Σε μια εποχή που η ηλεκτροκίνηση δεν είναι πια απλώς τάση αλλά μονόδρομος, ακόμα και οι «γίγαντες» της αυτοκινητοβιομηχανίας αναγκάζονται να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους.
Η Toyota, βλέποντας τους εγχώριους ανταγωνιστές να κερδίζουν συνεχώς έδαφος, αντεπιτίθεται με το πιο προσιτό smart EV που έχει παρουσιάσει ποτέ στην Κίνα.
Η Toyota λανσάρει τη φθηνότερη smart ηλεκτρική πρόταση
Η Toyota ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την έναρξη πωλήσεων του Bozhi 3X στην Κίνα, ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου με τιμή εκκίνησης περίπου 20.000 δολάρια. Πρόκειται για τη φθηνότερη smart ηλεκτρική πρόταση της εταιρείας, που στοχεύει να ανταγωνιστεί τους κινέζους κολοσσούς όπως η BYD και να διεκδικήσει εκ νέου μερίδιο στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου του κόσμου, σύμφωνα με το Reuters.
Το Bozhi 3X σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται σε συνεργασία με την κρατική Guangzhou Automobile Group (GAC). Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε έκθεση αυτοκινήτου στο Πεκίνο πέρυσι, και από την πρώτη μέρα των προπαραγγελιών συγκέντρωσε πάνω από 10.000 παραγγελίες μέσα σε μόλις μία ώρα, όπως ανέφερε ο Peng Baolin, αντιπρόεδρος πωλήσεων της GAC Toyota, στον λογαριασμό του στο Weibo.
Η τιμή του μοντέλου που περιλαμβάνει προηγμένα συστήματα πλοήγησης παρόμοια με την τεχνολογία «full self-driving» της Tesla ξεκινά από 139.800 γιουάν (περίπου 19.300 δολάρια). Η βασική έκδοση κοστολογείται στα 104.800 γιουάν, καθιστώντας το το πιο οικονομικό EV που έχει κυκλοφορήσει ποτέ η Toyota στην Κίνα.
Η smart έκδοση εξοπλίζεται με επεξεργαστή Orin X, σύστημα lidar και λογισμικό αυτόνομης οδήγησης από την Momenta, το οποίο προσφέρει λειτουργίες ανάλογες με αυτές των ανταγωνιστών.
Η Toyota δεν αποκάλυψε σχέδια εξαγωγής ούτε το πώς θα διατηρήσει κερδοφορία με τόσο χαμηλή τιμολόγηση, τη στιγμή που στην Κίνα έχει ξεσπάσει νέος «πόλεμος τιμών». Η BYD πρόσφατα ανακοίνωσε πως θα προσφέρει εξελιγμένα συστήματα υποβοηθούμενης οδήγησης χωρίς επιπλέον χρέωση, ακόμα και σε μοντέλα κάτω των 10.000 δολαρίων.
Με αυτό το βήμα, η Toyota επιχειρεί να ξαναμπεί δυναμικά σε μια αγορά που μέχρι τώρα κυριαρχείται από εγχώριες εταιρείες, κάνοντας σαφές ότι η μάχη για το ηλεκτρικό μέλλον μόλις ξεκινά.