
Η κινεζική startup τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek το Σάββατο αποκάλυψε ορισμένα στοιχεία κόστους και εσόδων που σχετίζονται με τα επιτυχημένα μοντέλα V3 και R1, υποστηρίζοντας θεωρητικό λόγο κόστους-κέρδους έως και 545% την ημέρα, αν και προειδοποίησε ότι τα πραγματικά έσοδα θα ήταν σημαντικά χαμηλότερα, αναφέρει το Reuters.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία με έδρα το Hangzhou αποκαλύπτει πληροφορίες σχετικά με τα περιθώρια κέρδους της από λιγότερο υπολογιστικά εντατικές εργασίες «συμπερασμάτων», το στάδιο μετά την εκπαίδευση που περιλαμβάνει εκπαιδευμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που κάνουν προβλέψεις ή εκτελούν εργασίες, όπως μέσω chatbots.
Η αποκάλυψη θα μπορούσε να κλονίσει περαιτέρω τις μετοχές της τεχνητής νοημοσύνης εκτός Κίνας που σημείωσαν βουτιά τον Ιανουάριο μετά την αύξηση της δημοτικότητας των chatbot ιστού και εφαρμογών που τροφοδοτούνται από τα μοντέλα R1 και V3.
Το sell-off προκλήθηκε εν μέρει από τους ισχυρισμούς της DeepSeek ότι ξόδεψε λιγότερα από 6 εκατομμύρια δολάρια για τα τσιπ που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση του μοντέλου, πολύ λιγότερα από όσα ξόδεψαν οι αντίπαλοι των ΗΠΑ όπως το OpenAI.
Αμφισβήτηση
Τα τσιπ που χρησιμοποίησε η DeepSeek, το H800 της Nvidia, είναι επίσης πολύ λιγότερο ισχυρά από αυτά στα οποία έχουν πρόσβαση η OpenAI και άλλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης των ΗΠΑ, κάνοντας τους επενδυτές να αμφισβητούν ακόμη περισσότερο τις δεσμεύσεις των αμερικανικών εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης να ξοδέψουν δισεκατομμύρια δολάρια σε τσιπ αιχμής.
Η DeepSeek είπε σε μια ανάρτηση στο GitHub που δημοσιεύθηκε το Σάββατο ότι αν υποτεθεί ότι το κόστος ενοικίασης ενός τσιπ H800 είναι 2 $ ανά ώρα, το συνολικό ημερήσιο κόστος συμπερασμάτων για τα μοντέλα V3 και R1 είναι 87.072 $. Αντίθετα, τα θεωρητικά ημερήσια έσοδα που παράγονται από αυτά τα μοντέλα είναι 562.027 $, οδηγώντας σε αναλογία κόστους-κέρδους 545%. Σε ένα χρόνο αυτό θα ανερχόταν σε μόλις περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.
Ωστόσο, η εταιρεία πρόσθεσε ότι τα “πραγματικά έσοδά της είναι σημαντικά χαμηλότερα” επειδή το κόστος χρήσης του μοντέλου V3 είναι χαμηλότερο από το μοντέλο R1, μόνο ορισμένες υπηρεσίες δημιουργούν έσοδα καθώς η πρόσβαση στον ιστό και τις εφαρμογές παραμένει δωρεάν και οι προγραμματιστές πληρώνουν λιγότερα σε ώρες εκτός αιχμής.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες