
Με σημαντικά κέρδη έκλεισε ο Nasdaq σήμερα, εκδηλώνοντας την αντίδραση που ήθελε η Wall Street, μετά και τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία τροφοδότησαν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve ενδεχομένως να έχει περισσότερο “χώρο” να δράσει για να στηρίξει την οικονομία, ωστόσο, ο Dow Jones δεν κατάφερε να ακολουθήσει το θετικό κλίμα.
Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,20% στις 41.350 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,49% στις 5.599 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,22% στις 17.648 μονάδες.
Υποστηρικτικά λειτούργησε το γεγονός ότι ο ρυθμός πληθωρισμού ανήλθε στο 2,8% τον Φεβρουάριο, ελαφρώς χαμηλότερα από το 3% του προηγούμενου μήνα και τις προσδοκίες της αγοράς. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,2%.
Ο δομικός ΔΤΚ, που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια, σημείωσε άνοδο 3,1% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2024 και 0,2% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.
Τη θετική επίδραση των στοιχείων του πληθωρισμού όμως περιόρισε η ανακοίνωση ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν 307 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο. Οι συνολικές μηνιαίες εισπράξεις στη χώρα έφτασαν τα 296,4 δισ. δολάρια, με 135 δισεκατομμύρια δολάρια να προέρχονται από φόρους ατομικού εισοδήματος και 134 δισεκατομμύρια δολάρια από κοινωνική ασφάλιση και συνταξιοδότηση. Εν τω μεταξύ, οι συνολικές μηνιαίες δαπάνες στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 603,4 δισ. δολάρια.
Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street
Πέραν όμως των στοιχείων του πληθωρισμού, η Wall Street έρχεται από μια περίοδο ισχυρών πιέσεων, υπό την ανησυχία ότι η ασταθής εμπορική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα αυξήσει τον πληθωρισμό και θα επιβραδύνει την ανάπτυξη. Τα σημερά στοιχεία όμως άβλυναν αυτές τις ανησυχίες, ενώ εκτιμάται ότι αφήνουν το περιθώριο στην Federal Reserve να μειώσει ξανά τα επιτόκια αργότερα φέτος, εάν η οικονομία το χρειαστεί.
Παρόλα αυτά η εμπορική πολιτική παραμένει το μείζον ζήτημα για την αγορά. Οι δασμοί του Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο τέθηκαν σε ισχύ σήμερα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίθηκε γρήγορα, δεσμευόμενη να επιβάλει αντιδασμούς σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας 26 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο.
Σε επίπεδο τίτλων, η Groupon σημείωσε άλμα κατά 42% αφού η καθοδήγηση εσόδων της εταιρείας για ολόκληρο το έτος ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street. Η Groupon εκτιμά ότι τα έσοδα της θα κυμανθούν από 493 εκατ. δολάρια έως 500 εκατ. δολάρια, υπερβαίνοντας τη μέση πρόβλεψη των 491,5 εκατ. δολαρίων από αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet.
Επίσης, η Intel κέρδισε 4% αφού το Reuters ανέφερε ότι η TSMC υπέβαλε πρόταση κοινής επιχείρησης προς τους κατασκευαστές τσιπ των ΗΠΑ Nvidia, Advanced Micro Devices και Broadcom για τη λειτουργία του τμήματος χυτηρίων της Intel.
Στα μάκρο της ημέρας, οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν κατά 11,2% την εβδομάδα που έληξε στις 7 Μαρτίου. Το μέσο επιτόκιο συμβολαίων για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών μειώθηκε στο 6,67% από 6,73%.


Latest News

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας

Προσγειώνει τη Wall Street το Πεκίνο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Η αμερικανική αγορά κάνει πλέον αρκετά βήματα πίσω, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Συνέχεια του ράλι στη Wall Street με ελπίδες για αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων
Η Wall Street συνέχισε στον ίδιο ρυθμό με χθες, αλλά περιμένει ακόμη αρκετά για να μπορέσει να επανέλθει σε μια πιο κανονική τροχιά

Ανακουφίζει τη Wall Street ο Τραμπ - Ράλι και για την Tesla
Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές ενδέχεται να μειωθούν - Και πάλι μια νέα πραγματικότητα για τη Wall Street

Ανοδικό ξέσπασμα στη Wall Street - Τα σχόλια Μπέσεντ και ο «βομβαρδισμός» συνομιλιών από τον Λευκό Οίκο
Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα έδωσαν επίσης καύσιμα για το σημερινό ράλι στη Wall Street

Ράλι αισιοδοξίας για αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου στη Wall Street
Μετοχές της Wall Street που σχετίζονται με την Κίνα κινούνται ανοδικά - Κέρδη για Nvidia και Tesla

Προσπάθεια ανάκαμψης σήμερα στη Wall Street
Το κλίμα πάντως στη Wall Street παραμένει εύθραυστο, με τις ανησυχίες των επενδυτών να εστιάζουν στην επίθεση Τραμπ σε Πάουελ

Μνήμες της «Μεγάλης Ύφεσης» ξυπνά ο Dow Jones - Ο χειρότερος Απρίλιος από το 1932
Λίγοι πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εμπορικούς εταίρους θα αποφέρουν αποτελέσματα αρκετά σύντομα για να μετριάσουν την πίεση

«Βαθύ κόκκινο» έφερε ο Τραμπ στη Wall Street - Πόνος για το δολάριο και ράλι σε χρυσό και Bitcoin
Η Wall Street προσπαθεί να βρει πατήματα, όμως οι παρεμβάσεις του Τραμπ κατά του Πάουελ την φέρνουν σε περιδίνηση

Χάνει πάνω από 1.000 μονάδες ο Dow μετά τη νέα επίθεση Τραμπ σε Πάουελ - Πτώση άνω του 3% για S&P 500 και Nasdaq
Τα νέα σχόλια του Τραμπ κατά του επικεφαλής της Fed έφεραν νέα αναστάτωση στη Wall Street με νέες μεγάλες απώλειες - Ξανά ρεκόρ για χρυσό