
Σε λίγες ημέρες, στις 26 Μαρτίου, η διοίκηση της ΔΕΗ υπό τον πρόεδρο και CEO Γιώργο Στάσση ανακοινώνουν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το 2024.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η διοίκηση Στάσση δείχνει να πιάνει τον αναθεωρημένο στόχο για EBITDA 1,8 δισ. ευρώ
Τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα στη ΔΕΗ, τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας σε μία περίοδο κατά την οποία η ελληνική κεφαλαιαγορά δείχνει να κυριαρχείται από κινήσεις rebalancing των επενδυτικών χαρτοφυλακίων αλλά και να χτίζει άμυνες απέναντι στις γεωπολιτικές αναταράξεις που προκαλούν οι απόπειρες ΗΠΑ και Κίνας να χτίσουν τείχη προστατευτισμού στις οικονομίες τους. Η πορεία της ΔΕΗ αναμένεται με ενδιαφέρον μετά και τον σκεπτικισμό που επικρατεί αναφορικά με τις αναπτυσσόμενες ταχύτητες στην απανθρακοποίηση.
Ο στόχος της ΔΕΗ για EBITDA 1,8 δισ. ευρώ το 2024
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η διοίκηση Στάσση δείχνει να πιάνει τον αναθεωρημένο στόχο για EBITDA 1,8 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2024 η ΔΕΗ έθετε τον πήχη της επαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας για 1,7 δισ. ευρώ.
Η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ εντός κι εκτός συνόρων, όπως και η εξαγορά των assets της ENEL στη Ρουμανία δίνει στον ελληνικό ενεργειακό όμιλο τα EBITDA που στόχευσε, δηλαδή τα 1,8 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ αναμένεται να προχωρήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη διανομή μερίσματος. Το μέρισμα θα είναι, όπως όλα δείχνουν, υψηλότερο 60% για τη χρήση του 2024 σε σχέση με το 2023. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό εκτιμάται ότι θα κινηθεί πέριξ των 0,40 ευρώ από 0,25 ευρώ ανά μετοχή.
Πιο ψηλά τα EBITDA για το 2025 και χωρίς φρένο οι επενδύσεις σε ΑΠΕ
Πηγές της αγοράς σημειώνουν στον ΟΤ, ότι αναμένουν από τη διοίκηση Στάσση guidance για EBITDA στα 2 δισ. ευρώ το 2025 και για μέρισμα στα 0,60 ευρώ ανά μετοχή.
Οι προαναφερόμενες επιδόσεις, όπως παρατηρούν οι ίδιοι αναλυτές, θα καταγραφούν εν μέσω αξιοσημείωτων αντοχών που επιδεικνύει ο όμιλος εν μέσω αναταράξεων στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας.
Ο όμιλος ΔΕΗ συνεχίζει να στηρίζει την τιμολογιακή πολιτική στήριξης των πελατών, στρατηγική που ακολουθεί χωρίς να ζορίζει τον υγιή ισολογισμό της εισηγμένης, η οποία πλέον έχει θωρακίσει τα θεμελιώδη μεγέθη της.
Υπό το ίδιο πρίσμα, οι πληροφορίες αναφέρουν πώς ο όμιλος ΔΕΗ θα συνεχίσει κανονικά και χωρίς φρένο το επενδυτικό πρόγραμμα των 10,1 δισ. ευρώ για την τριετία 2025 – 2027. Για το 2025 και το 2026 θα δαπανήσει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων. Για κάθε χρονιά οι επενδύσεις ανέρχονται στα 3,7 δισ. ευρώ με το 51% των επενδύσεων να κατευθύνονται στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει την ανάπτυξη ΑΠΕ ισχύος 6,3 GW σε Ελλάδα και εκτός συνόρων με στόχο το 2027 να φτάσει τα 11,8 GW.
Οι εκτιμήσεις ειδικών της αγοράς, θέλουν τη ΔΕΗ παρά τον γενικότερο σκεπτικισμό για το φρενάρισμα των επενδύσεων στις ΑΠΕ να συνεχίζει απρόσκοπτα τον πράσινο μετασχηματισμό της με δεδομένη την άντληση λειτουργικής κερδοφορίας της τάξης των 600 εκατ. ευρώ από αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έως το 2027.
Ορόσημο αυτής της διαδρομής αποτελεί το 2026 οπότε και η ΔΕΗ θα σβήσει και την τελευταία λιγνιτική μονάδα.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ