Η Boeing μπορεί να ήλπιζε ότι η προσφορά 1 εκατομμυρίου δολαρίων για το ταμείο ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ θα διευκόλυνε τις σχέσεις με τον επερχόμενο πρόεδρο της Αμερικής. Ωστόσο, «όχι χαρούμενος» ήταν η ετυμηγορία που εξέδωσε στις 20 Φεβρουαρίου, όπως υπογραμμίζει ο Economist σε σχετικό δημοσίευμά του.

Ακόμα κι αν η Boeing μπορέσει να αποκαταστήσει τη φήμη της και να αυξήσει την παραγωγή της, η Airbus θα διατηρήσει το προβάδισμά της στα αεροσκάφη στενής ατράκτου για κάποιο χρονικό διάστημα

Η δυσαρέσκεια του Τραμπ αφορά ένα συμβόλαιο που υπέγραψε ο αμερικανικός κολοσσός της αεροδιαστημικής κατά την πρώτη του θητεία για να αντικαταστήσει τα δίδυμα αεροπλάνα που χρησιμεύουν ως Air Force One. Τα νέα τζετ, που θα έπρεπε να είχαν φτάσει εγκαίρως για τη δεύτερη θητεία του Τραμπ, ενδέχεται να μην παραδοθούν πλέον κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας του στον Λευκό Οίκο, μετά από δυσκολίες με τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις απαιτούμενες προσαρμογές και την έλλειψη εργαζομένων με τη σωστή άδεια ασφαλείας. Ο κ. Τραμπ είπε ότι σκέφτεται να αγοράσει μεταχειρισμένα.

Η μόνη παρηγοριά για την Boeing είναι ότι ο πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι «δεν θα σκεφτόταν την Airbus». Είναι μια σπάνια νίκη για την αμερικανική αεροναυπηγική βιομηχανία έναντι του ιστορικού ευρωπαϊκού αντιπάλου της, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει στην παραγωγή και τις παραδόσεις επιβατικών αεροσκαφών, την κύρια δραστηριότητα και για τις δύο εταιρείες. Ακόμα κι έτσι, η Airbus δεν έχει εκμεταλλευτεί πλήρως τα προβλήματα της Boeing. Αυτό θα μπορούσε να αφήσει το καθιερωμένο δίπολο της διεθνούς βιομηχανίας κατασκευής αεροσκαφών εκτεθειμένο σε πιθανό τρίτο ανταγωνιστή.

Τα πρόσφατα ετήσια αποτελέσματα των κατασκευαστών αεροπλάνων επιβεβαίωσαν την άνοδο της Airbus, με έσοδα 69 δισ. ευρώ (72 δισ. δολάρια) και λειτουργικό κέρδος 5,4 δισ. ευρώ πέρυσι, έναντι 66 δισ. δολαρίων εσόδων και ζημιών 10,7 δισ. δολαρίων για την Boeing. Η Airbus παρέδωσε 766 αεροπλάνα το 2024, ενώ η Boeing  μόλις 348.

Η αυξανόμενη διαφορά μεταξύ των δύο εταιρειών είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της προσπάθειας της Boeing να κατασκευάζει εμπορικά αεροσκάφη. Οι ρυθμιστικές αρχές επενέβησαν για να παρακολουθήσουν τον ποιοτικό έλεγχο μετά από μια αποκόλληση κατά τη διάρκεια της πτήσης ενός πάνελ σε ένα 737 MAX, τη ναυαρχίδα των αεροσκαφών στενού αμαξώματος jet της Boeing, στις αρχές του 2024. Αυτό το περιστατικό ακολούθησε τη συντριβή δύο αντίστοιχων αεροπλάνων πριν από έξι χρόνια, που συνδέθηκε με ελαττωματικό λογισμικό ελέγχου πτήσης, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την καθήλωση ολόκληρου του στόλου για 20 μήνες. Μια απεργία 33.000 εργαζομένων στα τέλη του περασμένου έτους, η οποία σταμάτησε την παραγωγή των περισσότερων αεροπλάνων για σχεδόν οκτώ εβδομάδες, έχει επιδεινώσει την κατάσταση για τον κατασκευαστή αεροπλάνων.

H Βoeing σταθερά πίσω από την Airbus

Ακόμα κι αν η Boeing μπορέσει να αποκαταστήσει τη φήμη της και να αυξήσει την παραγωγή της, η Airbus θα διατηρήσει το προβάδισμά της στα αεροσκάφη στενής ατράκτου για κάποιο χρονικό διάστημα. Η αμερικανική εταιρεία ελπίζει να αυξήσει τον ρυθμό παραγωγής 737 max σε περίπου 38 αεροπλάνα ανά μήνα αργότερα φέτος. Η Airbus παραδίδει ήδη περίπου 50 το μήνα από την ανταγωνιστική της οικογένεια αεροσκαφών Α320 και ελπίζει να τα αυξήσει σε περίπου 75 έως το 2027.

Ωστόσο, και οι δύο εταιρείες δέχονται πιέσεις από τις αλυσίδες εφοδιασμού που δίνουν μάχη να ανακάμψουν μετά από σοβαρές περικοπές και προβλήματα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και το προβάδισμα της Airbus στα αεροσκάφη στενής ατράκτου δεν αντικατοπτρίζεται στα ευρείας ατράκτου. Το 2024 η Boeing παρέδωσε 83 αεροπλάνα με δύο διαδρόμους, μόλις έξι λιγότερα από την Airbus. Το Α220, ένα μικρότερο επιβατικό τζετ, παραμένει ασύμφορο και η παραγωγή του Α320 δεν αυξήθηκε σχεδόν καθόλου το 2024. Και οι δύο εταιρείες μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και σε άλλα τμήματα. Ο αμυντικός και διαστημικός βραχίονας της Boeing έχει χάσει χρήματα εδώ και τρία χρόνια. Η διαστημική επιχείρηση της Airbus είχε χρεώσεις ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι εν μέσω προβλημάτων στη δορυφορική της μονάδα.

Με το συνδυασμένο ανεκτέλεστο των δύο κορυφαίων εταιρειών του κλάδου να φτάνει τις 14.000 παραγγελίες, οι επίδοξοι ανταγωνιστές θέλουν να μειώσουν την απόσταση που τους χωρίζει. Η μία εταιρεία είναι η COMAC, η κρατική εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων της Κίνας. Το αεροσκάφος στενού αμαξώματος C919 δεν θα αποτελέσει μεγάλη απειλή για κάποιο χρονικό διάστημα – μόλις 30 παραδόσεις έχουν προγραμματιστεί για το 2025 – αλλά θα μπορούσε τελικά να πάρει μερίδιο αγοράς στην Κίνα και αλλού. Οι φήμες γίνονται όλο και πιο έντονες ότι η Embraer, μια βραζιλιάνικη εταιρεία κατασκευής μικρότερων περιφερειακών αεροσκαφών, πιθανώς να καταφέρει να μπεί σφήνα στο δίπολο Airbus-Boeing.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή