
Αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις από τη μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης στο κρασί βρίσκονται οι οινοπαραγωγοί, οι οποίοι παλεύουν από τη μία να σώσουν τις παραγωγές τους και από την άλλη να διατηρήσουν τους αμπελώνες τους, οι οποίοι χάνουν σε αξία όσο οι καταναλωτές απομακρύνονται από το αλκοόλ.
Ειδικότερα, η αξία των αμπελώνων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Knight Frank έχει πέσει κατά το ένα τρίτο τον τελευταίο χρόνο, καθώς η υπερπροσφορά κρασιού επιβαρύνει τον κλάδο εν μέσω της πτώσης της παγκόσμιας κατανάλωσης.
Λίγες από τις βασικές περιοχές με αμπελώνες στον κόσμο παραμένουν αλώβητες από την πτώση της ζήτησης για κρασί
Η κατανάλωση κρασιού έχει μειωθεί κατά 12% σε παγκόσμιο επίπεδο, συγκριτικά με τη χρονιά κορύφωσής της, το 2007. Στην τελευταία αυτή έκθεση η Knight Frank αναφέρει ότι «λίγες από τις βασικές περιοχές αμπελώνων του κόσμου παραμένουν αλώβητες» από την πτώση της ζήτησης για κρασί.
Την ίδια στιγμή, η παραγωγή κρασιού έχει μειωθεί κατά το ένα πέμπτο τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με την Knight Frank, με πολλούς οινοποιούς να γεμίζουν τις αποθήκες τους με αποθέματα. Αυτό έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τις τιμές του χύμα κρασιού – του κρασιού που μεταφέρεται σε μεγάλα δοχεία και εμφιαλώνεται στον προορισμό του.

Πτώση στην αξία των αμπελώνων
Η μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης έχει πλήξει ιδιαίτερα τους αμπελώνες, με τους παραγωγούς να μετρούν απώλειες στην αξία των εκμεταλλεύσεών τους.
Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν οι FT, η αξία των αμπελώνων της Νέας Ζηλανδίας έχουν υποφέρει περισσότερο, με τις τιμές στην περιοχή Marlborough της χώρας να μειώνονται κατά 33% πέρυσι, σύμφωνα με τον Kurt Lindsay της Bayleys, τοπικού συνεργάτη της Knight Frank, αφού έφτασαν στο αποκορύφωμά τους το 2023.
Αντίστοιχα, οι τιμές στην περιοχή Los Carneros της Napa Valley στην Καλιφόρνια μειώθηκαν κατά 15%, ενώ οι τιμές των αμπελώνων στην Barossa Valley της Αυστραλίας και στην Côtes du Rhone της Γαλλίας μειώθηκαν κατά 10%.
Την ίδια στιγμή, οι οινοπαραγωγοί δίνουν μάχη με τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις, καθώς οι νεότερες γενιές επιλέγουν όλο και περισσότερο διαφορετικά ποτά ή να αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ. Στη Γαλλία, η νεότερη γενιά, η Gen Z, καταναλώνει περίπου το μισή ποσότητα κρασιού από ό,τι οι μεγαλύτεροι Millennials, σύμφωνα με τη Nielsen.
Ο κλάδος αντιμετωπίζει επίσης την απότομη μείωση της ζήτησης από την Κίνα, μια από τις κύριες εξαγωγικές αγορές του, αλλά και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την υπερπαραγωγή σταφυλιών σε ορισμένες περιοχές.
Στροφή των παραγωγών
Η μειωμένη ζήτηση για κρασί έχει οδηγήσει οινοπαραγωγούς να αλλάξουν καλλιέργειες και να στραφούν σε άλλες όπως τα φρούτα ή και τα λαχανικά, ή ακόμα και τις ελιές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την έρευνα της Knight Frank στην περιοχή Μεντόζα της Αργεντινής, τα αμπέλια αντικαθίστανται από λαχανικά, με το σκόρδο να αποτελεί πλέον μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγές της.
Η αλλαγή καλλιέργειας, σε ελιές ή ακόμη και σε ηλιακούς συλλέκτες, έχει γίνει επίσης όλο και πιο συνηθισμένη στο Μπορντό, όπου οι μικροί οινοπαραγωγοί αγωνίζονται τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, στα ανατολικά, οι αξίες των αμπελώνων της Côtes du Rhone μειώθηκαν κατά ένα δέκατο μέσα σε 12 μήνες.
Στον αντίποδα, παρά την πτώση της αξίας πολλών αμπελώνων, οι περιοχές υψηλής ποιότητας για αμπελοκαλλιέργεια διατήρησαν την αξία τους, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Σαμπάνιας της Γαλλίας.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ιδιοκτήτες αμπελώνων στο Essex επωφελήθηκαν από ένα άλμα 20% στις αξίες πέρυσι, σύμφωνα με την Knight Frank, η οποία πρόσθεσε ότι η αλλαγή των καιρικών συνθηκών ενίσχυσε ορισμένες περιοχές.
«Βλέπουμε τις αξίες των αμπελώνων να αυξάνονται ταχύτερα σε … κομητείες όπως το Essex … όπου οι καλλιεργητές πειραματίζονται με διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών για να δημιουργήσουν ακόμα ροζέ και κόκκινα κρασιά», διαπιστώνει η έκθεση.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση