![Ουκρανία: Η βοήθεια σε όπλα και οι μεγαλύτεροι δωρητές [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ABRAMS.jpg)
Λίγες ώρες μετα την «επεισοδιακή» -τηλεοπτική για ορισμένους- κόντρα ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκυ στο Λευκό Οίκο, ανοιξε η συζήτηση για τα όρια της υποστήριξης του Κιέβου απο τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στο πλαίσιο του ήδη βεβαρυμένου κλίματος.
Πλέον, η υποστήριξη των κρατών της Δύσης έχει ξεπεράσει τα 250 δισ. δολάρια στη διάρκεια των τριών ετών που διαρκεί η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση. Η ενίσχυση περιλαμβάνει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια. Κι ενώ στην παροχή στρατιωτικου εξοπλισμού πρωταγωνιστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, στην οικονομική βοήθεια κυριαρχούν οι ευρωπαικές χώρες.
Μόλις πριν ένα μήνα η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής δήλωνε ότι «η Ευρώπη έχει παράσχει σχεδόν 134 δισεκατομμύρια ευρώ στήριξης στην Ουκρανία».
Ωστόσο, το κρίσιμο είναι τωρα η αναστολή της αμερικανικής βοηθειας που αποφάσισε η κυβέρνηση Τραμπ, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία προκειμένου οι δυο αντιμαχόμενες πλευρες να οδηγηθούν σε συμφωνία ειρήνευσης. Η απόφαση, οπως ειναι αναμενόμενο, επηρεάζει τις παραδόσεις πυρομαχικών, οχημάτων και άλλου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών που συμφωνήθηκαν όταν πρόεδρος ήταν ο Τζο Μπάιντεν.
Πάντως, η αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας από την Ουάσιγκτον δεν θα οδηγήσει σε ξαφνική κατάρρευση των αμυντικών γραμμών της Ουκρανίας, αλλά θα μπορούσε να έχει πραγματικό αντίκτυπο στον πόλεμο εντός μηνών, υπονομεύοντας την αεράμυνα και ειδικότερα τις δυνατότητες για χτυπήματα ακριβείας.
Οι παραδόσεις στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ μέσω των δυτικών συνόρων της Ουκρανίας σταμάτησαν την περασμένη Τρίτη, οπως είπε μια πηγή με γνώση του θέματος στο Reuters, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέκοψε τη βοήθεια αργά τη Δευτέρα μετά από μια έκτακτη σύγκρουση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα .
Οπως φαίνεται και στο γραφημα ο μεγαλύτερος δωρητής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία είναι οι ΗΠΑ με 67,5 δισ δολάρια, ακολουθούμενες απο τη Γερμανία με 13,3 δισ. δολ. και το Ηνωμένο Βασίλειο με 10, 6 δισ. δολάρια.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια