
Σχέδιο για την εκκαθάριση περίπου 7.000 ακινήτων από σχολάζουσες («ορφανές)» κληρονομιές με διαδικασίες fast track δρομολογεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με στόχο την αξιοποίηση των ακινήτων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό επιστρατεύεται η τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό ξεχασμένων κληρονομιών και μειώνεται από τα 4 χρόνια στους 6-12 μήνες ο χρόνος που απαιτείται για την εκκαθάριση των σχολαζουσών κληρονομιών ώστε τα ακίνητα που θα προκύψουν από το μεγάλο ξεκαθάρισμα να πέσουν στην αγορά και να βοηθήσουν τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα.
Το σχέδιο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα ιδρύματα, τις κοινωφελείς περιουσίες, τις σχολάζουσες κληρονομιές και τις δωρεές προς το Δημόσιο, το οποίο θα παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας
Η επιτάχυνση της αναγνώρισης του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου επί των σχολαζουσών κληρονομιών και η ταχεία εκκαθάριση τους, εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει ευάλωτα νοικοκυριά να εξασφαλίσουν στέγη έναντι μικρότερου τιμήματος στο πλαίσιο της κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Το σχέδιο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα ιδρύματα, τις κοινωφελείς περιουσίες, τις σχολάζουσες κληρονομιές και τις δωρεές προς το Δημόσιο, το οποίο θα παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας, ενδεχομένως και αύριο Τετάρτη. Ταυτόχρονα ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί και στον εκσυγχρονισμό και την εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών για την αποτελεσματική διαχείριση και εποπτεία των κοινωφελών ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων, που ανέρχονται σε 1,12 δισ. ευρώ.
Τι προβλέπεται για τις σχολάζουσες κληρονομιές
Σχολάζουσα κληρονομία είναι η κληρονομιά της οποίας ο κληρονόμος είναι άγνωστος ή δεν έχει ακόμα βρεθεί ή δεν είναι βέβαιο ότι την έχει αποδεχθεί. Για την εκκαθάριση των σχολαζουσών κληρονομικών το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:
1. Το Δημόσιο, μέσω του Μητρώου Πολιτών, διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι συγγενείς που θα μπορούσαν να κληρονομήσουν (όπως συμβαίνει με τη διακοπή σύνταξης). Η γραμματεία δημόσιας περιουσίας θα ενημερώνεται αυτόματα για αποποιήσεις μέσω διαλειτουργικότητας με το υπουργείο Δικαιοσύνης.
2. Άμεση διαπίστωση της αξίας της περιουσίας από πιστοποιημένους εκτιμητές του σχετικού μητρώου που διατηρεί το ελληνικό δημόσιο (είτε εταιρείες, είτε φυσικά πρόσωπα) πριν τον ορισμό κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς και εκκαθαριστή.
3. Επιτάχυνση της διαδικασίας εκκαθάρισης, ανάλογα με την αξία του ενεργητικού. Συγκεκριμένα για αξία περιουσίας:
– μέχρι 20.000 θα αναλαμβάνουν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις με συνδρομή εταιρείας
– Από 20.000 έως 1.000.000 ευρώ αναλαμβάνουν δικηγόροι, λογιστές και ελεγκτικές εταιρείες που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο
– Πάνω από 1 εκατ. ευρώ αναλαμβάνουν οι ελεγκτικές εταιρείες
4. Αξιοποίηση των ακινήτων που καταλείπονται μετά την εκκαθάριση για τη στεγαστική πολιτική του κράτους.
Σήμερα, μπορεί να περάσουν από πέντε έως και επτά έτη μέχρις ότου το Δημόσιο καταφέρει να αποκτήσει μια ξεκάθαρη εικόνα για τις σχολάζουσες κληρονομιές. Η διαδικασία προβλέπει αρχικά το Δημόσιο να πληροφορηθεί τι συμβαίνει με αυτές τις περιπτώσεις, εάν δηλαδή κάποιος δεν έχει αφήσει κληρονόμους, εάν οι κληρονόμοι έχουν αποποιηθεί την κληρονομιά ή εάν έχει αφήσει την περιουσία του στο Δημόσιο.
Στη συνέχεια διορίζεται « κηδεμόνας» για την προσωρινή διοίκηση της κληρονομίας και την εξακρίβωση του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου όταν ο κληρονόμος είναι άγνωστος ή δεν είναι βέβαιο ότι αποδέχθηκε την κληρονομία. Αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα ενεργειών του κηδεμόνα και του τυχόν αντικαταστάτη του μετά την παρέλευση διετίας από του αρχικού διορισμού ούτε σχετική εκκρεμοδικία και πιθανολογείται με γνώμη του Συμβουλίου ότι δεν υπάρχει άλλος κληρονόμος εκτός από το Δημόσιο, το έργο του θεωρείται ως περαιωθέν και ζητείται η αναγνώριση του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου. Ωστόσο περνούν αρκετά χρόνια μέχρις ότου αποσαφηνιστεί πλήρως η τύχη των συγκεκριμένων κληρονομιών.


Latest News

Ξεκινά η λειτουργία νέας δομής ΚΕ.Π.Α. στο Γαλάτσι
Νέες υποδομές, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες

Σήμερα η αυτόματη υποβολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων - Οι εκπτώσεις φόρου
Τι έκπτωση φόρου δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον ο φόρος που θα προκύψει εξοφληθεί έως τις 31/7

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.