
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η αναβίωση του αγωγού πετρελαίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας καθώς κλείνουν σταδιακά και οι τελευταίες εκκρεμότητες για την επανεκκίνηση της λειτουργίας του. Μάλιστα, χθες ο γενικός διευθυντής περιβαλλοντικής πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος υπέγραψε την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), 15ετούς διάρκειας, για το «Ελληνικό Τμήμα του Αγωγού Μεταφοράς Προϊόντων Πετρελαίου Θεσσαλονίκη-Σκόπια».
Το έργο αφορά στην επαναλειτουργία του υφιστάμενου αγωγού, ο οποίος έχει αναβαθμιστεί για τη μεταφορά διυλισμένων προϊόντων (πετρέλαιο κίνησης/Diesel) από τις εγκαταστάσεις στο συγκρότημα Διαβατών της HELLENiQ ENERGY στη Θεσσαλονίκη έως την περιοχή των Ευζώνων στα ελληνικά σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.
Όσον αφορά στο τμήμα του έργου επί σκοπιανών εδαφών, παρότι είχε πάρει το “πράσινο φως” από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή ενέργειας της γειτονικής χώρας, εδώ και καιρό «σέρνονταν» διάφορες εκκρεμότητες που αφορούσαν διάφορα τεχνικά ζητήματα, αδειοδοτήσεις κ.ά.. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» πηγές της HELLENiQ ENERGY «τα απαιτούμενα βήματα ολοκληρώνονται σταδιακά με σκοπό την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού σύντομα, καθώς διευθετούνται εκκρεμότητες που είχαν ταλαιπωρήσει το έργο στο παρελθόν».

Δεν είναι τυχαίο ότι, τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κ. Χρίστιαν Μίτσκοσκι είχε δηλώσει (στο περιθώριο συνάντησης που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογό του της Σερβίας κ. Μίλος Βούτσεβιτς) ότι ο αγωγός μεταφοράς πετρελαϊκών προϊόντων που συνδέει τη χώρα του με την Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της έναρξης λειτουργίας, αναφερόμενος παράλληλα και στην προοπτική επέκτασής του προς τη Σερβία.
Οι πρώτες προσπάθειες επαναλειτουργίας του είχαν γίνει ήδη από το 2016 – 2017 ενώ είχε τεθεί και στην ατζέντα της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, πΓΔΜ και ΗΠΑ το 2020 κατά την επίσκεψη του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικ Πομπέο. Ο αγωγός είχε κατασκευαστεί το 2002, προκειμένου να συνδέσει το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης με εκείνο στα Σκόπια της ΟΚΤΑ, εταιρεία που είχαν εξαγοράσει το 1998 τα ΕΛΠΕ (νυν HELLENiQ ENERGY). Ο αγωγός που μετέφερε αργό πετρέλαιο σταμάτησε να λειτουργεί το 2013 καθώς τότε τα ΕΛΠΕ είχαν κρίνει ως ασύμφορη τη δραστηριότητα της διύλισης στις εγκαταστάσεις της ΟΚΤΑ.
Ο αγωγός της εταιρείας πετρελαιαγωγού VΑRDAX – 80% ΕΛΠΕΤ Βαλκανική ΑΕ (θυγατρική της HELLENiQ ENERGY) και 20% NAVTOVOD – Naftovod Dooel Skopjie (κρατική εταιρεία της Βόρειας Μακεδονίας) – έχει συνολικό μήκος περίπου 213 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 69,7 χλμ. οδεύουν εντός ελληνικών εδαφών. Διέρχεται κυρίως από αγροτικές, θαμνώδεις και δασικές εκτάσεις στα όρια των δήμων Κορδελιού-Ευόσμου, Δέλτα, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνος, Κιλκίς και Παιονίας και έχει μεταφορική δυναμικότητα που ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια τόνους (πετρέλαιο κίνησης/Diesel) ετησίως. Ο αγωγός είναι απολύτως έτοιμος να λειτουργήσει, καθώς, πέρα από την προβλεπόμενη συντήρησή του όσο διάστημα βρίσκεται σε αδράνεια, έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος των αγωγών, εργασίες που επέκτειναν την ωφέλιμη διάρκεια ζωής του έως τον Ιούνιο του 2051.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ