![Αμυντικές δαπάνες: Οι «αριθμοί» πίσω από το ReArm της Ευρώπης [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_ee_army3.png)
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αύξηση των αμυντικών δαπανών (ReArm) έχει φέρει πλήθος εκτιμήσεων από τους οικονομικούς αναλυτές για το τι σημαίνει στην πράξη ο «αγώνας δρόμου» του επανεξοπλισμού της ηπείρου. Ωστόσο, ο καθορισμός του ακριβούς ύψους των δαπανών ετησίων είναι μια πολυπαραγοντική εξίσωση, που προς ώρας δεν είναι εφικτό να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις.
Παρόλα αυτά, η Goldman Sachs επιχειρεί μια πρώτη εκτίμηση των στρατιωτικών αναγκών της Ευρώπης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι για να μπορέσει να αντικαταστήσει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, να ανοικοδομήσει τα αποθέματα στρατιωτικού εξοπλισμού και υποδομής και να αντιστοιχίσει την ετήσια ροή επενδύσεων της Ρωσίας σε νέες προμήθειες, θα χρειαστεί περίπου 160 δισ. ευρώ ετησίως τα επόμενα 5 χρόνια.
Όπως εξηγεί η Goldman Sachs, δεδομένων των πολύ χαμηλών δαπανών στο παρελθόν, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία αναμένεται να αυξήσουν τις επενδύσεις τους περισσότερο από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη ΕΕ. Οι εκτιμήσεις της υποδηλώνουν αύξηση των συνολικών στρατιωτικών δαπανών ως μερίδιο του ΑΕΠ στην Ευρώπη από το τρέχον 2% σε περίπου 3% τα επόμενα 5 χρόνια.
Ωστόσο, θεωρεί αυτήν την εκτίμηση ως πιθανό χαμηλότερο όριο των πρόσθετων στρατιωτικών δαπανών που απαιτούνται δεδομένου ότι (α) κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου (με σαφή υποστήριξη από τις ΗΠΑ), η Ευρώπη ξόδευε περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα, (β) η Ευρώπη μπορεί να θέλει κάτι περισσότερο από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες, (γ) ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης πιθανότατα πρέπει να είναι πιο εντάσεως κεφαλαίου από το πρόσθετο κόστος της Ρωσίας.

Εκτίμηση των Στρατιωτικών Αναγκών της Ευρώπης
Αναλυτικά, η Goldman Sachs επιχειρεί αρχικά να αξιολογήσει τις ελλείψεις των τρεχουσών στρατιωτικών δυνατοτήτων στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία (εφεξής και Ευρώπη) και τις πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.
Συγκεκριμένα, προσπαθεί να προσδιορίσει τρεις πηγές πρόσθετων αναγκών στρατιωτικών δαπανών για την Ευρώπη:
1) Την ανάγκη για την Ευρώπη να εντείνει τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία μετά την ανακοίνωση της παύσης της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
2) Την επένδυση που απαιτείται για την ανοικοδόμηση και την αναβάθμιση των ευρωπαϊκών στρατιωτικών αποθεμάτων, τον εξοπλισμό και την υποδομή μετά από δεκαετίες υποεπενδύσεων
3) Τις πρόσθετες δαπάνες που απαιτούνται για να είναι αντίστοιχες στην αυξημένη ροή ρωσικών επενδύσεων και τον στρατιωτικό εξοπλισμό.
Σε αυτό το σημείο τονίζει όμως τον αυξημένο βαθμό αβεβαιότητας γύρω από τις εκτιμήσεις της, που προκύπτει από τις περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις ποιοτικές διαφορές μεταξύ των στρατιωτικών αποθεμάτων μεταξύ των χωρών, την ακριβή κατανομή του στρατιωτικού προϋπολογισμού σε διαφορετικά είδη δαπανών, τις τρέχουσες παραγωγικές δυνατότητες και την αξία των απωλειών εξοπλισμού στον πόλεμο.
Βοήθεια προς την Ουκρανία
Εν προκειμένω τώρα, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι ΗΠΑ έχουν στείλει περίπου 60 δισ. ευρώ (ή 20 δισ. ευρώ ετησίως) σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, περίπου το ίδιο ποσό με την ΕΕ27, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία μαζί. Αυτή η αναστολή των παραδόσεων των ΗΠΑ, εάν είναι μόνιμη, θα σήμαινε ότι η Ευρώπη πρέπει να διπλασιάσει τις στρατιωτικές της δεσμεύσεις προς την Ουκρανία από 20 δισ. ευρώ σε 40 δισ. ευρώ ετησίως για να διατηρήσει το συνολικό επίπεδο ξένης στρατιωτικής υποστήριξης.
Στοιχεία από το Ινστιτούτο του Κιέλου υποδηλώνουν ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ ήταν ζωτικής σημασίας για την προμήθεια πυρομαχικών στην Ουκρανία, υποδηλώνοντας ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί να ενισχύσει την υποστήριξη ιδιαίτερα σε αυτόν τον τομέα προκειμένου να διατηρήσει περίπου σταθερές τις ροές πυρομαχικών.
Επενδύσεις
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι στρατιωτικές δαπάνες της Ευρώπης ως μερίδιο του ΑΕΠ μειώθηκαν σχεδόν κατά 2% – από περίπου 4% του ΑΕΠ σε 2% – το λεγόμενο «μέρισμα ειρήνης». Ενώ αυτή η τάση έχει εν μέρει αντιστραφεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το συνολικό επίπεδο στρατιωτικών δαπανών στην Ευρώπη ανέρχεται περίπου στο 50% των δαπανών των ΗΠΑ και, παρά τη σημαντική διαφορά σε οικονομικό μέγεθος, είναι στο ίδιο επίπεδο με τη Ρωσία σε προσαρμοσμένη βάση.
Στα χαρτιά, οι χαμηλότερες σχετικές δαπάνες δεν έχουν πλήξει το μέγεθος του ενεργού στρατιωτικού προσωπικού στην Ευρώπη, το οποίο παραμένει συγκρίσιμο με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε επίπεδο περίπου 1,5 εκατομμυρίου. Ωστόσο, οι παρατηρητές έχουν εγείρει αμφιβολίες σχετικά με το επίπεδο ετοιμότητας των ευρωπαϊκών στρατευμάτων, τον βαθμό συντονισμού μεταξύ των εθνικών στρατών και το μερίδιο του προσωπικού που είναι διαθέσιμο για ταχεία ανάπτυξη.
Κατά συνέπεια, δεκαετίες χαμηλών στρατιωτικών προϋπολογισμών στην Ευρώπη έχουν πλήξει ιδιαίτερα τις δαπάνες που δεν αφορούν το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε υποδομές και εξοπλισμό. Υπολογίζεται ότι οι δαπάνες για στρατιωτικό εξοπλισμό και υποδομές από τα μέλη του ΝΑΤΟ της ΕΕ ανήλθαν κατά μέσο όρο στο 0,4% του ΑΕΠ κατά την τελευταία δεκαετία, σημαντικά χαμηλότερα από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Δαπάνες
Επιπλέον, η ικανότητα της Ευρώπης να προσφέρει μια αξιόπιστη πυρηνική αποτροπή έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση. Ο πιθανός επόμενος Γερμανός καγκελάριος Frederich Merz έχει δηλώσει την προθυμία του να συζητήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία – τις μόνες ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν πυρηνικές κεφαλές – την ανταλλαγή πυρηνικών και τον βαθμό στον οποίο η πυρηνική ασφάλεια από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία ισχύει για άλλους ευρωπαίους συμμάχους. Ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε επίσης πρόσφατα ότι η Πολωνία «πρέπει να αναζητήσει τις πιο σύγχρονες δυνατότητες, που σχετίζονται επίσης με τα πυρηνικά όπλα και τα σύγχρονα αντισυμβατικά όπλα».
Ένας τομέας όπου η Ευρώπη φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανεπαρκώς εξοπλισμένη είναι η αεροπορική και πυραυλική άμυνα. Το αναφερόμενο απόθεμα πυραυλικών αμυντικών συστημάτων εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς, για παράδειγμα, είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και, παρά την επιφάνεια περίπου 8 φορές μεγαλύτερη, στο ίδιο επίπεδο με την Ουκρανία.
Σε τρέχουσες τιμές, οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs υποδηλώνουν έλλειμμα αποθεμάτων από 250 έως 550 δισ. ευρώ, με μέση εκτίμηση 400 δισ. ευρώ. Στην ονομαστική αξία, αυτό θα συνεπαγόταν μια πρόσθετη επενδυτική ανάγκη στην Ευρώπη περίπου 80 δισ. ευρώ ετησίως για να καλυφθεί αυτό το κενό κατά την επόμενη 5ετία.
Γεωγραφική ετερογένεια στις ανάγκες και τα πιθανά οφέλη
Η Goldman Sachs αναμένει ότι η αύξηση των δαπανών θα είναι άνιση μεταξύ των χωρών. Ειδικότερα, τα τελευταία 10 χρόνια, η Γερμανία έχει υποδαπανήσει ελαφρώς σε σχέση με το οικονομικό της μέγεθος και συνεπώς αντιμετωπίζει ισχυρότερες πιέσεις για αύξηση των δαπανών. Ενδεχομένως για τον ίδιο λόγο, η Ιταλία και η Ισπανία θα αναμενόταν επίσης να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες περισσότερο από ό,τι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, δεδομένης της σχετικά πιο σημαντικής στρατιωτικής υποδαπανών τους στο πρόσφατο παρελθόν.


Latest News

Ρεκόρ παραγωγής για εξαρτήματα των συστημάτων Patriot
Η Boeing είπε ότι παρέδωσε πάνω από 500 PAC-3 το 2024 και σημείωσε νέα ρεκόρ παραγωγής

Σε δύο στάδια οι «αμοιβαίοι δασμοί» Τραμπ - Τι εξετάζει
Οι σχεδιαζόμενοι δασμοί των ΗΠΑ αντικατοπτρίζουν τη συζήτηση εντός της κυβέρνησης σχετικά με τη στρατηγική εμπορίου

Ποιες εταιρείες υπέβαλαν τις περισσότερες αιτήσεις για πατέντα ευρεσιτεχνίας - Πού πρωτοπορεί η Ελλάδα [έρευνα]
Στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, μία στις τέσσερις αιτήσεις περιλαμβάνει γυναίκα εφευρέτη, σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Επενδύσεις 700 εκατ. δολ. στις ΗΠΑ σχεδιάζει η Schneider Electric
Στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης επένδυσης η Schneider Electric θα αναβαθμίσει αρκετές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ και αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το συμβόλαιο του νέου μαχητικού αεροσκάφους των ΗΠΑ διεκδικούν Boeing και Northrop Grumman
Εν αναμονή των ανακοινώσεων για το νέο πρόγραμμα αρκετών δισ. δολ. του νέου μαχητικού των ΗΠΑ που θα επιχειρεί απο αεροπλανοφόρο

Οικογενειακή υπόθεση... Τραμπ το νέο stablecoin
Το νέο stablecoin που εκδίδει η εταιρεία που υποστηρίζεται από την οικογένεια του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ

Μειώνουν τις δαπάνες οι καταναλωτές στις ΗΠΑ
Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ αρχίζουν να περιορίζουν τις δαπάνες τους ως απάντηση στις υψηλές τιμές, σύμφωνα με την εταιρεία καταναλωτικής χρηματοδότησης Synchrony Financial

Η παγκοσμιοποίηση έχει τον δικό της δρόμο, λέει ο πρόεδρος της HSBC
Ο πρόεδρος της HSBC, Σερ Μαρκ Τάκερ, δήλωσε ότι οι εμπορικές εντάσεις δημιούργησαν αβεβαιότητα που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη

Προτεραιότητα το κόστος ζωής - Τι δείχνει το ευρωβαρόμετρο
Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους αποτελεί το κόστος ζωής – Το 62% θα ήθελε σημαντικότερο ρόλο για το Κοινοβούλιο

Θα συνεχιστεί το ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζών - Τι βλέπει η JP Morgan
Τα υψηλά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ευνοούν τις συνθήκες για τις τράπεζες