
Το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, Great Sea Interconnector (GSI), συνεχίζει να περνά από 40 κύματα… ως προς την υλοποίηση του.
Οι αβεβαιότητες παραμένουν στο γεωπολιτικό πεδίο και ιδίως μετά την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ, ενώ νωπές παραμένουν οι μνήμες από το επεισόδιο του περασμένου Ιουλίου όταν το ειδικό σκάφος που είχε ναυλώσει η γαλλική κατασκευαστική εταιρεία Nexans επιχειρώντας να πραγματοποιήσει έρευνες βυθού στα διεθνή ύδατα Καρπάθου – Κάσου βρέθηκε περικυκλωμένο από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Η γεωπολιτική διάσταση και οι νέες αβεβαιότητες που προκαλούνται μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ αλλά και τις προτεραιότητες που αναλαμβάνουν η Ε.Ε. και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρον φαίνεται πώς κυριαρχούν ως προς την εκτέλεση του έργου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
Το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου και το πάγωμα πληρωμών
Το μεγάλο έργο για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου και πιο συγκεκριμένα η πορεία υλοποίησης του βρίσκεται υπό την ευθύνη των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εξωτερικών.
Η γεωπολιτική διάσταση και οι νέες αβεβαιότητες που προκαλούνται μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ αλλά και τις προτεραιότητες που αναλαμβάνουν η Ε.Ε. και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρον φαίνεται πώς κυριαρχούν ως προς την εκτέλεση του έργου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο ΑΔΜΗΕ πάγωσε τις πληρωμές εκκρεμών δόσεων ύψους 70 εκατ. ευρώ προς τη γαλλική Nexans.Καταβολές που έπρεπε να γίνουν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.
Κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν στον ΟΤ, πώς «η κίνηση του ΑΔΜΗΕ έρχεται σε συνεννόηση με τη γαλλική Nexans ώστε να μη σταματήσει η παραγωγή του καλωδίου μήκους περίπου 900 χλμ. Η παύση πληρωμών του Διαχειριστή γίνεται ώστε να περιοριστεί η έκθεση του απέναντι στις αβεβαιότητες».
Η κυβερνητική κάλυψη είναι φανερή στις εξελίξεις αυτές με δεδομένες τις γεωπολιτικές προκλήσεις. Γεγονότα τα οποία δεν μπορούν να προβλεφθούν και ιδίως στη φάση που βρίσκεται το έργο. Και αυτή προβλέπει τις έρευνες στα διεθνή ύδατα για την χάραξη της διαδρομής που θα ακολουθήσει το υποθαλάσσιο καλώδιο.
Πιθανό «ναυάγιο» θα οδηγήσει αφενός στην ενεργοποίηση ρητρών που έχουν οι Γάλλοι της Nexans έναντι του ΑΔΜΗΕ για την ανάληψη του κατασκευαστικού αντικειμένου ύψους 1,4 δισ. ευρώ αλλά και υποχρεώσεις αποζημίωσης του Διαχειριστή με βάση και τα όσα προβλέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο του έργου.
Η τύχη του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου και ο τελικός λογαριασμός
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου βρίσκεται σε ακόμη μία κρίσιμη καμπή.
Η τύχη του έργου καθορίζεται πλέον από τον γεωπολιτικό παράγοντα με την ανάγκη ανανέωσης της στήριξης του project των 1,9 δισ. ευρώ και από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
Πιθανό «ναυάγιο» θα οδηγήσει αφενός στην ενεργοποίηση ρητρών που έχουν οι Γάλλοι της Nexans έναντι του ΑΔΜΗΕ για την ανάληψη του κατασκευαστικού αντικειμένου ύψους 1,4 δισ. ευρώ αλλά και υποχρεώσεις αποζημίωσης του Διαχειριστή με βάση και τα όσα προβλέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο του έργου.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει έως τώρα πληρώσει 200 εκατ. ευρώ στη Nexans ενώ έχει εισπράξει και προκαταβολή 160 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή επιδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε ο ΑΔΜΗΕ σε περίπτωση που το έργο «καθυστερήσει ή ματαιωθεί εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων εκτός του ελέγχου, ευθύνης και υπαιτιότητας του φορέα υλοποίησης και των συμβαλλόμενων με αυτόν προμηθευτών και αναδόχων» τότε θα αποζημιωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 13% των δαπανών. Συνολικά από την Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει το 50% των δαπανών. Το υπόλοιπο 37% θα το ανακτήσει μέσω απόφασης της ΡΑΑΕΥ η οποία θα ζητήσει το ποσό από τους καταναλωτές.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ