank ανέφερε πτώση 2,1% σε τριμηνιαία βάση στις εταιρείες του δημόσιου χαρτοφυλακίου Vision Fund 1, κυρίως λόγω της πτώσης της τιμής της μετοχής της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Coupang. Τα τελευταία χρόνια, η SoftBank έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από αμφιλεγόμενες επενδύσεις υψηλής αξίας σε εταιρείες που έχουν δυσκολευτεί ή έχουν υποβαθμίσει τις αποτιμήσεις τους.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια