
Με ένα εντυπωσιακό άλμα έριξε με χαρακτηριστική ευκολία ακόμη και το «κάστρο» των 1.650 μονάδων το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, έχοντας σήμερα στο πλευρό του την πλειονότητα των τίτλων του, ειδικά τις τράπεζες και τη Βιοχάλκο.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,58% στις 1.666,21 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.627,24 μονάδων (+0,18%) και 1.666,21 μονάδων (+2,58%). Ο τζίρος ανήλθε στα 261,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 71,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 13,5 εκατ. τεμάχια αξίας 33,6 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση του τζίρου σήμερα συνδέεται και με το πακέτο που πραγματοποιήθηκε στην ΑΒΑΞ, καθώς διατέθηκε το 4,4% της εισηγμένης σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές, από νομικά πρόσωπα ελεγχόμενα από βασικούς μετόχους της εταιρίας και φυσικά πρόσωπα. Συνολικά μεταβιβάσθηκαν 6.500.000 μετοχές (περίπου 4,4% του συνόλου της εταιρίας) στην τιμή των 2,00 ανά μετοχή, δηλαδή η συναλλαγή έγινε με discount 5,4% έναντι της τιμής κλεισίματος (2,115 ευρώ) της Τρίτης και premium 5,8% έναντι της μέσης τιμής του τελευταίου τριμήνου.
Το διεθνές περιβάλλον παραμένει ναρκοθετημένο από τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά των εταίρων του
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,94% στις 4.118,36 μονάδες, ενώ στο +1,70% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.502,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,22% στις 1.613,34 μονάδες.
Επιτάχυνε στο τέλος ο τζίρος
«Στρωτή» η ανάβαση σήμερα της αγοράς σε νέα υψηλά 14 ετών, καθώς αν και οι συναλλαγές στην αρχή ήταν μετριοπαθείς, το θετικό διεθνές κλίμα βοήθησε στο να επιταχυνθούν οι αγοραστικές πρωτοβουλίες και να διαπεράσει ο γενικός δείκτης με χαρακτηριστική ευκολία τον πρώτο στόχο των 1.650 μονάδων.
Άλλωστε, αφού αφομοίωσε τα επίπεδα των 1.620 – 1.630 μονάδων και έδειξε αντοχές στις εξωτερικές πιέσεις, το χρηματιστήριο σήμερα ξέσπασε ανοδικά, δοκιμάζοντας πλέον τις δυνάμεις του σε επίπεδα που είχε να δει από τον Μάρτιο του 2011. Επόμενος άτυπος στόχος είναι το κλείσιμο στις 1.668,25 μονάδες που είχε βρεθεί στις 21 Φεβρουαρίου 2011, ενώ ο επόμενος είναι να επιβεβαιωθεί η διάσπαση και των 1.665 μονάδων.
Το ζητούμενο τώρα είναι η αγορά να μπορέσει να διαχειριστεί τα επίπεδα, υποχρεώνοντας αργά ή γρήγορα αρκετά κεφάλαια που κρατούσαν ρευστότητα στο ενδεχόμενο μιας διόρθωσης να εισέλθουν. Ωστόσο, το διεθνές περιβάλλον παραμένει ναρκοθετημένο από τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά των εταίρων τους, καθιστώντας δύσκολες τις αγοραστικές πρωτοβουλίες.
Πάντως, αυτό που διαφαίνεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στις αγορές της Ευρώπης είναι οι αυξημένες εισροές κεφαλαίων σε μια περιοχή που δείχνει να αλλάζει κεφάλαιο στις κατευθύνσεις πολιτικής της. Ήδη αρκετοί κλάδοι δείχνουν να είναι στο επίκεντρο, αυτοί δηλαδή που θα πρωταγωνιστήσουν στην αύξηση των αμυντικών δαπανών και των επενδύσεων στις υποδομές, μια τάση που παρατηρείται και στην εγχώρια αγορά.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έκλεισε με άλμα 5,98%, με τη Eurobank να ακολουθεί με το δικό της +4,64%. Άνω του 3% ήταν τα κέρδη σε Εθνική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Τιτάν και Aktor και άνω του 2% σε Λάμδα, ΔΕΗ, Σαράντης, Metlen, Aegean, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.
Η άνοδος σε Coca Cola, Optima Bank, Motor Oil, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Helleniq Energy, ΔΑΑ, Ελλάκτωρ και ΕΛΧΑ. Η Cenergy έχασε 0,96%.


Latest News

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια